- 1 kg shii-take, ha nincs, laska, ha az sincs, csiperke
- 5 db szárított paradicsom, lehet olajban eltett változat is, az viszont lecsöpögtetve
- 2 tasak instant élesztő, vagy 2 púpozott ekanál sörélesztő
- 1 ekanál szárított gomba, legjobb esetben sötét trombitagomba
- 1 ekanál földimogyoróvaj, vagy földimogyoró és azt pépesítve vajat kapunk
- 1/2 gerezd fokhagyma finomra reszelve
- 1 ekanál finomra vágott kakukkfű
- 1 ekanál frissen őrölt bors
- só
- hidegen sajtolt napraforgóolaj
A gombát nagy darabokra vágva egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom és 150 fokon, légkeverés mellett addig sütöm amíg ronda szikkadt lesz, ez kb másfél óra. Nagyon összemegy, nem kell meglepődni. Egy nagy wokban legmagasabb hőmérsékleten is lehet rázogatva sütni zsiradék nélkül. Durvára darálom, ha van mit kinyomogatni belőle nedvességet, azt kinyomogatom.
Ha van idő, ezt a darált pépet egy tálcára kiterítve lehet a fűtőtesten/napon milyen évszak van egy kicsit tovább szikkasztani.
A paradicsomot, élesztőt, fokhagymát, földimogyoróvajat, szárított gombát és a fűszereket pépesre keverem és a gombával elkeverem. Jól formázható, sűrű masszát kell kapnom.
Egy serpenyőt kiolajozok és legmagasabb lángon felhevítem. Nagy diónyi gombócokat szedek a masszából és egy kanállal másfél centi vastag pogácsákká nyomkodom. Pár percig sütöm, majd egy sütőlapáttal alányúlok, fordítom és a másik oldalát is megsütöm.
Grillrácsot sajnos nem tolerálja jól a massza, egy serpenyőben még éppenhogy össze lehet sütni hogy burgerként működjön. Nyárra kifejlesztek valami grillrácsálló megoldást is.
Nagyon tömény ízű, tartalmas étel, óvatosan vele!
Az élesztő az íz miatt kell, itt nem ad semmit a szerkezethez.