Mit kezdjen az ajándékba kapott piákkal, aki nem iszik?

Mit kezdjen az ajándékba kapott piákkal, aki nem iszik?

Az alkoholfogyasztás annyira magától értetődik országunkban, hogy sokan kapnak akkor is pezsgőt, bort, viszkit és konyakot, ha egyáltalán nem isznak alkoholt. Nem kell erősködni, visszaadni, megsértődni, a jó minőségű termékek kiváló fűszerek lehetnek.

Továbbajándékozás

Aztán annyi, nem kell mindig bonyolítani az életet.

Bor

Gagyi, vagy hibás borból ecetet kell készíteni. A folyamat egyszerű, a bort kibontom, beöntöm egy nagy és steril befőttesüvegbe, beleszórok egy marék összetört mazsolát, papírtörlővel legumizom és elrakom egy tiszta, száraz és meleg  -kb. 28 C fok- helyre. Amikor felforrt és letisztult -ez kb. két hét- átkeverem és elrakom egy hűvös -kb 10 C fok- helyre. Ránézek két hónap múlva, amikor az illata ecetes, nem pedig bor, na akkor ecet van benne, leszűröm és üvegekbe töltöm. 

Ha jó a bor, a linken minden a borral főzésről. Mibe, mit, mikor, miért.

Sör

Nem túl életszerű, hogy akiről tudhatni, hogy egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, kap egy rekesz sört, idén attól még minden megtörténhet.

A sör kiváló panírt ad, az a sörtészta. Sajnos nem illik mindenhez és nagy húsokat nem igazán lehet beletunkolni, a sörtészta a két-háromujjnyira vágott halak, zöldségek panírja.

A tojást annyi liszttel kell kikeverni, hogy sűrű massza legyen, majd folyamatosan keverve annyi sörrel (lehet barna is) felönteni, hogy krémes állagot kapjunk. Belemártás előtt az alapanyagot a finoman lisztezni kell.

A linken található rántott húsos anyagunkban minden további információ megtalálható a kirántásról. 

Pezsgő

Palacsintasütéshez legjobb ötlet a szerintem ihatatlan édes pezsgőket elsütni, ráadásul a végeredmény nem csak extrás, laktózmentes is lesz. A recept nem nehéz, pezsgőt bele tej helyet és kész. A palacsintáról minden a linken.

A komolyabb száraz pezsgőket inkább adjátok tovább.

Kevert whiskey/whisky

BBQ szószban a legjobbak, csodás füstöt ad hozzá. A linken minden a bbq szósz elkészítéséről, ott éppen fosókából, de paradicsompüréből, szilvából, banánból is el lehet készíteni.

Konyak és rum

A kelt tészták, torták, krémek, sütemények nagy része felvesz egy kis rumot és a hosszan sült húsok, mártások egy kis konyakot, ezekbe a sütési, főzési idő elején lassan el lehet használgatni komolyabb mennyiséget.

Pálinka 

Nem lónyálas furcsaságok, hanem tiszta, egy gyümölcsből készült finomság pálinkák. Ezeket érdemes eltenni -nem romlik meg- és jövőre, a megfelelő gyümölcs lekvárjának befőzésekor a lekvárhoz adni belőle (magyarul: barackba barackot, szilvába szilvát, 1 kg lekvárba elég 1 dl)

Erdei gyümölcs lekvárokba a gint is el lehet így lőni.

A lekvárt így kell főzni.:

A reménytelenkék

Az alábbiakkal vissza kell térni az első pontra, mert sajnos legfeljebb olyan receptekbe lehet ezeket érdemben elsütni, ahol nem tűnik el maradéktalanul az alkoholtartalom és ennek a cikknek most nem az az értelme:

  • gyomorkeserűk (pl.: Unicum, Jagermesteir, Cynar,...)
  • ágyas pálinkák
  • likőrök
  • vermutok
  • különleges, rendkívül értékes termékek, mert a kevert viszkit szemrebbenés nélkül locsolom a bbq szószomba, de ami felette van, azt inkább odaadom valamelyik viszkifogyasztó havertesónak

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.