- Címkék:
- saláta
- lencse
- chili con carne
Nagyon egyszerű lencsesaláta:
- 20 dkg lencse beáztatva 12 órára annyi vízben, ami bőven ellepi
- 5 db babérlevél
- 10 db fekete bors
- 2 egész citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kis fej vöröshagyma finom szeletekre vágva
- 1 csokor menta
- 1 dl olívaolaj
- só
A lencsét a babérrel, borssal és vöröshagymával ressre főzöm, a fűszereket , hagymát kiveszem, leszűröm. Vigyázat, nagyon hamar megfő! Ha vörös, zöld, fekete, fehér lencséből készítem, azokat nem kell áztatni.
A mentát finomra vágom, elkeverem a lencsével, a hagymával, sózom és a citrommal, olajjal meglocsolva tálalom.
A hideg chili con carne saláta lencséből (nagy mennyiség, nyugodtan felezhető két főre):
- 50 dkg lencse beáztatva 12 órára annyi vízben ami bőven ellepi
- egy fej vöröshagyma félbevágva
- egy fej fokhagyma félbevágva
- 10 db babérlevél
- egy csokor koriander szára, összekötözve
- 30 dkg ecetes, enyhén csípős, ideális esetben jalapeno paprika lecsöpögtetve, felszeletelve
- 30 dkg húsos szalonna felkockázva, zsírján ropogósra sütve
- egy csokor koriander apróra vágva
- 3 csokor újhagyma finomra vágva
- 4 lime frissen facsart leve
- egy teáskanál őrölt fahéj
- egy teáskanál római kömény durvára törve
- 1/2 dl extra szűz olívaolaj
- só
A lencsét a hagymákkal, babérrel, borssal, a korianderszárral ressre főzöm, a fűszereket, hagymát kiveszem, leszűröm.
Vigyázat, a lencse hamar megfő!
A lencsét a többi alapanyaggal elkeverem, sózom, hidegen tálalom.