Rakott zöldségekhez általános és alapos útmutató

Rakott zöldségekhez általános és alapos útmutató

Itt a tél, a melengető ételek ideje. A rakott zöldségek számtalan, télen is elérhető zöldséget felvesznek, és rendkívül kevés munkával jár akár nagy mennyiségben elkészíteni ezeket. Ideális hétvégi, családi ebédek.

Miből?

Az alábbi zöldségek mind fantasztikusan működnek rakott akárminek. A leveleseket levélre bontva, a vaskosakat vékonyra szelve érdemes felhasználni.

  • kelkáposzta
  • fodros kel
  • mángold, pak choi
  • karfiol
  • brokkoli
  • zöldbab (fagyasztott is, kiengedni se kell)
  • kelbimbó
  • zöldbab
Hogyan?

Aki nem akar sokat küzdeni és szereti az intenzívebb ízeket, ress zöldeket, elő ne főzze-süsse, fölösleges. A képen is az alábbiak szerint elkészített rakott kel látható:

  • 1 és 1/2 kg a fenti zöldségekből
  • 1 kg zsíros darált hús, helyettesíthető bélből kibontott sütnivaló kolbásszal
  • 15 dkg rizs (nyers súly)
  • 4 gerezd szétnyomkodott fokhagyma
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • 1 vödör (70 dkg) tejföl
  • 1 ekanál zsír
  • őrölt fekete kömény ha a zöldség kel, ahhoz nagyon illik
  • őrölt fekete bors
  • 2 dl alaplé

Egy nagy, mély tepsit kizsírozok. Az aljába fektetem a zöldségek felét, megszórom a rizzsel, sózom, borsozom. Ráborítom a sózott-borsozott, szétnyomkodott fokhagymával, fűszerpaprikával elkevert húst, -vagy a kolbászhúst- befedem a zöldséggel, leöntöm az alaplével. A tetejét beborítom a tejföllel, 180 C fokos sütőben addig sütöm, amíg a rizs éppen megpuhul. Ez kb. egy óra. 

Hús nélkül?

A hús kihagyható, és vega változatnak ez a zsemlemorzsás megoldás sokkal ízletesebb:

  • 1 és 1/2 kg a fenti zöldségekből
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg vaj vagy olaj
  • 3 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 7 dl tejföl
  • fekete bors 

A zsemlemorzsát aranybarnára pirítom a zsiradék felén. A másik felén a hagymát pirítom aranybarnára. A zöldséget elkeverem a hagymával, zsemlemorzsával, fokhagymával, sózom, borsozom. Egy mély tepsibe rakom, és leborítom a tejföllel.

180 C fokos sütőben 30 percig sütöm.

Tejföl nélkül?

A tejföl nem csak ízesít, szigetel is, ez zárja bent a nedvességet, ami megfőzi az alapanyagokat, ezért csak úgy elhagyni nem jó ötlet, kell helyette valami más szigetelőréteg. Ezekből lehet választani:

  • besamel (10 dkg vajon éppen átmelegítek 2 ek lisztet, fokozatosan, állandó keverés mellett felöntöm és összeforralom simára 1 liter tejjel)
  • vastag réteg reszelt sajt
  • A fenti zöldségek jól illenek a kókuszhoz, így laktózmentes és vegán kiadáshoz a húsmentes receptbe tejföl helyett a besamel szűz kókuszzsírral -esetleg dióolajjal- és kókusztejjel egy megfelelő változat.

 

 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.