Mit csináljak egy egész libával?

Mit csináljak egy egész libával?

Márton nap környékén egész jutányosan lehet egész libákhoz jutni, amit nagyon gazdaságosan lehet feldolgozni. 

Farhát+mellcsont+szárnyak+nyak+zúza+szív

Leves

Szerintem a klasszikus, itthon elterjedt fűszerezésű, zöldségelt húsleves nem jó libából, a liba íze valahogy elviszi, megzavarja. Libából egy másmilyen levest érdemes készíteni, ez a recept a vietnámi phó fűszerezésére épül, phónak nem nevezném, maradjunk inkább annyiban hogy ez egy őszi libaleves.

Az aprólékot felteszem annyi vízben főni, ami éppen ellepi. A továbbiakat adom hozzá.:

 • a klasszikus húslevesből már ismert, száraz serpenyőben a vágási felületén feketére szenesített vöröshagymából két db (tehát 1 db vöröshagyma félbevágva)
 • bő 2-3 hüvelykujjnyi gyömbér szétlapítva
 • 1 rúd fahéj
 • 5 db csillagánizs
 • 5 db szegfűszeg

A fűszereket is alaposan megpirítom egy száraz serpenyőben, úgy adom a leveshez. Csendes lángon addig főzöm, hogy a hús leválik a csontról.

Lezsírozom, és az alábbi kellékekkel tálalom a levet és a csontokról leszedegetett húst. Tulajdonképpen szinte azzal, amivel akarjátok, azzal, most éppen ez volt itthon, így raktam össze.:

 • friss répa felcsíkozva
 • lágytojás
 • újhagyma

Tészta most nincs benne, rizstészta lehetne, nem volt itthon. Aki mégis klasszikus levest főzne, útmutató lent.

Vagy ludaskása!

A ludaskásához a klasszikus levessel indítunk, útmutató lent, csak libából kell megfőzni és nem szabad lezsírozni!

A leves leszűröm, lemérem, feleannyi rizst, vagy árpagyönyöt szórok bele és fedő alatt lassan megfőzöm. A húsokat kicsontozom, feldarabolom, a zöldségeket is feldarabolom, visszakeverem a kásába.

Rengeteg durvára tört fekete borssal tálalom. 

 
Comb+testháj+farhátról levágott bőr és háj

Konfitált hús

Mindent egy lábosba, vagy mély tűzálló tálba pakolok és leöntöm annyi zsírral -ezt külön kell vásárolni- ami ellepi. Babérlevéllel, egész fekete borssal, kakukkfűvel fűszerezem, sózom.

Lefedem, a sütőbe tolom 100 C fokra és addig főzögetem a zsírjában, amíg a hús megpuhul, ez nem megy gyorsan, 4-5 óra lesz. 

A zsír alatt hűtőszekrényben hetekig eláll. Fogyasztható a comb külön, sültként, vagy a húst összecincálva, azonos mennyiségű zsírral kikeverve húslekvárt is tudunk belőle készíteni, vagy mindkettőt, kinek mi tetszik. 

Mell

Frissen sült

A kacsa és libamell bőrét -nem mélyen, a húsig nem szabad bevágni!- beirdalom 1x1 centiméteres kockásra. Magas lángon, éppen kizsírozott serpenyőben kezdem sütni a bőrös oldalán, egészen addig, amíg a bőr aranybarnára sül. Akkor megfordítom és még pár percig sütöm a húsos oldalát. Ne süljön teljesen át, maradjon belül éppen szaftos, akkor lesz a legélvezetesebb.  

 
Pecsenyemáj/hízott máj

Mindkettő frissen sültnek, a pecsenye májkrémnek is.

Májkrémről lent útmutató. Frissen sütéshez a májat ujjnyi vastag szeletekre vágom és magas lángon megpirítom mindkét oldalát. A pecsenyemáj könnyen kiszárad, elég éppen megpirítani, mindkét oldalát, és a hízott májra is ugyanez érvényes. 

A klasszikus leveshez útmutató: 

 • 2020.12.04

Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére. 

 • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett. 

 • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.