- Címkék:
- kukorica
A problémát a takarmánykukorica okozza, az az a lisztes, nem eléggé édes kukorica, amit felháborodva adunk a tyúkoknak, vagy akinek tudjuk. Amit szeretünk megfőzni, az a csemege kukorica. Mindketten a a kukorica (Zea mays) alfajai, csak beltartalmi értékük különbözik. A csemegekukorica (Zea mays convar. saccharata) cukor-, a takarmánynak a keményítőtartalma, vagy bármi más magasabb, mert egy rendkívül formálható növényről van szó, egyes alfajok például olajtermelésre vannak ráállítva.
Az esély
Mivel az alfajok teljesen eltérő céllal teremnek, az értékesítési csatornák is merőben mások, ezért csemegekukoricát nagyobb biztonsággal tudunk agyonkövetett beszállítói hálózattal dolgozó nagyáruházban vásárolni, mint bárhol máshol.
Kóstolva is kijön az íze, és bajunk se lesz tőle. Ha tizesével akarjuk hazavinni a csöveket, érdemes egyet megvenni, beleharapni és megítélni, hogy megfelelő-e az áru. A csemege nyersen is finom, édes. A takarmány nem annyira.
A főzés
A csemegekukorica nagyon rövid főzési időt igényel. A csuhéval együtt annyi vízbe tesszük, ami ellepi, 10 percig főzzük gyöngyözve, majd a lében hagyjuk kihűlni. Az órákig főzött kukorica című magyar népszokás valószínűleg a takarmánykukoricásból lopott csövek elfogyasztásának hagyományára vezethető vissza, azt tényleg órákig lehet főzni, mondjuk attól se lesz jobb, legfeljebb ehető.