- Címkék:
- gomba
- termesztett gomba
Kávés-viszkis gombaleves
- 1 kg termesztett gomba, csiperke, laska tökéletes hozzá
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 2 dl tejszín
- 1 frissen lefőzött presszókávé (kizárólag pörkölt kávéból, modernista nem jó)
- 1/2 dl whiskey
- 1 csokor kakukkfű
- 1 ekanál fekete bors
- 1 ekanál zsír
- só
- opcionális: ha van kéznél szárított erdei gomba, abból pár szem még ízletesebbé teszi
A hagymát a zsíron aranybarnára pirítom. Felöntöm a viszkivel, magas lángon hagyom elpárologni.
Hozzáadom a többi alapanyagot a tejszín kivételével és alacsony lángon főzve ressre főzöm, kb 30 perc alatt elkészül. A gombát nem érdemes nagyon finomra vágni, főzés közben sok vizet veszít, összemegy úgyis, féldiónyi darabok tökéletesen megfelelnek a célnak.
Egy nagyobb tálba öntöm a tejszínt, a leves levéből kiveszek ugyanannyit, simára keverem és visszaöntöm a levesbe.
Gombaburger
Ami mellesleg egy szója-, és gabonamentes vegán ízbomba.
Melegen füstölt és savanyúság
Ezekről már írtunk a laska felhasználásáról szóló anyagban, mert annak különösen jól áll ez a két technológia:
Pár klasszikus
Svéd gomba:
Klasszikus gombaleves: