Pokolra jutok: a rántásos rétes zseni!

Pokolra jutok: a rántásos rétes zseni!

Nem, nem úgy rántásos, hogy azzal van töltve, hanem a tészta van azzal hajtogatva, így a végeredmény valami a rétes és a leveles között lesz, igazából egyik sem. A végeredmény nem jobb, mintha asztalnyira nyújtott tésztába tekerném a rétest, de ha éppen nincs megfelelő liszt, vagy megfelelő mentális állapot a rétesnyújtáshoz, én ezzel is együtt tudok élni. 

A tészta:

  • 50 dkg sima búzaliszt
  • 2 db egész tojás
  • kb. 4 dl tejföl

Az alapanyagokat simára gyúrom, a tejfölt apránként adom hozzá, csak annyit, hogy a tészta jól nyújtható, rugalmas legyen. Lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtom.  

A rántás:

  • 20 dkg sertészsír
  • 20 dkg sima búzaliszt

Aranybarnára pirítom a lisztet a zsírban, kihűtöm, hogy kenhető legyen és a fenti tésztára kenem. Vajjal is biztos jó.

Feltekerem szorosan és négyfelé vágom.

A töltelék a képen túrós:

  • 1 kg túró
  • 20 dkg mazsola 1 órára vízbe, vagy rumba áztatva, kinek mi van otthon
  • 2 dl tejföl
  • cukor ízlés szerint
  • 2 citrom frissen reszelt héja

Az alapanyagokat elkeverem.

+zsír a kenéshez, porcukor a tálaláshoz

A tésztát lisztezett felületen hajszálvékonyra nyújtom. A túrós keverék negyedét egyenletesen, halmokban szétosztom a tésztán és feltekerem. 

A négy rétest egy sütőpapírra rakom egymás mellé egy sütőlemezre, és a tetejét ecsettel megkenem olvasztott zsírral.

Előmelegített sütőben 200 C fokon kb 30 perc alatt készre sütöm, porcukrozva tálalom. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.