Mit csináljak egy egész libával?

Mit csináljak egy egész libával?

Márton nap környékén egész jutányosan lehet egész libákhoz jutni, amit nagyon gazdaságosan lehet feldolgozni. 

Farhát+mellcsont+szárnyak+nyak+zúza+szív

Leves

Szerintem a klasszikus, itthon elterjedt fűszerezésű, zöldségelt húsleves nem jó libából, a liba íze valahogy elviszi, megzavarja. Libából egy másmilyen levest érdemes készíteni, ez a recept a vietnámi phó fűszerezésére épül, phónak nem nevezném, maradjunk inkább annyiban hogy ez egy őszi libaleves.

Az aprólékot felteszem annyi vízben főni, ami éppen ellepi. A továbbiakat adom hozzá.:

 • a klasszikus húslevesből már ismert, száraz serpenyőben a vágási felületén feketére szenesített vöröshagymából két db (tehát 1 db vöröshagyma félbevágva)
 • bő 2-3 hüvelykujjnyi gyömbér szétlapítva
 • 1 rúd fahéj
 • 5 db csillagánizs
 • 5 db szegfűszeg

A fűszereket is alaposan megpirítom egy száraz serpenyőben, úgy adom a leveshez. Csendes lángon addig főzöm, hogy a hús leválik a csontról.

Lezsírozom, és az alábbi kellékekkel tálalom a levet és a csontokról leszedegetett húst. Tulajdonképpen szinte azzal, amivel akarjátok, azzal, most éppen ez volt itthon, így raktam össze.:

 • friss répa felcsíkozva
 • lágytojás
 • újhagyma

Tészta most nincs benne, rizstészta lehetne, nem volt itthon. Aki mégis klasszikus levest főzne, útmutató lent.

Vagy ludaskása!

A ludaskásához a klasszikus levessel indítunk, útmutató lent, csak libából kell megfőzni és nem szabad lezsírozni!

A leves leszűröm, lemérem, feleannyi rizst, vagy árpagyönyöt szórok bele és fedő alatt lassan megfőzöm. A húsokat kicsontozom, feldarabolom, a zöldségeket is feldarabolom, visszakeverem a kásába.

Rengeteg durvára tört fekete borssal tálalom. 

 
Comb+testháj+farhátról levágott bőr és háj

Konfitált hús

Mindent egy lábosba, vagy mély tűzálló tálba pakolok és leöntöm annyi zsírral -ezt külön kell vásárolni- ami ellepi. Babérlevéllel, egész fekete borssal, kakukkfűvel fűszerezem, sózom.

Lefedem, a sütőbe tolom 100 C fokra és addig főzögetem a zsírjában, amíg a hús megpuhul, ez nem megy gyorsan, 4-5 óra lesz. 

A zsír alatt hűtőszekrényben hetekig eláll. Fogyasztható a comb külön, sültként, vagy a húst összecincálva, azonos mennyiségű zsírral kikeverve húslekvárt is tudunk belőle készíteni, vagy mindkettőt, kinek mi tetszik. 

Mell

Frissen sült

A kacsa és libamell bőrét -nem mélyen, a húsig nem szabad bevágni!- beirdalom 1x1 centiméteres kockásra. Magas lángon, éppen kizsírozott serpenyőben kezdem sütni a bőrös oldalán, egészen addig, amíg a bőr aranybarnára sül. Akkor megfordítom és még pár percig sütöm a húsos oldalát. Ne süljön teljesen át, maradjon belül éppen szaftos, akkor lesz a legélvezetesebb.  

 
Pecsenyemáj/hízott máj

Mindkettő frissen sültnek, a pecsenye májkrémnek is.

Májkrémről lent útmutató. Frissen sütéshez a májat ujjnyi vastag szeletekre vágom és magas lángon megpirítom mindkét oldalát. A pecsenyemáj könnyen kiszárad, elég éppen megpirítani, mindkét oldalát, és a hízott májra is ugyanez érvényes. 

A klasszikus leveshez útmutató: 

 • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

 • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

 • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.