Mindenekelőtt: a szauna egy szakácskönyvben nem erőltetett finneskedés, a szerző tényleg szaunakályhában készíti az ételeket, amitől számomra azért is vált különösen érdekessé, mert idén építek egyet. Ez a szaunakályhában főzés nem szokatlan náluk, de nem kell megijedni, az ételeket be lehet tolni egy villanysütőbe. Aki mégis szaunakályhában állna neki, a könyvben kap részletes útmutatót.
Kinek való?
A receptek pontosan azt a megcsavart minimalizmust képviselik, amit viszek, amikor egyáltalán viszek konyhát. Kevés alapanyag, nem komplikált technológiák, alacsony eszközigény, amit egy-egy parádés alapanyagpárosítás, vagy csak számunkra új alapanyag használata emel ki az unalomból.
Természetesen előkerül a salmiakki, de mivel Finnország éghajlata erősen korlátozza az alapanyagválasztékot, a könyvet nem lepik el a trópusi őrületek, ezekhez a receptekhez nem kell zokogva egy félhavi fizetést a Culinárisban hagyni.
A könyvben sok egyszerű halrecept található, és mindent áthat a praktikum, így vadkempingezőknek, kinti sütögetést szeretőknek is beválhat Fanni nyárson sült kalácsa, vagy a fenyőrügyes fondü.
Több receptben találhatók erdei alapanyagok, így az nem árt, ha az ehető vadnövényekkel, a fenyőrüggyel, vagy a csalánnal eddig nem csak könyvben találkoztál, hanem komfortosan kezeled ezeket, de az is elég, ha nyitott vagy feléjük, mert ilyenekkel is fogsz találkozni, mint a nyírfaleveles lazac, vagy a csalános spárga. Hát nem hangzik csodálatosan?
Ettől nem kell megijedni, mert sok szokatlan alapanyagtól mentes és okos recept mellett kerültek a könyvbe, de az lesz igazán szerelmes, akiben keveredik a rendezett és letisztult egyszerűségre törekvés, a nyitottság, az új alapanyagok megismerése iránti szenvedély és a zabolázhatatlan hippiség.