Lencsés receptek a főzeléken, salátán, levesen túl

Lencsés receptek a főzeléken, salátán, levesen túl

Elsején egyetek lencsét, ha pedig unjátok a főzeléket és a salátát, akkor itt vannak egyéb fantasztikus lehetőségek.

Lencsekrém gesztenyével, rozmaringgal
  • 20 dkg ressre főzött lencse
  • 10 dkg gesztenyepüré
  • 1 dl tahini
  • fekete bors
  • citrom

A lencsét 12 órára beáztatom annyi vízben, ami ellepi, majd finoman gyöngyöző, sós vízben ressre főzöm, leszűröm. Ha fekete, zöld, vörös, fehér lencséket használok, azokat áztatás nélkül főzöm finoman gyöngyöző sós vízben ressre és leszűröm.

Botmixerrel pépesítem a tahinivel és a gesztenyepürével. Sózom, fekete borsozom és ha van éppen otthon, dióolajjal meglocsolva, citrommal tálalom. 

A képen a zöld püré friss, ágakról lecsipegetett rozmaringlevél 1:1 arányban mézzel leturmixolva, nagyon jól áll a pürénknek, de óvatosan vele, mert tömény ízű keverék. Érdemes belőle többet készíteni, hűtőben sokáig eláll és sokféle főzelékhez, sima sült krumplihoz, sütőtökhöz is fantasztikus.

Pirítósra is kenhető.

Lencseropogós
  • 20 dkg ressre főzött lencse
  • 20 dkg burgonya lereszelve
  • 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • annyi liszt, hogy a massza éppen összeálljon, mindegy milyen liszt, a képen búza
  • fekete bors
  • olaj a sütéshez

A lencsét 12 órára beáztatom annyi vízben, ami ellepi, majd finoman gyöngyöző, sós vízben ressre főzöm, leszűröm. Ha fekete, zöld, vörös, fehér lencséket használok, azokat áztatás nélkül főzöm finoman gyöngyöző sós vízben ressre és leszűröm.

A lencsét elkeverem a burgonyával, hagymákkal és annyi liszttel, hogy éppen ragadjon össze és formázható legyen.

Kétujjnyi olajat hevítek, a masszából kétdiónyi galuskákat formázok vizes kanállal és a forró olajba szaggatom, süljön sercegve, nagy lángon. Finoman rázogatva aranybarnára, ropogósra sütöm, lecsöpögtetem, papírra szedem.

Citrommal, salátával esetleg friss mártogatóssal (a képen friss spenót leturmixolva sózva, szerecsendióval, fokhagymával és citromlével ízesítve) tálalom.

Lencse joghurttal és petrezselyemmel
  • 20 dkg lencse
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem 1 citrom levével leturmixolva
  • 1/2 l görög joghurt

A lencsét 12 órára beáztatom annyi vízben, ami ellepi, majd finoman gyöngyöző, sós vízben ressre főzöm, leszűröm. Ha fekete, zöld, vörös, fehér lencséket használok, azokat áztatás nélkül főzöm finoman gyöngyöző sós vízben ressre és leszűröm.

A joghurtot kikeverem a finomra vágott fokhagymával.

A képen látható módon joghurttal, petrezselyempürével tálalom. 

Lencse kókusztejjel és gyömbérrel
  • 20 dkg lencse
  • 10 dkg mandula durvára törve
  • 1/2 l kókusztej
  • 1 ekanál olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 ekanál currypor
  • 1 ekanál reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 3 nagy marék friss zöldsaláta, akár vegyesen is, a képen bébispenót
  • durvára tört fekete bors
  • citrom

A lencsét 12 órára beáztatom annyi vízben, ami ellepi. A hagymát az olajon aranybarnára pirítom, ráöntöm a lencsét, majd az egészet a kókusztejben a curryvel, gyömbérrel, ressre főzöm, amikor már majdnem készen van, belekeverem a fokhagymát. Ha fekete, zöld, vörös, fehér lencséket használok, azokat áztatás nélkül főzöm.

A lencse felét botmixerrel elnagyoltan pürésítem, hozzáadom a másik felét, a durvára tört mandulát, és durvára tört borssal megszórva, sok zöldséggel, citrommal tálalom.

Akinek mégis főzelék és saláta kell, hát tessék:

 

 

 

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?