Létfontosságú alapreceptek: klasszikus zsíros pite

Létfontosságú alapreceptek: klasszikus zsíros pite

Elronthatatlan, télen-nyáron, friss és fagyasztott gyümölcsökkel is elkészíthető, kezdőknek is garantált sikerélményt biztosító alaprecept. A sertészsír természetesen kiváltható más zsiradékkal, csak az akkor már nem ez a recept lesz, teljesen már karaktert ad neki a vaj, ami szintén finom végeredményt ad, csak sokkal édesebbet.

  • 1/2 kg hideg liszt
  • 1/4 kg hideg sertészsír
  • 1/4 kg hideg cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 2 kg gyümölcs, amit magozni kell, kimagozva, alma körte lereszelve és kinyomkodva, a többi mehet bele egyben

A lisztet, cukrot és a zsírt összegmorzsolom gyorsan, fél órát pihentetem a hűtőben.

Két darab, a formám (kb 25 centis piteforma/tortakarika/őzgerincek is alkalmasak) méretével megegyező méretű, fél centi vastag lapot nyújtok belőle. Az egyiket a forma aljára rakom, rápakolom a gyümölcsöt, beborítom a másik lappal. Villával megszurkálom, előmelegített 180 fokos sütőben másfél órát sütöm. 

Rendkívül laktató, dobozban jól szállítható. 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.