Létfontosságú receptek: a csilis bab

Létfontosságú receptek: a csilis bab

A mexikói frijoles charrosból kinőtt a chili con carne, abból pedig a csilis bab, amely rég elvesztette bármi kapcsolatát a pikáns, izgalmas és komplikált őssel. Számtalan esetben három konzerv összeborítását és megmikrózását is csilis babnak nevezik, én ennél kicsit kultúráltabban viselkedek a hétköznapokon és az eredeti, frijoles charrosra esküszöm. Ez a receptje.

  • 1 kg száraz bab, egy éjszakára vízbe áztatva (száraz súly)
  • 1/4 kg húsos szalonna, vagy hasalja gyufásdoboznyi darabokra vágva
  • 1 pár paprikás kolbász ujjnyi szeletekre vágva
  • 1/2 kg sertéscomb vagy lapocka gyufásdoboznyi szeletekre vágva
  • 1 marék moderált csilipaprika pl. jalapeno kicsumázva, felszeletelve
  • 1/2 kg finomra vágott vöröshagyma
  • 1/2 kg paradicsom felkockázva
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor zöldkoriander összevágva a tálaláshoz

A babot a fej fokhagymával sós vízben félpuhára főzöm. Kiolvasztom a szalonna zsírját, megsütöm rajta a húst, hagymát és a kolbászt. 

Összeöntök mindent és készre főzöm.

Szoktam bele rakni babérlevelet és étcsokoládét, szépen lekerekíti, de az egyéni szociális probléma, a képen is azzal készült, sokat sötétít rajta. 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.