4 nagy rúd rétes bőven kijön az alábbiakból
A káposzta:
- 4 kg fejes káposzta finomra gyalulva
- 15 dkg vaj vagy 1,5 dl olaj
- frissen őrölt fekete bors ízlés szerint, de inkább nagyon sok
- só
- aki nagyon akarja, cukrozza, szerintem fölösleges, maga a káposzta elég édes
A káposztát a zsiradék felével egy nagy lábosban magas lángon felteszem pirulni. Borsozom, és sűrűn kevergetve aranybarnára pirítom, ez kb. 1 óráig tart, félreteszem.
A rétestésztára 3 megoldás is létezik, lehet venni bolti lapot, elkészíteni a hagyományos úton, vagy a rántásos rétes is megoldás lehet. A kész réteslapot nem ismerem, biztos rá van írva hogyan kell vele bánni.
A rántásos:
A tészta:
- 50 dkg sima búzaliszt
- 2 db egész tojás
- kb. 4 dl tejföl
- só
Az alapanyagokat simára gyúrom, a tejfölt apránként adom hozzá, csak annyit, hogy a tészta jól nyújtható, rugalmas legyen. Lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtom.
A rántás:
- 20 dkg sertészsír (lehet vaj is)
- 20 dkg sima búzaliszt
Aranybarnára pirítom a lisztet a zsírban, kihűtöm, hogy kenhető legyen és a fenti tésztára kenem. Vajjal is biztos jó. Feltekerem szorosan és négyfelé vágom.
A tésztát lisztezett felületen hajszálvékonyra nyújtom. A káposzta negyedét egyenletesen, halmokban szétosztom a tésztán és feltekerem.
A négy rétest egy sütőpapírra rakom egymás mellé egy sütőlemezre, és a tetejét ecsettel megkenem olvasztott zsírral.
Előmelegített sütőben 200 C fokon 30-40 perc alatt készre sütöm.
A hagyományos út:
- 50 dkg liszt (NEM rétesliszt, félfogós búza a legesélyesebb, hogy működik)
- 250 g olvasztott vaj
- 1 egész tojás
- 2 ekanál zsír
- 1 ekanál ecet
- 2-3 dl langyos víz
- 1 csipet só
- 1 dl olaj vagy olvasztott zsír a kenéshez
Meleg helyiségben dolgozok. Az alapanyagokat a vaj kivételével összedolgozom, a vízzel részletekben gyúrom össze, ne legyen túl ragacsos, éppen álljon össze. Addig gyúrom, amíg fényes gömböt kapok, ez 20 percig is eltarthat. Fél órát pihentetem letakarva meleg helyen.
Közben egy asztalt (nagy étkezőasztalt) leterítek abrosszal/lepedővel, ami van, csak ne legyen öblítőszagú. Semmilyen szagú se legyen, a legjobb erre a célra tartani egy textilt. A textilt finoman lelisztezem, a tésztát a közepére rakom, a lehető legnagyobbra egy sodrófával kinyújtom. Ha visszaugrik, akkor lezsírozom a tésztát és még pihentetem, mert csak szakad majd. Ha már egy napja pihen és szakad, rossz a liszt, jobbat kell venni.
Na de kinyújtottam a tésztát, alaposan lezsírozom egy ecsettel, és elkezdem körbe-körbe kihúzkodni. Megyek körbe és húzom körbe az oldalait, inkább a kezeim aládugva és a kézfejemen végighúzva dolgozok, nem az ujjaimmal fogom meg. Nagy körmökkel lehetetlen küldetés. Amikor már hártyaszerűen áttetsző, az jó. Ha leértem az asztal szélén, a vastag részeket letépkedem.
Fontos, a kinyújtott tészta hamar kiszárad, azt rögtön tölteni, tekerni, sütni kell!
A tésztát meglocsolom a vaj felével, halmokban rárakom a káposztát. Feltekerem az alatta lévő textil segítségével. A maradék vaj felével kikenek egy tepsit. A rétest belehajtom, vagy megfelelő hosszúságú darabokra vágva egymás mellé rakom, megszurkálom, a maradék vajjal alaposan bekenem.
180 fokos sütőben sütöm ropogósra, ez kb. 40 perc.
Mellé készülhet túrós is, recept a linken.: