- 1 tojássárgája
- 2 dl étolaj (hidegen sajtolt napraforgóolajjal karakteres, napraforgóolajjal semleges lesz, olívával és egyéb erősebb magolajokkal túl erős ízt kapunk, általános felhasználásra az a majonéz nem lesz jó)
- 1 ekanál mustár
- 1/2 citrom leve
- frissen őrölt fekete v. fehér bors
- só
Egy mély tálban habverővel elkezdem verni a sárgáját. Az olajat cseppenként adom hozzá, teljesen kikeverem, akkor adom hozzá a következőt. Kb. 1/2 dl olaj belekeverése után már lehet kiskanalanként adagolni az olajat, 1 dl belekeverése után pedig evőkanalanként.
Inkább megfontoltan, türelmesen érdemes készíteni, akkor biztosan felveszi az olajat, és szép, masszív majonézt kapunk. Amikor elkészült elkeverem a többi hozzávalóval.
Vegánok, tojásallergiások megpróbálhatják 4 gerezd mozsárral krémmé pépesített fokhagymával kiváltani a tojássárgáját, és olívaolajjal elkészíteni, az az aioli. Elég nehezen veszi fel a fokhagyma az olajat, azért volt, hogy már sikerült, érdemes nekifogni és végig cseppenként adagolni az olajat.