- 6 dl habtejszín (nem főzőtejszín)
- 2 db frissen lefőzött, finom presszókávé (nem világos pörkölésű újhullámos)
- 2,5 dl blended whiskey/whisky
- 2 ekanál vaníliaesszencia vagy 4 tasak vaníliás cukor
- 10 dkg cukor, ez kóstolás után lehet több, ízlés dolga
- 1 csipet só
A tejszín a cukorral, vaníliával, kávéval és sóval beforralom egy nagy lábosban, magas lángon 5 dl-re. Érdemes mellette állni és néha megkeverni.
Kihűtöm, elvekerem a viszkivel és üvegekbe töltöm. Ha nem elég édes, lehet még cukrozni, de nem szabad melegíteni mert a forralás csökkenti az alkoholtartalmat. Hosszan kevergetve hidegen is elolvad benne a cukor.
Tömzsi pohárban kínálom, vagy krémekbe, süteményekbe is remekül fel lehet használni mint fűszer.