Így kell majonézt készíteni házilag

Így kell majonézt készíteni házilag

A konzerv és a frissen kevert házi majonéz annyira különbözik, mintha két teljesen eltérő termékről beszélnénk, ezért szívesebben keverem ki saját kezűleg. A végeredmény olcsóbb is lesz, nem csak jobb. 

  • 1 tojássárgája
  • 2 dl étolaj (hidegen sajtolt napraforgóolajjal karakteres, napraforgóolajjal semleges lesz, olívával és egyéb erősebb magolajokkal túl erős ízt kapunk, általános felhasználásra az a majonéz nem lesz jó)
  • 1 ekanál mustár
  • 1/2 citrom leve
  • frissen őrölt fekete v. fehér bors

Egy mély tálban habverővel elkezdem verni a sárgáját. Az olajat cseppenként adom hozzá, teljesen kikeverem, akkor adom hozzá a következőt. Kb. 1/2 dl olaj belekeverése után már lehet kiskanalanként adagolni az olajat, 1 dl belekeverése után pedig evőkanalanként. 

Inkább megfontoltan, türelmesen érdemes készíteni, akkor biztosan felveszi az olajat, és szép, masszív majonézt kapunk. Amikor elkészült elkeverem a többi hozzávalóval. 

Vegánok, tojásallergiások megpróbálhatják 4 gerezd mozsárral krémmé pépesített fokhagymával kiváltani a tojássárgáját, és olívaolajjal elkészíteni, az az aioli. Elég nehezen veszi fel a fokhagyma az olajat, azért volt, hogy már sikerült, érdemes nekifogni és végig cseppenként adagolni az olajat.

 

 

  • 2020.12.05

Desszert sütés nélkül, három alapanyagból

Ez tényleg az egyperces kategória, jól megválasztott alapanyagokkal mégis fantasztikusan finom tud lenni. 

  • 2020.12.05

Gyümölcshab készítése

Nem egy rakétatudomány, jól megválasztott alapanyaggal mégis elég népszerű a gyümölcshab, akár ünnepi asztalra is oda lehet rakni.

  • 2020.12.04

Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére.