Kompót, azaz befőtt befőzése télire

Kompót, azaz befőtt befőzése télire

Téli estéken sültek és krumplipüré mellé feltálalva otthonos érzést ad egy fűszeres kompót, amit könnyen el lehet tenni házilag is, sőt, csak házilag lehet.

Miből?

Kemény húsú gyümölcsökből:

  • alma
  • körte
  • kopasz barack
  • nem túlérett szilva
  • meggy
  • cseresznye
  • birsalma/birskörte
Mi kell hozzá?
  • nagy lábos
  • fém szedőkanál
  • 750 ml -es, vagy nagyobb befőttesüvegek és hozzá illő lapka (élelmiszerboltokban kapható, pláne nyáron, befőzési szezonban) A lapka új legyen, az üveg sértetlen!
  • több konyharuha
  • mosogatógép jól jön, de nem muszáj
  • odafigyelés, a sterilitás fontos!
  • cukor
  • fűszerek

Mi NEM kell hozzá?

  • tartósítószer
Fontos!

A befőttet a hőkezelés és a sterilizálás tartósítja. Ezért nem kell bele tartósítószer, és a cukor mennyisége is ezért lehet egyéni szociális probléma, akár el is maradhat. Ami fontos, az a sterilizálás, amit a jó öreg tisztaság és a hőkezelés segítségével végzünk el. 

Alaprecept

A képen kemény kopasz barack van.

  • 1 kg gyümölcs
  • 1 l víz
  • 0,5 kg cukor
  • 2 citrom frissen facsart leve
  • 1 csipet só
  • 2 rúd fahéj
  • 10 szem szegfűszeg
  • 2 db csillagánizs

A gyümölcsöt leszárazom, megmosom. Kimagozom, kimagházazom a gyümölcsöket fazonnak megfelelően. A birsről lemosom a szöszt.

Az almát/körtét negyedelem, ez a szilvával, meggyel, cseresznyével, barackkal magozás közben úgyis megtörténik. A gyümölcsök héja maradhat.

Mindeközben egy lábosban annyi vízbe rakom az alaposan elmosott befőttesüvegeket és lapkákat a szedőkanalat, ami ellepi és elkezdem főzni. A forrástól számítva 30 percig főnek, fontos, hogy felhasználáskor közvetlenül a lobogó vízből vegyük ki az eszközöket, ne pakolgassuk össze-vissza.

A cukrot a vízzel, a fűszerekkel és a sóval felforralom, főzöm 5 percig, majd belerakom a gyümölcsöket, citromlevet, 10 percig alacsony lángon főzöm. Ez a kompót, hidegen ehető is. Sőt, ha egy kis pohár tejfölben elkevertek egy evőkanál lisztet, fokozatosan a lével elkeveritek, majd visszaadagoljátok a kompótba, összeforraljátok és behűtitek, kész a klasszikus menzás gyümölcsleves. Két legyet egy csapásra. 

A gyümölcsöket a forró üvegekbe osztom. Az üveget a konyharuhával kibélelt kezemben tartogatom. A cukros lével színültig töltöm, minden üvegbe jussanak fűszerek is. A csipesszel kiveszek egy lapkát, konyharuhás kézzel megfogom, jól rácsavarom az üvegre, csutkára szorítom, és fejjel lefelé lerakom a pultra.

Amikor minden üveg kész, a lábost elmosom, az aljában 3 ujjnyi vizet forralok a fejjel lefelé álló üvegeket belerakom, fedő alatt 30 percig forralom, vigyázok, nehogy elforrja a vizet. Ezt nem lehet elodázni és kihűlt kompótokkal elvégezni. Közvetlenül a töltés után, még forrón kell. Amikor kész, és a lábos már nem tűzforró, csak meleg, az egész csomagot körbetekerem takarókkal és egy fotelba dugom, hogy minél lassabban hűljön ki.

Tárolás hűvös, sötét helyen a talpára visszaállítva, kibontás után 4 fokos hűtőszekrényben pár napig áll el.  

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.