Ki ne dobd a sütőtök belét!

Ki ne dobd a sütőtök belét!

A sütéshez kibelezett tök belseje is értékes alapanyagokat tartalmaz.

A mag

A tök belsejét (képen nagydobosi, hatalmas magjai vannak) kikaparom. Kézzel kiszedem a magokat, lemosom, egy sütőpapírra terítem egy rétegben.

180 C fokos sütőben negyedóránként átrázogatva addig sütöm, amíg száraz, ropogós lesz. Néha pattog, nem kell megijedni.

A többi

A maradék tökhúst felesben felöntöm alaplével, alacsony lángon felteszem főni, 15 perc elég neki. Egy serpenyőben finomra vágott hagymát és fokhagymát aranybarnára pirítok, a tökhöz öntöm.

Sózom, borsozom, botmixerrel simára keverem. Kész a pofonegyszerű sütőtök-krémleves. 

A sütőtök-krémleves lehetséges fűszerezéséről, és feltéteiről itt bővebben: 

 

  • 2020.12.04

Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére. 

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett. 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.