Nem csak a szokásos receptek termesztett gombára

Nem csak a szokásos receptek termesztett gombára

Télen is elérhető alapanyag a termesztett gomba, bár elég unalmasan szoktuk felhasználni, pedig nem muszáj levest, rántott gombafejet és svéd gombát készíteni belőle. 

Kávés-viszkis gombaleves
  • 1 kg termesztett gomba, csiperke, laska tökéletes hozzá
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 2 dl tejszín
  • 1 frissen lefőzött presszókávé (kizárólag pörkölt kávéból, modernista nem jó)
  • 1/2 dl whiskey
  • 1 csokor kakukkfű
  • 1 ekanál fekete bors
  • 1 ekanál zsír
  • opcionális: ha van kéznél szárított erdei gomba, abból pár szem még ízletesebbé teszi

A hagymát a zsíron aranybarnára pirítom. Felöntöm a viszkivel, magas lángon hagyom elpárologni.

Hozzáadom a többi alapanyagot a tejszín kivételével és alacsony lángon főzve ressre főzöm, kb 30 perc alatt elkészül. A gombát nem érdemes nagyon finomra vágni, főzés közben sok vizet veszít, összemegy úgyis, féldiónyi darabok tökéletesen megfelelnek a célnak.

Egy nagyobb tálba öntöm a tejszínt, a leves levéből kiveszek ugyanannyit, simára keverem és visszaöntöm a levesbe.

Gombaburger

Ami mellesleg egy szója-, és gabonamentes vegán ízbomba.

Melegen füstölt és savanyúság

Ezekről már írtunk a laska felhasználásáról szóló anyagban, mert annak különösen jól áll ez a két technológia:

Pár klasszikus

Svéd gomba:

Klasszikus gombaleves:

Rántani így kell:

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.