Húsnál is húsabb ízű burger hús és adalékok nélkül

Húsnál is húsabb ízű burger hús és adalékok nélkül

A húsmentes, burgernek kinéző élelmiszerek olyan mértékben beteg alapanyagokból állnak, hogy felháborodásomban sportszakmailag nekiálltam összerakni egy olyan pogácsát amiben nincsenek adalékanyagok, hanem luxus minőségű élelmiszer tápanyagok és íz szempontjából is. A recept szója-, és gluténmentes is!

  • 1 kg shii-take, ha nincs, laska, ha az sincs, csiperke
  • 5 db szárított paradicsom, lehet olajban eltett változat is, az viszont lecsöpögtetve
  • 2 tasak instant élesztő, vagy 2 púpozott ekanál sörélesztő
  • 1 ekanál szárított gomba, legjobb esetben sötét trombitagomba
  • 1 ekanál földimogyoróvaj, vagy földimogyoró és azt pépesítve vajat kapunk
  • 1/2 gerezd fokhagyma finomra reszelve
  • 1 ekanál finomra vágott kakukkfű
  • 1 ekanál frissen őrölt bors
  • hidegen sajtolt napraforgóolaj

A gombát nagy darabokra vágva egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom és 150 fokon, légkeverés mellett addig sütöm amíg ronda szikkadt lesz, ez kb másfél óra. Nagyon összemegy, nem kell meglepődni. Egy nagy wokban legmagasabb hőmérsékleten is lehet rázogatva sütni zsiradék nélkül. Durvára darálom, ha van mit kinyomogatni belőle nedvességet, azt kinyomogatom. 

Ha van idő, ezt a darált pépet egy tálcára kiterítve lehet a fűtőtesten/napon milyen évszak van egy kicsit tovább szikkasztani. 

A paradicsomot, élesztőt, fokhagymát, földimogyoróvajat, szárított gombát és a fűszereket pépesre keverem és a gombával elkeverem. Jól formázható, sűrű masszát kell kapnom.

Egy serpenyőt kiolajozok és legmagasabb lángon felhevítem. Nagy diónyi gombócokat szedek a masszából és egy kanállal másfél centi vastag pogácsákká nyomkodom. Pár percig sütöm, majd egy sütőlapáttal alányúlok, fordítom és a másik oldalát is megsütöm.

Grillrácsot sajnos nem tolerálja jól a massza, egy serpenyőben még éppenhogy össze lehet sütni hogy burgerként működjön. Nyárra kifejlesztek valami grillrácsálló megoldást is.

Nagyon tömény ízű, tartalmas étel, óvatosan vele!

Az élesztő az íz miatt kell, itt nem ad semmit a szerkezethez. 

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.