Kihagyhatatlan receptek: viszkis krémlikőr

Kihagyhatatlan receptek: viszkis krémlikőr

Aki csak egy kicsit is szereti az édes italokat, és a bolti likőröket, vagy sok extrás süteményt süt, ez neki való. Mellesleg a krémlikőrbe kiválóan el lehet sütni az ajándékba kapott blended termékeket, de az extrás csodákat nem így kell elpancsolni.

  • 6 dl habtejszín (nem főzőtejszín)
  • 2 db frissen lefőzött, finom presszókávé (nem világos pörkölésű újhullámos)
  • 2,5 dl blended whiskey/whisky
  • 2 ekanál vaníliaesszencia vagy 4 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor, ez kóstolás után lehet több, ízlés dolga
  • 1 csipet só

A tejszín a cukorral, vaníliával, kávéval és sóval beforralom egy nagy lábosban, magas lángon 5 dl-re. Érdemes mellette állni és néha megkeverni.

Kihűtöm, elvekerem a viszkivel és üvegekbe töltöm. Ha nem elég édes, lehet még cukrozni, de nem szabad melegíteni mert a forralás csökkenti az alkoholtartalmat. Hosszan kevergetve hidegen is elolvad benne a cukor. 

Tömzsi pohárban kínálom, vagy krémekbe, süteményekbe is remekül fel lehet használni mint fűszer.

 

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.