- Címkék:
- tojás
- galuska
- nokedli
- tojásos nokedli
- 30 dkg liszt és egy tojás a nokedlihez
- 4 db egész tojás
- 1 ekanál zsír, vagy vaj
A saláta:
- 1 db fejessaláta
- 10 g só
- 70 g kristálycukor
- 60 g 5%-os ételecet
- 2 dl víz
A négy tojást felverem, félreteszem.
A salátát megmosom, lerázom róla a vizet, féltenyérnyi darabokra tépem. Az ecetet, sót, cukrot addig keverem a vízben amíg a cukor és a só felolvadnak és a salátára öntöm.
A zsírt egy serpenyőben megolvasztom.
A lisztet a tojással és annyi vízzel simára keverem, hogy nokedlitészta-sűrűségű legyen, az ilyen. Nagy lábosban sós vizet forralok és amikor lobog, beleszaggatom a nokedlit szaggatóval, vagy kanállal. Amikor feljött a tészta a víz felszínére, még egy percig hagyom főni és közvetlenül a forró zsiradékba szedem egy szűrővel (fontos jól lecsepegtetni, hogy ne köpködjön és ne legyen túl vizes).
Amikor már minden nokedli a serpenyőben van, legmagasabbra veszem a hőfokot, és a serpenyőt erősen rázogatva ráöntöm a tojást, addig sütöm, amig itt-ott lekap, ki mennyire szárazon szereti, annyira kapassa le.