Itt a fagy, főzzük a kocsonyát!

Itt a fagy, főzzük a kocsonyát!

A kocsonya, annak ellenére, hogy egyáltalán nem melengető étel, a tél maga egy tányérban. Idén is eljött az ideje.

Mivel a kocsonya nem leves, nem szoktam bezöldségelni, pláne nem betojásozni, és a füstölt dolgokat is más alkalmakra tartogatom. A kocsonya szikár sertésszörp, és ebből nem engedek egy ideje. 

Az alaprecept
  • sertésköröm, fül, farok, fej, nyelv, orr vegyesen, sok csont mindenképpen legyen benne 
  • fokhagyma
  • fekete bors
  • tálaláshoz: citrom, lilahagyma, csili, fűszerpaprika, ki mivel szereti

Az alapanyagokat megmosom, ha itt-ott szőr, vagy egyéb tisztátalanságok vannak rajta, azt levágom. Egy fej félbevágott fokhagymával, fekete borssal annyi sós vízben teszem fel főni, ami bőven ellepi. 

Fedő alatt addig főzöm lassan gyöngyöző vízben, hogy a körömről leváljon a hús.

Elzárom a gázt, a húsokat kiveszem. Amikor már nem tűzforróak, mindent kicsontozok, a nyelvről lehúzom a bőrt, feldarabolom.

A húsokat szétosztom tányérokba. Van, aki melegen lezsírozza kanállal, erről régen leszoktam, a levet úgy ahogy van, hidegre teszem és pár óra alatt megdermed rajta a zsír, akkor szépen leszedem egy kanállal és a levet szétosztom a tányérok között. A lé lepje el a húsokat.

Aki olyan, szűrje le mielőtt szétosztja, én nem vagyok olyan. Hidegen tárolom.

Tálaláshoz puha fehér kenyér, citrom, lilahagyma, csili, kinek mi tetszik. 

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj. 

  • 2021.02.23

Tiszta rizslisztből gyúrt tészta formázása

A rizsliszt gluténmentes, ezért rendkívül nehezen formázható, törik, szakad, rettenet. Az alábbiakban mutatunk egy trükköt a formázásra, töltésre, hogy színtiszta rizslisztből is tudjatok finomakat főzni, mert a rizsliszt nem csak gluténmentes, hanem kifejezetten finom, édeskés alapanyag is, és a töltött tésztát megsütve szuper roppanósságot lehet belőle előcsalogatni.