Húsnál is húsabb ízű burger hús és adalékok nélkül

Húsnál is húsabb ízű burger hús és adalékok nélkül

A húsmentes, burgernek kinéző élelmiszerek olyan mértékben beteg alapanyagokból állnak, hogy felháborodásomban sportszakmailag nekiálltam összerakni egy olyan pogácsát amiben nincsenek adalékanyagok, hanem luxus minőségű élelmiszer tápanyagok és íz szempontjából is. A recept szója-, és gluténmentes is!

  • 1 kg shii-take, ha nincs, laska, ha az sincs, csiperke
  • 5 db szárított paradicsom, lehet olajban eltett változat is, az viszont lecsöpögtetve
  • 2 tasak instant élesztő, vagy 2 púpozott ekanál sörélesztő
  • 1 ekanál szárított gomba, legjobb esetben sötét trombitagomba
  • 1 ekanál földimogyoróvaj, vagy földimogyoró és azt pépesítve vajat kapunk
  • 1/2 gerezd fokhagyma finomra reszelve
  • 1 ekanál finomra vágott kakukkfű
  • 1 ekanál frissen őrölt bors
  • hidegen sajtolt napraforgóolaj

A gombát nagy darabokra vágva egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom és 150 fokon, légkeverés mellett addig sütöm amíg ronda szikkadt lesz, ez kb másfél óra. Nagyon összemegy, nem kell meglepődni. Egy nagy wokban legmagasabb hőmérsékleten is lehet rázogatva sütni zsiradék nélkül. Durvára darálom, ha van mit kinyomogatni belőle nedvességet, azt kinyomogatom. 

Ha van idő, ezt a darált pépet egy tálcára kiterítve lehet a fűtőtesten/napon milyen évszak van egy kicsit tovább szikkasztani. 

A paradicsomot, élesztőt, fokhagymát, földimogyoróvajat, szárított gombát és a fűszereket pépesre keverem és a gombával elkeverem. Jól formázható, sűrű masszát kell kapnom.

Egy serpenyőt kiolajozok és legmagasabb lángon felhevítem. Nagy diónyi gombócokat szedek a masszából és egy kanállal másfél centi vastag pogácsákká nyomkodom. Pár percig sütöm, majd egy sütőlapáttal alányúlok, fordítom és a másik oldalát is megsütöm.

Grillrácsot sajnos nem tolerálja jól a massza, egy serpenyőben még éppenhogy össze lehet sütni hogy burgerként működjön. Nyárra kifejlesztek valami grillrácsálló megoldást is.

Nagyon tömény ízű, tartalmas étel, óvatosan vele!

Az élesztő az íz miatt kell, itt nem ad semmit a szerkezethez. 

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.

  • 2022.04.06

Nem tudok és nem akarok főzni 9.: szardíniakonzerv

Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.