Mi az ördög az a sóvirág? (fleur de sel, flower of salt)
Nem egy növény, hanem csak egy só. A trükk pedig a szerkezet, és a sajátos felépítés adta fogyasztói élmény, mert azt már tudjuk, hogy teljesen más az íze az almának ha harapjuk, vagy ha vékonyra szeleteljük. Ez a sóval sincs másképpen.
A sóvirág egy teljesen természetesen hagyott, nem tisztított, nem adalékozott, és kézi munkával kitermelt csoda, aminek dícsérik ízét és mindenét, mi a tényekre szorítkozunk, a sóvirág jól használva nagyot üt. Legismertebbek a Maldon és a Guérande.
Hogyan?
Nem főzni kell vele, hanem utólag sózni, közvetlenül fogyasztás előtt. Fontos, hogy amire szórjuk, ne száraz akármi legyen, hanem vagy zsíros, vagy nedves, mert csak akkor kapjuk meg a megfelelő összhatást, és nagyon sós ételre már ne szórj, mert hát ez egy só.
A füstölt amúgy jobb.
Az alábbiakra tökéletes:
- zsíros, vagy vajas kenyér
- mártogatósok
- húslekvárok, pástétomok, fasírtok
- lágytojás, rántotta
- főzelékek
- krémlevesek
- sültek, akár hal is, máj különösen
- karamellás édességek
- csokoládés édességek
- párolt zöldség olajjal meglocsolva+sóvirág
A képen sütőtök, komlóhajtás, füstölt sóvirág