Kihagyhatatlan receptek: klasszikus lencsefőzelék

Kihagyhatatlan receptek: klasszikus lencsefőzelék

Szezonja van, imádjuk, hát tessék!

  • 20 dkg -száraz súly- lencse 12 órára beáztatva
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • kb. 1/2 l tej, vagy alaplé, vagy füstölt sonka főzőleve is megfelel
  • 5 db babérlevél
  • 10 szem fekete bors
  • 1 ek cukor
  • ízesítéshez: 2 ek mustár, 2 ek ecet, 1/2 citrom reszelt héja

A beáztatott lencsét babérlevelekkel, borssal éppen ressre főzöm. A vöröshagymát a zsíron aranybarnára pirítom, a lisztet és a cukrot rászórom, simára keverem és aranybarnára pirítom. Fokozatosan, alacsony lángon melegítve, állandó kevergetés -habverőt célszerű használni- közben öntögetem fel decinként a hideg folyadékkal, simára keverem, ha csomós, szétturmixolom, nem kell megijedni, mindenki azt csinálja ha csomós lesz. 

Fontos, ha sós akármit használok tej helyett, vigyázok a sózással, nehogy a végeredmény kegyetlenül sós legyen. 

Ráborítom a beáztatott lencsét, hozzáadom a fokhagymát, elkeverem, összeforralom.  

Mustárral, ecettel, citromhéjjal ízesítem, a fenti mustár, ecet és citromhéj mennyiségek nem szentírás, ízlés szerint lehet rajta változtatni. 

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.