Kedvenc fűszerem egy só, illetve a sóvirág

Kedvenc fűszerem egy só, illetve a sóvirág

Valahogy évekig kimaradt a sóvirágzás az életemből, építkezés közben az ennyire apró részletek kidolgozása néha elmarad, de végre visszakaptam annyit az agyamból, hogy újra vegyek pár dobozzal, és rájöjjek, mennyire hiányzott. 

Mi az ördög az a sóvirág? (fleur de sel, flower of salt)

Nem egy növény, hanem csak egy só. A trükk pedig a szerkezet, és a sajátos felépítés adta fogyasztói élmény, mert azt már tudjuk, hogy teljesen más az íze az almának ha harapjuk, vagy ha vékonyra szeleteljük. Ez a sóval sincs másképpen.

A sóvirág egy teljesen természetesen hagyott, nem tisztított, nem adalékozott, és kézi munkával kitermelt csoda, aminek dícsérik ízét és mindenét, mi a tényekre szorítkozunk, a sóvirág jól használva nagyot üt. Legismertebbek a Maldon és a Guérande.

Hogyan?

Nem főzni kell vele, hanem utólag sózni, közvetlenül fogyasztás előtt. Fontos, hogy amire szórjuk, ne száraz akármi legyen, hanem vagy zsíros, vagy nedves, mert csak akkor kapjuk meg a megfelelő összhatást, és nagyon sós ételre már ne szórj, mert hát ez egy só.

A füstölt amúgy jobb. 

Az alábbiakra tökéletes:

  • zsíros, vagy vajas kenyér
  • mártogatósok 
  • húslekvárok, pástétomok, fasírtok
  • lágytojás, rántotta
  • főzelékek
  • krémlevesek
  • sültek, akár hal is, máj különösen
  • karamellás édességek
  • csokoládés édességek
  • párolt zöldség olajjal meglocsolva+sóvirág

A képen sütőtök, komlóhajtás, füstölt sóvirág

 

 

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.