Melengető ételek: francia hagymaleves

Melengető ételek: francia hagymaleves

Nem annyira egyszerű étel, mint azt ahogy sokfelé elkészítik, de az alapanyagok betartásával laktató, különleges téli egytálételt kapunk. 

  • 1 db bagett 
  • 10 dkg vaj
  • 3 ekanál liszt (sima búza) 
  • 2 db nagy fej vöröshagyma, félbevágva, vékony szeletekre vágva
  • 1 dl száraz fehérbor, vagy desszertbor
  • 1 ekanál cukor
  • 1 liter marha alaplé
  • 2 ekanál konyak
  • frissen őrölt fekete bors
  • 20 dkg gruyére sajt reszelve 
  • olívaolaj

A bagettből másfél centis szeleteket vágok, megspriccelem az olívaolajjal, megpirítom a sütőben grill fokozaton mindkét oldalukat. A finomra szeletelt hagymát a vajon, lassú tűzön puhára párolom, ez kb 30 perc. Megszórom a cukorral és magas lángon rázogatva rákaramellizálom a cukrot a hagymára. Megszórom a liszttel, azt is aranybarnára pirítom.

Felöntöm az alaplé felével, simára keverem, hozzáadom a bort és a többi alaplét, sózom. 20 percig főzöm.

Szétosztom a levest tűzálló csészékbe, a sajt felét belekeverem, borsozom, adok hozzá egy kevés konyakot, megrakom a bagettel és a reszelt sajttal, és a sütőben, grill fokozaton megolvasztom a sajtot a tetején.

Forrón tálalom.

Le lehet egyszerűsíteni, ki lehet hagyni belőle alapanyagokat, mert a francia hagymaleves ugyan kissé nyűgösnek tűnik, cserébe az alapanyagok és a lépések betartásával édes-sós-pikáns, összetett egytálételt ad. 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.