- Címkék:
- leves
- melengető étel
- hagyma
- 1 db bagett
- 10 dkg vaj
- 3 ekanál liszt (sima búza)
- 2 db nagy fej vöröshagyma, félbevágva, vékony szeletekre vágva
- 1 dl száraz fehérbor, vagy desszertbor
- 1 ekanál cukor
- 1 liter marha alaplé
- 2 ekanál konyak
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 20 dkg gruyére sajt reszelve
- olívaolaj
- só
A bagettből másfél centis szeleteket vágok, megspriccelem az olívaolajjal, megpirítom a sütőben grill fokozaton mindkét oldalukat. A finomra szeletelt hagymát a vajon, lassú tűzön puhára párolom, ez kb 30 perc. Megszórom a cukorral és magas lángon rázogatva rákaramellizálom a cukrot a hagymára. Megszórom a liszttel, azt is aranybarnára pirítom.
Felöntöm az alaplé felével, simára keverem, hozzáadom a bort és a többi alaplét, sózom. 20 percig főzöm.
Szétosztom a levest tűzálló csészékbe, a sajt felét belekeverem, borsozom, adok hozzá egy kevés konyakot, megrakom a bagettel és a reszelt sajttal, és a sütőben, grill fokozaton megolvasztom a sajtot a tetején.
Forrón tálalom.
Le lehet egyszerűsíteni, ki lehet hagyni belőle alapanyagokat, mert a francia hagymaleves ugyan kissé nyűgösnek tűnik, cserébe az alapanyagok és a lépések betartásával édes-sós-pikáns, összetett egytálételt ad.