Miből?
Kemény húsú gyümölcsökből:
- alma
- körte
- kopasz barack
- nem túlérett szilva
- meggy
- cseresznye
- birsalma/birskörte
Mi kell hozzá?
- nagy lábos
- fém szedőkanál
- 750 ml -es, vagy nagyobb befőttesüvegek és hozzá illő lapka (élelmiszerboltokban kapható, pláne nyáron, befőzési szezonban) A lapka új legyen, az üveg sértetlen!
- több konyharuha
- mosogatógép jól jön, de nem muszáj
- odafigyelés, a sterilitás fontos!
- cukor
- fűszerek
Mi NEM kell hozzá?
- tartósítószer
Fontos!
A befőttet a hőkezelés és a sterilizálás tartósítja. Ezért nem kell bele tartósítószer, és a cukor mennyisége is ezért lehet egyéni szociális probléma, akár el is maradhat. Ami fontos, az a sterilizálás, amit a jó öreg tisztaság és a hőkezelés segítségével végzünk el.
Alaprecept
A képen kemény kopasz barack van.
- 1 kg gyümölcs
- 1 l víz
- 0,5 kg cukor
- 2 citrom frissen facsart leve
- 1 csipet só
- 2 rúd fahéj
- 10 szem szegfűszeg
- 2 db csillagánizs
A gyümölcsöt leszárazom, megmosom. Kimagozom, kimagházazom a gyümölcsöket fazonnak megfelelően. A birsről lemosom a szöszt.
Az almát/körtét negyedelem, ez a szilvával, meggyel, cseresznyével, barackkal magozás közben úgyis megtörténik. A gyümölcsök héja maradhat.
Mindeközben egy lábosban annyi vízbe rakom az alaposan elmosott befőttesüvegeket és lapkákat a szedőkanalat, ami ellepi és elkezdem főzni. A forrástól számítva 30 percig főnek, fontos, hogy felhasználáskor közvetlenül a lobogó vízből vegyük ki az eszközöket, ne pakolgassuk össze-vissza.
A cukrot a vízzel, a fűszerekkel és a sóval felforralom, főzöm 5 percig, majd belerakom a gyümölcsöket, citromlevet, 10 percig alacsony lángon főzöm. Ez a kompót, hidegen ehető is. Sőt, ha egy kis pohár tejfölben elkevertek egy evőkanál lisztet, fokozatosan a lével elkeveritek, majd visszaadagoljátok a kompótba, összeforraljátok és behűtitek, kész a klasszikus menzás gyümölcsleves. Két legyet egy csapásra.
A gyümölcsöket a forró üvegekbe osztom. Az üveget a konyharuhával kibélelt kezemben tartogatom. A cukros lével színültig töltöm, minden üvegbe jussanak fűszerek is. A csipesszel kiveszek egy lapkát, konyharuhás kézzel megfogom, jól rácsavarom az üvegre, csutkára szorítom, és fejjel lefelé lerakom a pultra.
Amikor minden üveg kész, a lábost elmosom, az aljában 3 ujjnyi vizet forralok a fejjel lefelé álló üvegeket belerakom, fedő alatt 30 percig forralom, vigyázok, nehogy elforrja a vizet. Ezt nem lehet elodázni és kihűlt kompótokkal elvégezni. Közvetlenül a töltés után, még forrón kell. Amikor kész, és a lábos már nem tűzforró, csak meleg, az egész csomagot körbetekerem takarókkal és egy fotelba dugom, hogy minél lassabban hűljön ki.
Tárolás hűvös, sötét helyen a talpára visszaállítva, kibontás után 4 fokos hűtőszekrényben pár napig áll el.