Rakott zöldségekhez általános és alapos útmutató

Rakott zöldségekhez általános és alapos útmutató

Itt a tél, a melengető ételek ideje. A rakott zöldségek számtalan, télen is elérhető zöldséget felvesznek, és rendkívül kevés munkával jár akár nagy mennyiségben elkészíteni ezeket. Ideális hétvégi, családi ebédek.

Miből?

Az alábbi zöldségek mind fantasztikusan működnek rakott akárminek. A leveleseket levélre bontva, a vaskosakat vékonyra szelve érdemes felhasználni.

  • kelkáposzta
  • fodros kel
  • mángold, pak choi
  • karfiol
  • brokkoli
  • zöldbab (fagyasztott is, kiengedni se kell)
  • kelbimbó
  • zöldbab
Hogyan?

Aki nem akar sokat küzdeni és szereti az intenzívebb ízeket, ress zöldeket, elő ne főzze-süsse, fölösleges. A képen is az alábbiak szerint elkészített rakott kel látható:

  • 1 és 1/2 kg a fenti zöldségekből
  • 1 kg zsíros darált hús, helyettesíthető bélből kibontott sütnivaló kolbásszal
  • 15 dkg rizs (nyers súly)
  • 4 gerezd szétnyomkodott fokhagyma
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • 1 vödör (70 dkg) tejföl
  • 1 ekanál zsír
  • őrölt fekete kömény ha a zöldség kel, ahhoz nagyon illik
  • őrölt fekete bors
  • 2 dl alaplé

Egy nagy, mély tepsit kizsírozok. Az aljába fektetem a zöldségek felét, megszórom a rizzsel, sózom, borsozom. Ráborítom a sózott-borsozott, szétnyomkodott fokhagymával, fűszerpaprikával elkevert húst, -vagy a kolbászhúst- befedem a zöldséggel, leöntöm az alaplével. A tetejét beborítom a tejföllel, 180 C fokos sütőben addig sütöm, amíg a rizs éppen megpuhul. Ez kb. egy óra. 

Hús nélkül?

A hús kihagyható, és vega változatnak ez a zsemlemorzsás megoldás sokkal ízletesebb:

  • 1 és 1/2 kg a fenti zöldségekből
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg vaj vagy olaj
  • 3 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 7 dl tejföl
  • fekete bors 

A zsemlemorzsát aranybarnára pirítom a zsiradék felén. A másik felén a hagymát pirítom aranybarnára. A zöldséget elkeverem a hagymával, zsemlemorzsával, fokhagymával, sózom, borsozom. Egy mély tepsibe rakom, és leborítom a tejföllel.

180 C fokos sütőben 30 percig sütöm.

Tejföl nélkül?

A tejföl nem csak ízesít, szigetel is, ez zárja bent a nedvességet, ami megfőzi az alapanyagokat, ezért csak úgy elhagyni nem jó ötlet, kell helyette valami más szigetelőréteg. Ezekből lehet választani:

  • besamel (10 dkg vajon éppen átmelegítek 2 ek lisztet, fokozatosan, állandó keverés mellett felöntöm és összeforralom simára 1 liter tejjel)
  • vastag réteg reszelt sajt
  • A fenti zöldségek jól illenek a kókuszhoz, így laktózmentes és vegán kiadáshoz a húsmentes receptbe tejföl helyett a besamel szűz kókuszzsírral -esetleg dióolajjal- és kókusztejjel egy megfelelő változat.

 

 

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett. 

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.