Pokolra jutok: a rántásos rétes zseni!

Pokolra jutok: a rántásos rétes zseni!

Nem, nem úgy rántásos, hogy azzal van töltve, hanem a tészta van azzal hajtogatva, így a végeredmény valami a rétes és a leveles között lesz, igazából egyik sem. A végeredmény nem jobb, mintha asztalnyira nyújtott tésztába tekerném a rétest, de ha éppen nincs megfelelő liszt, vagy megfelelő mentális állapot a rétesnyújtáshoz, én ezzel is együtt tudok élni. 

A tészta:

  • 50 dkg sima búzaliszt
  • 2 db egész tojás
  • kb. 4 dl tejföl

Az alapanyagokat simára gyúrom, a tejfölt apránként adom hozzá, csak annyit, hogy a tészta jól nyújtható, rugalmas legyen. Lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtom.  

A rántás:

  • 20 dkg sertészsír
  • 20 dkg sima búzaliszt

Aranybarnára pirítom a lisztet a zsírban, kihűtöm, hogy kenhető legyen és a fenti tésztára kenem. Vajjal is biztos jó.

Feltekerem szorosan és négyfelé vágom.

A töltelék a képen túrós:

  • 1 kg túró
  • 20 dkg mazsola 1 órára vízbe, vagy rumba áztatva, kinek mi van otthon
  • 2 dl tejföl
  • cukor ízlés szerint
  • 2 citrom frissen reszelt héja

Az alapanyagokat elkeverem.

+zsír a kenéshez, porcukor a tálaláshoz

A tésztát lisztezett felületen hajszálvékonyra nyújtom. A túrós keverék negyedét egyenletesen, halmokban szétosztom a tésztán és feltekerem. 

A négy rétest egy sütőpapírra rakom egymás mellé egy sütőlemezre, és a tetejét ecsettel megkenem olvasztott zsírral.

Előmelegített sütőben 200 C fokon kb 30 perc alatt készre sütöm, porcukrozva tálalom. 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.