- 300 g rizsliszt (lehet teljes kiőrlésű is)
- 1 kg fejes káposzta finomra gyalulva
- 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, vagy dióolaj, de lehet 20 dkg vaj is csak akkor annyira már nem lesz mentes
- frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- só
A káposztát a zsiradék felével egy nagy lábosban magas lángon felteszem pirulni. Borsozom, és sűrűn kevergetve aranybarnára pirítom, ez kb. 1 óráig tart, félreteszem.
A rizslisztet annyi vízzel keverem simára, hogy gyúrható legyen.
Diónyi gombócokat gyúrok belőle és két fólia között a lehető legvékonyabbra lapítom -én a mozsarat nyomtam rá, szépen kilapította körnek-.
Közben egy serpenyőben két evőkanál zsiradékot hevítek közepes lángon.
A kilapított rizsgombóc közepére rakok egy evőkanál káposztát.
A fólia segítségével félbehajtom, a széleit összenyomom.
Nagyon óvatosan lehúzom a tetejéről és az aljáról is a fóliát, nem pakolászom, hanem rögtön a forró zsiradékba rakom, picit megrázom. Mindkét oldalát aranybarnára pirítom.
Csipős szósszal különösen jó.