Olcsó és izgalmas: káposztás-rizses ropogós táska

Olcsó és izgalmas: káposztás-rizses ropogós táska

Rizsliszt, káposzta, sok őrölt fekete bors és egy ízléshez igazított zsiradék, és a végeredmény lenyűgöző.

  • 300 g rizsliszt (lehet teljes kiőrlésű is)
  • 1 kg fejes káposzta finomra gyalulva
  • 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, vagy dióolaj, de lehet 20 dkg vaj is csak akkor annyira már nem lesz mentes
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint 

A káposztát a zsiradék felével egy nagy lábosban magas lángon felteszem pirulni. Borsozom, és sűrűn kevergetve aranybarnára pirítom, ez kb. 1 óráig tart, félreteszem.

A rizslisztet annyi vízzel keverem simára, hogy gyúrható legyen.

Diónyi gombócokat gyúrok belőle és két fólia között a lehető legvékonyabbra lapítom -én a mozsarat nyomtam rá, szépen kilapította körnek-.

Közben egy serpenyőben két evőkanál zsiradékot hevítek közepes lángon. 

A kilapított rizsgombóc közepére rakok egy evőkanál káposztát.

A fólia segítségével félbehajtom, a széleit összenyomom.

Nagyon óvatosan lehúzom a tetejéről és az aljáról is a fóliát, nem pakolászom, hanem rögtön a forró zsiradékba rakom, picit megrázom. Mindkét oldalát aranybarnára pirítom.

Csipős szósszal különösen jó. 

 

 

 

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj. 

  • 2021.02.23

Tiszta rizslisztből gyúrt tészta formázása

A rizsliszt gluténmentes, ezért rendkívül nehezen formázható, törik, szakad, rettenet. Az alábbiakban mutatunk egy trükköt a formázásra, töltésre, hogy színtiszta rizslisztből is tudjatok finomakat főzni, mert a rizsliszt nem csak gluténmentes, hanem kifejezetten finom, édeskés alapanyag is, és a töltött tésztát megsütve szuper roppanósságot lehet belőle előcsalogatni.