Hogyan süssünk szaftos grillcsirkét otthon?

Hogyan süssünk szaftos grillcsirkét otthon?

A sóoldatba merítés jól működik pulyka esetében is, ott a sütési idők megnőnek az állat mérete miatt. 

Elég egy picit előre gondolkodni és fantasztikus lesz a csirkénk, mert Blumenthal mester ismét megsegít minket pár egyszerű trükkel.

A csirke

Legyen csirke, megközelítőleg 1,5 kg méretű, semmiképpen se öreg tyúk, mert az levesnek, pörköltnek való. Úgy általában nem támogatom a vágóállatok ipari körülmények között tartását, és ennél az ételnél még mázsányi fűszer sincs, ami elvenné a rossz minőségű hús kellemetlen ízét, ezért érdemes szabadtartott csirkét vásárolni.

Az előkészítés

Ha van a hasában bármi, pláne nejlonzacskóba csomagolva, azt el kell távolítani.

A csirkét 12 órára a hűtőszekrényben az alábbi sóoldatba merítem.:

  • 5 l víz
  • 50 dkg só

A sót addig keverem a vízben amíg feloldódik és belerakom a csirkét. Fontos, hogy teljesen fedje el!

A sütés

A csirkét kiveszem a sóoldatból, leszárogatom.

A hasába rakok egy marék kakukkfüvet és egy, a pulton erősen nyomva végighengerelt és megböködött citromot.

A sütőt előmelegítem 90 C fokra. Egy rácsos tepsire teszem a hátával lefelé a csirkét, a mellét bekenem egy kis vajjal és betolom a sütőbe. Kb. 3 óra alatt puhára sül, a comb és a mell közé szúrt tűvel ellenőrzöm az állapotát, a kibuggyanó lé ne legyen véres, vagy a mell legvastagabb húsában a maghőmérséklet érje el a 60 C fokot.

A csirkét kiveszem, rácson hagyom pihenni 45 percig. 

A sütőt felkapcsolom 180 fokra, grillfokozatra és a csirkét pirosra sütöm, vigyázok, nehogy megégjen. 

 

 

 

  • 2020.09.20

Extrás tészta 3 tartós alapanyagból

Ez az alaprecept önmagában is bőven elég, ám több irányba bővíthető, ha esetleg akad még otthon valami.

  • 2020.09.19

Létfontosságú receptek: a szilvás gombóc

Most, a szilvaszezon közepén a legaktuálisabb a recept, de fagyasztott szilvából egész évben elkészíthető, laktató fogás. 

  • 2020.09.18

3 alapanyagból magyar paraszti csoda: prósza

A prósza minden zalai, somogyi származású magyarnak ismerősen cseng. Több változata van, felénk az alábbi leírás szerint készül.