Itt a fagy, főzzük a kocsonyát!

Itt a fagy, főzzük a kocsonyát!

A kocsonya, annak ellenére, hogy egyáltalán nem melengető étel, a tél maga egy tányérban. Idén is eljött az ideje.

Mivel a kocsonya nem leves, nem szoktam bezöldségelni, pláne nem betojásozni, és a füstölt dolgokat is más alkalmakra tartogatom. A kocsonya szikár sertésszörp, és ebből nem engedek egy ideje. 

Az alaprecept
  • sertésköröm, fül, farok, fej, nyelv, orr vegyesen, sok csont mindenképpen legyen benne 
  • fokhagyma
  • fekete bors
  • tálaláshoz: citrom, lilahagyma, csili, fűszerpaprika, ki mivel szereti

Az alapanyagokat megmosom, ha itt-ott szőr, vagy egyéb tisztátalanságok vannak rajta, azt levágom. Egy fej félbevágott fokhagymával, fekete borssal annyi sós vízben teszem fel főni, ami bőven ellepi. 

Fedő alatt addig főzöm lassan gyöngyöző vízben, hogy a körömről leváljon a hús.

Elzárom a gázt, a húsokat kiveszem. Amikor már nem tűzforróak, mindent kicsontozok, a nyelvről lehúzom a bőrt, feldarabolom.

A húsokat szétosztom tányérokba. Van, aki melegen lezsírozza kanállal, erről régen leszoktam, a levet úgy ahogy van, hidegre teszem és pár óra alatt megdermed rajta a zsír, akkor szépen leszedem egy kanállal és a levet szétosztom a tányérok között. A lé lepje el a húsokat.

Aki olyan, szűrje le mielőtt szétosztja, én nem vagyok olyan. Hidegen tárolom.

Tálaláshoz puha fehér kenyér, citrom, lilahagyma, csili, kinek mi tetszik. 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.