Karácsonyom csúcsa: finn szakácskönyv

Karácsonyom csúcsa: finn szakácskönyv

Gyűjtöm a szakácskönyveket. Nem darabra, hanem stílusra, és használati értékre, és ez a karácsonyra kapott csoda nektek is jó lehet.

Mindenekelőtt: a szauna egy szakácskönyvben nem erőltetett finneskedés, a szerző tényleg szaunakályhában készíti az ételeket, amitől számomra azért is vált különösen érdekessé, mert idén építek egyet. Ez a szaunakályhában főzés nem szokatlan náluk, de nem kell megijedni, az ételeket be lehet tolni egy villanysütőbe. Aki mégis szaunakályhában állna neki, a könyvben kap részletes útmutatót.

Kinek való?

A receptek pontosan azt a megcsavart minimalizmust képviselik, amit viszek, amikor egyáltalán viszek konyhát. Kevés alapanyag, nem komplikált technológiák, alacsony eszközigény, amit egy-egy parádés alapanyagpárosítás, vagy csak számunkra új alapanyag használata emel ki az unalomból.

Természetesen előkerül a salmiakki, de mivel Finnország éghajlata erősen korlátozza az alapanyagválasztékot, a könyvet nem lepik el a trópusi őrületek, ezekhez a receptekhez nem kell zokogva egy félhavi fizetést a Culinárisban hagyni.  

A könyvben sok egyszerű halrecept található, és mindent áthat a praktikum, így vadkempingezőknek, kinti sütögetést szeretőknek is beválhat Fanni nyárson sült kalácsa, vagy a fenyőrügyes fondü.

Több receptben találhatók erdei alapanyagok, így az nem árt, ha az ehető vadnövényekkel, a fenyőrüggyel, vagy a csalánnal eddig nem csak könyvben találkoztál, hanem komfortosan kezeled ezeket, de az is elég, ha nyitott vagy feléjük, mert ilyenekkel is fogsz találkozni, mint a nyírfaleveles lazac, vagy a csalános spárga. Hát nem hangzik csodálatosan? 

Ettől nem kell megijedni, mert sok szokatlan alapanyagtól mentes és okos recept mellett kerültek a könyvbe, de az lesz igazán szerelmes, akiben keveredik a rendezett és letisztult egyszerűségre törekvés, a nyitottság, az új alapanyagok megismerése iránti szenvedély és a zabolázhatatlan hippiség. 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.