Kihagyhatatlan receptek: klasszikus lencsefőzelék

Kihagyhatatlan receptek: klasszikus lencsefőzelék

Szezonja van, imádjuk, hát tessék!

  • 20 dkg -száraz súly- lencse 12 órára beáztatva
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • kb. 1/2 l tej, vagy alaplé, vagy füstölt sonka főzőleve is megfelel
  • 5 db babérlevél
  • 10 szem fekete bors
  • 1 ek cukor
  • ízesítéshez: 2 ek mustár, 2 ek ecet, 1/2 citrom reszelt héja

A beáztatott lencsét babérlevelekkel, borssal éppen ressre főzöm. A vöröshagymát a zsíron aranybarnára pirítom, a lisztet és a cukrot rászórom, simára keverem és aranybarnára pirítom. Fokozatosan, alacsony lángon melegítve, állandó kevergetés -habverőt célszerű használni- közben öntögetem fel decinként a hideg folyadékkal, simára keverem, ha csomós, szétturmixolom, nem kell megijedni, mindenki azt csinálja ha csomós lesz. 

Fontos, ha sós akármit használok tej helyett, vigyázok a sózással, nehogy a végeredmény kegyetlenül sós legyen. 

Ráborítom a beáztatott lencsét, hozzáadom a fokhagymát, elkeverem, összeforralom.  

Mustárral, ecettel, citromhéjjal ízesítem, a fenti mustár, ecet és citromhéj mennyiségek nem szentírás, ízlés szerint lehet rajta változtatni. 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.