Itt a gombaszezon, mutatjuk, hogyan ne halj bele!

Itt a gombaszezon, mutatjuk, hogyan ne halj bele!

A tapasztalt természetjáró haja égnek áll, ha benéz egy-egy növényekkel, vagy gombákkal foglalkozó csoportba és ha nem kemény az admin, csak úgy röpködnek a Darwin-díj lehetőségek, mert fogalmatlan polgárok osztják az észt más fogalmatlan polgárok elfogyasztási céllal feltett gombái beazonosításakor. 

A helyzet nem sokkal jobb növények esetében sem, ugyanis Magyarországon vannak halálosan mérgező növények, amelyek közül egyes fajok nagyon hasonlítanak más, nem mérgező, sőt, finom növényekre.

A következőkben az étkezési céllal gyűjtött növényekről és gombákról lesz szó, mert fotózni, mókázni, érdeklődésképpen határozni, bár a pontatlanság lehetősége ugyanúgy zavaró, attól még abba nem fog senki meghalni, így ilyen esetben működik a kép, az internet, és az applikációk. Némi alapismeret és egy könyv pontosabb eredményt ad, de akinek nincs igénye bizonyosságra, ne kapjon bizonyosságot, maradjon tudatlan.

Hogyan kell étkezési célra szedett gombát határozni?

El kell vinni gombaszakellenőrhöz. Ez egy szakma, vizsgához kötött, és a szakellenőrökhöz kiváló és ingyenes hozzáférési lehetőséget biztosít országszerte a Nébih. Elsősorban piacokon ügyelnek, a nyitvatartási időn kívül, szezonban vasárnap is. 

A gombaszakellenőrök listáját itt találod. Igen, a szakellenőr majd kidobja a gyanús, romlott, kukacos és a biztosan mérgező gombákat. Ha feltétlenül ki akarod röhögtetni magad, lehet vele vitázni, de kérdezni hasznosabb.

Hogyan kell étkezési célra szedett növényt határozni?

Számtalan tanfolyam indul a szezonban, érdemes ellátogatni egyre, vagy többre és ott megismerkedni a határozás menetével, személyes benyomást kapni a legfontosabb fajokról. Határozásnál nem csak egy levél, vagy virág formája játszik, hanem élőhely, illat, levél fonákja, apró részletek és egyéb, képről le nem olvasható szempontok is vannak, ezeket csak személyesen lehet megismerni. 

Itt arról írtunk, hogyan kell kultúráltan járni a természetet és gyűjteni gombákat, növényeket. 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.