Pokolra jutok: a rántásos rétes zseni!

Pokolra jutok: a rántásos rétes zseni!

Nem, nem úgy rántásos, hogy azzal van töltve, hanem a tészta van azzal hajtogatva, így a végeredmény valami a rétes és a leveles között lesz, igazából egyik sem. A végeredmény nem jobb, mintha asztalnyira nyújtott tésztába tekerném a rétest, de ha éppen nincs megfelelő liszt, vagy megfelelő mentális állapot a rétesnyújtáshoz, én ezzel is együtt tudok élni. 

A tészta:

  • 50 dkg sima búzaliszt
  • 2 db egész tojás
  • kb. 4 dl tejföl

Az alapanyagokat simára gyúrom, a tejfölt apránként adom hozzá, csak annyit, hogy a tészta jól nyújtható, rugalmas legyen. Lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtom.  

A rántás:

  • 20 dkg sertészsír
  • 20 dkg sima búzaliszt

Aranybarnára pirítom a lisztet a zsírban, kihűtöm, hogy kenhető legyen és a fenti tésztára kenem. Vajjal is biztos jó.

Feltekerem szorosan és négyfelé vágom.

A töltelék a képen túrós:

  • 1 kg túró
  • 20 dkg mazsola 1 órára vízbe, vagy rumba áztatva, kinek mi van otthon
  • 2 dl tejföl
  • cukor ízlés szerint
  • 2 citrom frissen reszelt héja

Az alapanyagokat elkeverem.

+zsír a kenéshez, porcukor a tálaláshoz

A tésztát lisztezett felületen hajszálvékonyra nyújtom. A túrós keverék negyedét egyenletesen, halmokban szétosztom a tésztán és feltekerem. 

A négy rétest egy sütőpapírra rakom egymás mellé egy sütőlemezre, és a tetejét ecsettel megkenem olvasztott zsírral.

Előmelegített sütőben 200 C fokon kb 30 perc alatt készre sütöm, porcukrozva tálalom. 

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj. 

  • 2021.02.23

Tiszta rizslisztből gyúrt tészta formázása

A rizsliszt gluténmentes, ezért rendkívül nehezen formázható, törik, szakad, rettenet. Az alábbiakban mutatunk egy trükköt a formázásra, töltésre, hogy színtiszta rizslisztből is tudjatok finomakat főzni, mert a rizsliszt nem csak gluténmentes, hanem kifejezetten finom, édeskés alapanyag is, és a töltött tésztát megsütve szuper roppanósságot lehet belőle előcsalogatni.