- 20 dkg -száraz súly- lencse 12 órára beáztatva
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál zsír
- 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
- 1 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- kb. 1/2 l tej, vagy alaplé, vagy füstölt sonka főzőleve is megfelel
- 5 db babérlevél
- 10 szem fekete bors
- 1 ek cukor
- só
- ízesítéshez: 2 ek mustár, 2 ek ecet, 1/2 citrom reszelt héja
A beáztatott lencsét babérlevelekkel, borssal éppen ressre főzöm. A vöröshagymát a zsíron aranybarnára pirítom, a lisztet és a cukrot rászórom, simára keverem és aranybarnára pirítom. Fokozatosan, alacsony lángon melegítve, állandó kevergetés -habverőt célszerű használni- közben öntögetem fel decinként a hideg folyadékkal, simára keverem, ha csomós, szétturmixolom, nem kell megijedni, mindenki azt csinálja ha csomós lesz.
Fontos, ha sós akármit használok tej helyett, vigyázok a sózással, nehogy a végeredmény kegyetlenül sós legyen.
Ráborítom a beáztatott lencsét, hozzáadom a fokhagymát, elkeverem, összeforralom.
Mustárral, ecettel, citromhéjjal ízesítem, a fenti mustár, ecet és citromhéj mennyiségek nem szentírás, ízlés szerint lehet rajta változtatni.