Melengető ételek: francia hagymaleves

Melengető ételek: francia hagymaleves

Nem annyira egyszerű étel, mint azt ahogy sokfelé elkészítik, de az alapanyagok betartásával laktató, különleges téli egytálételt kapunk. 

  • 1 db bagett 
  • 10 dkg vaj
  • 3 ekanál liszt (sima búza) 
  • 2 db nagy fej vöröshagyma, félbevágva, vékony szeletekre vágva
  • 1 dl száraz fehérbor, vagy desszertbor
  • 1 ekanál cukor
  • 1 liter marha alaplé
  • 2 ekanál konyak
  • frissen őrölt fekete bors
  • 20 dkg gruyére sajt reszelve 
  • olívaolaj

A bagettből másfél centis szeleteket vágok, megspriccelem az olívaolajjal, megpirítom a sütőben grill fokozaton mindkét oldalukat. A finomra szeletelt hagymát a vajon, lassú tűzön puhára párolom, ez kb 30 perc. Megszórom a cukorral és magas lángon rázogatva rákaramellizálom a cukrot a hagymára. Megszórom a liszttel, azt is aranybarnára pirítom.

Felöntöm az alaplé felével, simára keverem, hozzáadom a bort és a többi alaplét, sózom. 20 percig főzöm.

Szétosztom a levest tűzálló csészékbe, a sajt felét belekeverem, borsozom, adok hozzá egy kevés konyakot, megrakom a bagettel és a reszelt sajttal, és a sütőben, grill fokozaton megolvasztom a sajtot a tetején.

Forrón tálalom.

Le lehet egyszerűsíteni, ki lehet hagyni belőle alapanyagokat, mert a francia hagymaleves ugyan kissé nyűgösnek tűnik, cserébe az alapanyagok és a lépések betartásával édes-sós-pikáns, összetett egytálételt ad. 

 

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?