A tészta:
- 50 dkg sima búzaliszt
- 2 db egész tojás
- kb. 4 dl tejföl
- só
Az alapanyagokat simára gyúrom, a tejfölt apránként adom hozzá, csak annyit, hogy a tészta jól nyújtható, rugalmas legyen. Lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtom.
A rántás:
- 20 dkg sertészsír
- 20 dkg sima búzaliszt
Aranybarnára pirítom a lisztet a zsírban, kihűtöm, hogy kenhető legyen és a fenti tésztára kenem. Vajjal is biztos jó.
Feltekerem szorosan és négyfelé vágom.
A töltelék a képen túrós:
- 1 kg túró
- 20 dkg mazsola 1 órára vízbe, vagy rumba áztatva, kinek mi van otthon
- 2 dl tejföl
- cukor ízlés szerint
- 2 citrom frissen reszelt héja
Az alapanyagokat elkeverem.
+zsír a kenéshez, porcukor a tálaláshoz
A tésztát lisztezett felületen hajszálvékonyra nyújtom. A túrós keverék negyedét egyenletesen, halmokban szétosztom a tésztán és feltekerem.
A négy rétest egy sütőpapírra rakom egymás mellé egy sütőlemezre, és a tetejét ecsettel megkenem olvasztott zsírral.
Előmelegített sütőben 200 C fokon kb 30 perc alatt készre sütöm, porcukrozva tálalom.