Így kell majonézt készíteni házilag

Így kell majonézt készíteni házilag

A konzerv és a frissen kevert házi majonéz annyira különbözik, mintha két teljesen eltérő termékről beszélnénk, ezért szívesebben keverem ki saját kezűleg. A végeredmény olcsóbb is lesz, nem csak jobb. 

  • 1 tojássárgája
  • 2 dl étolaj (hidegen sajtolt napraforgóolajjal karakteres, napraforgóolajjal semleges lesz, olívával és egyéb erősebb magolajokkal túl erős ízt kapunk, általános felhasználásra az a majonéz nem lesz jó)
  • 1 ekanál mustár
  • 1/2 citrom leve
  • frissen őrölt fekete v. fehér bors

Egy mély tálban habverővel elkezdem verni a sárgáját. Az olajat cseppenként adom hozzá, teljesen kikeverem, akkor adom hozzá a következőt. Kb. 1/2 dl olaj belekeverése után már lehet kiskanalanként adagolni az olajat, 1 dl belekeverése után pedig evőkanalanként. 

Inkább megfontoltan, türelmesen érdemes készíteni, akkor biztosan felveszi az olajat, és szép, masszív majonézt kapunk. Amikor elkészült elkeverem a többi hozzávalóval. 

Vegánok, tojásallergiások megpróbálhatják 4 gerezd mozsárral krémmé pépesített fokhagymával kiváltani a tojássárgáját, és olívaolajjal elkészíteni, az az aioli. Elég nehezen veszi fel a fokhagyma az olajat, azért volt, hogy már sikerült, érdemes nekifogni és végig cseppenként adagolni az olajat.

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.