Továbbajándékozás
Aztán annyi, nem kell mindig bonyolítani az életet.
Bor
Gagyi, vagy hibás borból ecetet kell készíteni. A folyamat egyszerű, a bort kibontom, beöntöm egy nagy és steril befőttesüvegbe, beleszórok egy marék összetört mazsolát, papírtörlővel legumizom és elrakom egy tiszta, száraz és meleg -kb. 28 C fok- helyre. Amikor felforrt és letisztult -ez kb. két hét- átkeverem és elrakom egy hűvös -kb 10 C fok- helyre. Ránézek két hónap múlva, amikor az illata ecetes, nem pedig bor, na akkor ecet van benne, leszűröm és üvegekbe töltöm.
Ha jó a bor, a linken minden a borral főzésről. Mibe, mit, mikor, miért.
Sör
Nem túl életszerű, hogy akiről tudhatni, hogy egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, kap egy rekesz sört, idén attól még minden megtörténhet.
A sör kiváló panírt ad, az a sörtészta. Sajnos nem illik mindenhez és nagy húsokat nem igazán lehet beletunkolni, a sörtészta a két-háromujjnyira vágott halak, zöldségek panírja.
A tojást annyi liszttel kell kikeverni, hogy sűrű massza legyen, majd folyamatosan keverve annyi sörrel (lehet barna is) felönteni, hogy krémes állagot kapjunk. Belemártás előtt az alapanyagot a finoman lisztezni kell.
A linken található rántott húsos anyagunkban minden további információ megtalálható a kirántásról.
Pezsgő
Palacsintasütéshez legjobb ötlet a szerintem ihatatlan édes pezsgőket elsütni, ráadásul a végeredmény nem csak extrás, laktózmentes is lesz. A recept nem nehéz, pezsgőt bele tej helyet és kész. A palacsintáról minden a linken.
A komolyabb száraz pezsgőket inkább adjátok tovább.
Kevert whiskey/whisky
BBQ szószban a legjobbak, csodás füstöt ad hozzá. A linken minden a bbq szósz elkészítéséről, ott éppen fosókából, de paradicsompüréből, szilvából, banánból is el lehet készíteni.
Konyak és rum
A kelt tészták, torták, krémek, sütemények nagy része felvesz egy kis rumot és a hosszan sült húsok, mártások egy kis konyakot, ezekbe a sütési, főzési idő elején lassan el lehet használgatni komolyabb mennyiséget.
Pálinka
Nem lónyálas furcsaságok, hanem tiszta, egy gyümölcsből készült finomság pálinkák. Ezeket érdemes eltenni -nem romlik meg- és jövőre, a megfelelő gyümölcs lekvárjának befőzésekor a lekvárhoz adni belőle (magyarul: barackba barackot, szilvába szilvát, 1 kg lekvárba elég 1 dl)
Erdei gyümölcs lekvárokba a gint is el lehet így lőni.
A lekvárt így kell főzni.:
A reménytelenkék
Az alábbiakkal vissza kell térni az első pontra, mert sajnos legfeljebb olyan receptekbe lehet ezeket érdemben elsütni, ahol nem tűnik el maradéktalanul az alkoholtartalom és ennek a cikknek most nem az az értelme:
- gyomorkeserűk (pl.: Unicum, Jagermesteir, Cynar,...)
- ágyas pálinkák
- likőrök
- vermutok
- különleges, rendkívül értékes termékek, mert a kevert viszkit szemrebbenés nélkül locsolom a bbq szószomba, de ami felette van, azt inkább odaadom valamelyik viszkifogyasztó havertesónak