A nyárban az a jó, hogy a kánikulában még a tűzhely mellett is lehet álldogálni, mert ilyenkor érnek a nyavalyás zöldségek és gyümölcsök. Azokat pedig szabadföldön érett és szezonális állapotban szoktuk eltenni télire mert akkor finom és akkor a lehető legolcsóbb. Mivel a befőzési szezon egybeesik a fesztiválszezonnal, ebben az emlékezetes évben eléggé adja magát a lehetőség.
Mit?
Mindent. Az összeset. Is. Egy-két makacs alapanyagot leszámítva -dinnye, spárga, szarvasgomba- mindent érdemes konzerválni és a befőzés legalább annyira spirituális tevékenység, mint egy disznóvágás. Lehet társaságban is végezni, ami tekintettel 10 kg szilva kimagozásához szükséges időre, inkább muszáj, mint lehet.
Savanyúság:
- almapaprika egészben
- gyalult káposzta+finomra szeletelt paprika+finomra szeletelt uborka
- cukkíni feldarabolva
- cékla, a pici egyben, a nagy feldarabolva
- kisdinnye negyedelve
- zöldparadicsom egyben
- karfiol
- fokhagyma
- fürtös uborka
Lekvár (bármilyen gyümölcs, itt a késő nyári gyümölcsök vannak felsorolva, ezeket lehet most a piacon megtalálni). A szilva a lekvárok királya, és az augusztusban pont szezonban van.
- szilva
- őszibarack
- szeder
- áfonya
- fekete bodza (kizárólag botanikai ismeretekkel gyűjtsétek!!!)
vége a szezonnak, de a későbbiekre: eper, málna, ribizli
Befőtt szirupban:
- körte
- szilva
- alma
- birsalma és birskörte
- kopasz barack
- meggy, cseresznye (már vége a szezonnak)
Mi kell hozzá?
- Befőttesüvegek és lapka. Élelmiszerboltban mindkettő kapható szezonban. A 750 ml vagy kisebb az ajánlott, jól tárolható és ha valamelyik netán megromlik, nem 5 liter romlik meg. Befőzéshez mindig új lapkát és hibátlan üveget kell használni!
- Alapanyag. Érdemes termelői piacon, vagy egyenesen termelőtől venni ha nagyobb mennyiségben gondolkodunk, mert sokkal olcsóbb. Befőznivalót általában nem érdemes élelmiszerboltban és áruházban vásárolni.
- Cukor, só, fűszerek, ecet. Élelmiszerboltból.
- Nagy lábosok, méretes fém keverőkanalak, fém merőkanál, nagy tálak, bő szájú (3-4 cm) hőálló tölcsér, konyharuhák, erős, nagy fémcsipesz. Ha nincsenek eszközök, kölcsön kell kérni anyutól, mamától.
Ruházat
A legszigorúbb játszós, és fontos, hogy aki a lobogó vizes lábosokat kezeli ne legyen se gyenge kezű, se ügyetlen, se tökrészeg. Ahogy disznóvágáson is meg lehet halni bárkinek a disznón kívül, egy befőzésen is simán be lehet kapni egy sokadfokú égési sérülést, ne legyetek hülyék.
Állatkák, pici gyerekek
Nincs helyük ott, ahol forró folyadékokkal megy az egyensúlyozás, kívül biztonságosabb. Ugyanez érvényes a tökrészeg Matyira is.
Hogyan?
Lecsó:
Savanyúság:
Lekvár:
Befőtt, azaz kompót: