Így kell majonézt készíteni házilag

Így kell majonézt készíteni házilag

A konzerv és a frissen kevert házi majonéz annyira különbözik, mintha két teljesen eltérő termékről beszélnénk, ezért szívesebben keverem ki saját kezűleg. A végeredmény olcsóbb is lesz, nem csak jobb. 

  • 1 tojássárgája
  • 2 dl étolaj (hidegen sajtolt napraforgóolajjal karakteres, napraforgóolajjal semleges lesz, olívával és egyéb erősebb magolajokkal túl erős ízt kapunk, általános felhasználásra az a majonéz nem lesz jó)
  • 1 ekanál mustár
  • 1/2 citrom leve
  • frissen őrölt fekete v. fehér bors

Egy mély tálban habverővel elkezdem verni a sárgáját. Az olajat cseppenként adom hozzá, teljesen kikeverem, akkor adom hozzá a következőt. Kb. 1/2 dl olaj belekeverése után már lehet kiskanalanként adagolni az olajat, 1 dl belekeverése után pedig evőkanalanként. 

Inkább megfontoltan, türelmesen érdemes készíteni, akkor biztosan felveszi az olajat, és szép, masszív majonézt kapunk. Amikor elkészült elkeverem a többi hozzávalóval. 

Vegánok, tojásallergiások megpróbálhatják 4 gerezd mozsárral krémmé pépesített fokhagymával kiváltani a tojássárgáját, és olívaolajjal elkészíteni, az az aioli. Elég nehezen veszi fel a fokhagyma az olajat, azért volt, hogy már sikerült, érdemes nekifogni és végig cseppenként adagolni az olajat.

 

 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.