Mit csináljak egy egész libával?

Mit csináljak egy egész libával?

Márton nap környékén egész jutányosan lehet egész libákhoz jutni, amit nagyon gazdaságosan lehet feldolgozni. 

Farhát+mellcsont+szárnyak+nyak+zúza+szív

Leves

Szerintem a klasszikus, itthon elterjedt fűszerezésű, zöldségelt húsleves nem jó libából, a liba íze valahogy elviszi, megzavarja. Libából egy másmilyen levest érdemes készíteni, ez a recept a vietnámi phó fűszerezésére épül, phónak nem nevezném, maradjunk inkább annyiban hogy ez egy őszi libaleves.

Az aprólékot felteszem annyi vízben főni, ami éppen ellepi. A továbbiakat adom hozzá.:

  • a klasszikus húslevesből már ismert, száraz serpenyőben a vágási felületén feketére szenesített vöröshagymából két db (tehát 1 db vöröshagyma félbevágva)
  • bő 2-3 hüvelykujjnyi gyömbér szétlapítva
  • 1 rúd fahéj
  • 5 db csillagánizs
  • 5 db szegfűszeg

A fűszereket is alaposan megpirítom egy száraz serpenyőben, úgy adom a leveshez. Csendes lángon addig főzöm, hogy a hús leválik a csontról.

Lezsírozom, és az alábbi kellékekkel tálalom a levet és a csontokról leszedegetett húst. Tulajdonképpen szinte azzal, amivel akarjátok, azzal, most éppen ez volt itthon, így raktam össze.:

  • friss répa felcsíkozva
  • lágytojás
  • újhagyma

Tészta most nincs benne, rizstészta lehetne, nem volt itthon. Aki mégis klasszikus levest főzne, útmutató lent.

Vagy ludaskása!

A ludaskásához a klasszikus levessel indítunk, útmutató lent, csak libából kell megfőzni és nem szabad lezsírozni!

A leves leszűröm, lemérem, feleannyi rizst, vagy árpagyönyöt szórok bele és fedő alatt lassan megfőzöm. A húsokat kicsontozom, feldarabolom, a zöldségeket is feldarabolom, visszakeverem a kásába.

Rengeteg durvára tört fekete borssal tálalom. 

 
Comb+testháj+farhátról levágott bőr és háj

Konfitált hús

Mindent egy lábosba, vagy mély tűzálló tálba pakolok és leöntöm annyi zsírral -ezt külön kell vásárolni- ami ellepi. Babérlevéllel, egész fekete borssal, kakukkfűvel fűszerezem, sózom.

Lefedem, a sütőbe tolom 100 C fokra és addig főzögetem a zsírjában, amíg a hús megpuhul, ez nem megy gyorsan, 4-5 óra lesz. 

A zsír alatt hűtőszekrényben hetekig eláll. Fogyasztható a comb külön, sültként, vagy a húst összecincálva, azonos mennyiségű zsírral kikeverve húslekvárt is tudunk belőle készíteni, vagy mindkettőt, kinek mi tetszik. 

Mell

Frissen sült

A kacsa és libamell bőrét -nem mélyen, a húsig nem szabad bevágni!- beirdalom 1x1 centiméteres kockásra. Magas lángon, éppen kizsírozott serpenyőben kezdem sütni a bőrös oldalán, egészen addig, amíg a bőr aranybarnára sül. Akkor megfordítom és még pár percig sütöm a húsos oldalát. Ne süljön teljesen át, maradjon belül éppen szaftos, akkor lesz a legélvezetesebb.  

 
Pecsenyemáj/hízott máj

Mindkettő frissen sültnek, a pecsenye májkrémnek is.

Májkrémről lent útmutató. Frissen sütéshez a májat ujjnyi vastag szeletekre vágom és magas lángon megpirítom mindkét oldalát. A pecsenyemáj könnyen kiszárad, elég éppen megpirítani, mindkét oldalát, és a hízott májra is ugyanez érvényes. 

A klasszikus leveshez útmutató: 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.