Mivel a kocsonya nem leves, nem szoktam bezöldségelni, pláne nem betojásozni, és a füstölt dolgokat is más alkalmakra tartogatom. A kocsonya szikár sertésszörp, és ebből nem engedek egy ideje.
Az alaprecept
- sertésköröm, fül, farok, fej, nyelv, orr vegyesen, sok csont mindenképpen legyen benne
- fokhagyma
- fekete bors
- só
- tálaláshoz: citrom, lilahagyma, csili, fűszerpaprika, ki mivel szereti
Az alapanyagokat megmosom, ha itt-ott szőr, vagy egyéb tisztátalanságok vannak rajta, azt levágom. Egy fej félbevágott fokhagymával, fekete borssal annyi sós vízben teszem fel főni, ami bőven ellepi.
Fedő alatt addig főzöm lassan gyöngyöző vízben, hogy a körömről leváljon a hús.
Elzárom a gázt, a húsokat kiveszem. Amikor már nem tűzforróak, mindent kicsontozok, a nyelvről lehúzom a bőrt, feldarabolom.
A húsokat szétosztom tányérokba. Van, aki melegen lezsírozza kanállal, erről régen leszoktam, a levet úgy ahogy van, hidegre teszem és pár óra alatt megdermed rajta a zsír, akkor szépen leszedem egy kanállal és a levet szétosztom a tányérok között. A lé lepje el a húsokat.
Aki olyan, szűrje le mielőtt szétosztja, én nem vagyok olyan. Hidegen tárolom.
Tálaláshoz puha fehér kenyér, citrom, lilahagyma, csili, kinek mi tetszik.