Nem csak a szokásos receptek termesztett gombára

Nem csak a szokásos receptek termesztett gombára

Télen is elérhető alapanyag a termesztett gomba, bár elég unalmasan szoktuk felhasználni, pedig nem muszáj levest, rántott gombafejet és svéd gombát készíteni belőle. 

Kávés-viszkis gombaleves
  • 1 kg termesztett gomba, csiperke, laska tökéletes hozzá
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 2 dl tejszín
  • 1 frissen lefőzött presszókávé (kizárólag pörkölt kávéból, modernista nem jó)
  • 1/2 dl whiskey
  • 1 csokor kakukkfű
  • 1 ekanál fekete bors
  • 1 ekanál zsír
  • opcionális: ha van kéznél szárított erdei gomba, abból pár szem még ízletesebbé teszi

A hagymát a zsíron aranybarnára pirítom. Felöntöm a viszkivel, magas lángon hagyom elpárologni.

Hozzáadom a többi alapanyagot a tejszín kivételével és alacsony lángon főzve ressre főzöm, kb 30 perc alatt elkészül. A gombát nem érdemes nagyon finomra vágni, főzés közben sok vizet veszít, összemegy úgyis, féldiónyi darabok tökéletesen megfelelnek a célnak.

Egy nagyobb tálba öntöm a tejszínt, a leves levéből kiveszek ugyanannyit, simára keverem és visszaöntöm a levesbe.

Gombaburger

Ami mellesleg egy szója-, és gabonamentes vegán ízbomba.

Melegen füstölt és savanyúság

Ezekről már írtunk a laska felhasználásáról szóló anyagban, mert annak különösen jól áll ez a két technológia:

Pár klasszikus

Svéd gomba:

Klasszikus gombaleves:

Rántani így kell:

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?