Létfontosságú alapreceptek: klasszikus zsíros pite

Létfontosságú alapreceptek: klasszikus zsíros pite

Elronthatatlan, télen-nyáron, friss és fagyasztott gyümölcsökkel is elkészíthető, kezdőknek is garantált sikerélményt biztosító alaprecept. A sertészsír természetesen kiváltható más zsiradékkal, csak az akkor már nem ez a recept lesz, teljesen már karaktert ad neki a vaj, ami szintén finom végeredményt ad, csak sokkal édesebbet.

  • 1/2 kg hideg liszt
  • 1/4 kg hideg sertészsír
  • 1/4 kg hideg cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 2 kg gyümölcs, amit magozni kell, kimagozva, alma körte lereszelve és kinyomkodva, a többi mehet bele egyben

A lisztet, cukrot és a zsírt összegmorzsolom gyorsan, fél órát pihentetem a hűtőben.

Két darab, a formám (kb 25 centis piteforma/tortakarika/őzgerincek is alkalmasak) méretével megegyező méretű, fél centi vastag lapot nyújtok belőle. Az egyiket a forma aljára rakom, rápakolom a gyümölcsöt, beborítom a másik lappal. Villával megszurkálom, előmelegített 180 fokos sütőben másfél órát sütöm. 

Rendkívül laktató, dobozban jól szállítható. 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.