Így kell majonézt készíteni házilag

Így kell majonézt készíteni házilag

A konzerv és a frissen kevert házi majonéz annyira különbözik, mintha két teljesen eltérő termékről beszélnénk, ezért szívesebben keverem ki saját kezűleg. A végeredmény olcsóbb is lesz, nem csak jobb. 

  • 1 tojássárgája
  • 2 dl étolaj (hidegen sajtolt napraforgóolajjal karakteres, napraforgóolajjal semleges lesz, olívával és egyéb erősebb magolajokkal túl erős ízt kapunk, általános felhasználásra az a majonéz nem lesz jó)
  • 1 ekanál mustár
  • 1/2 citrom leve
  • frissen őrölt fekete v. fehér bors

Egy mély tálban habverővel elkezdem verni a sárgáját. Az olajat cseppenként adom hozzá, teljesen kikeverem, akkor adom hozzá a következőt. Kb. 1/2 dl olaj belekeverése után már lehet kiskanalanként adagolni az olajat, 1 dl belekeverése után pedig evőkanalanként. 

Inkább megfontoltan, türelmesen érdemes készíteni, akkor biztosan felveszi az olajat, és szép, masszív majonézt kapunk. Amikor elkészült elkeverem a többi hozzávalóval. 

Vegánok, tojásallergiások megpróbálhatják 4 gerezd mozsárral krémmé pépesített fokhagymával kiváltani a tojássárgáját, és olívaolajjal elkészíteni, az az aioli. Elég nehezen veszi fel a fokhagyma az olajat, azért volt, hogy már sikerült, érdemes nekifogni és végig cseppenként adagolni az olajat.

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.