Létfontosságú receptek: a csilis bab

Létfontosságú receptek: a csilis bab

A mexikói frijoles charrosból kinőtt a chili con carne, abból pedig a csilis bab, amely rég elvesztette bármi kapcsolatát a pikáns, izgalmas és komplikált őssel. Számtalan esetben három konzerv összeborítását és megmikrózását is csilis babnak nevezik, én ennél kicsit kultúráltabban viselkedek a hétköznapokon és az eredeti, frijoles charrosra esküszöm. Ez a receptje.

  • 1 kg száraz bab, egy éjszakára vízbe áztatva (száraz súly)
  • 1/4 kg húsos szalonna, vagy hasalja gyufásdoboznyi darabokra vágva
  • 1 pár paprikás kolbász ujjnyi szeletekre vágva
  • 1/2 kg sertéscomb vagy lapocka gyufásdoboznyi szeletekre vágva
  • 1 marék moderált csilipaprika pl. jalapeno kicsumázva, felszeletelve
  • 1/2 kg finomra vágott vöröshagyma
  • 1/2 kg paradicsom felkockázva
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor zöldkoriander összevágva a tálaláshoz

A babot a fej fokhagymával sós vízben félpuhára főzöm. Kiolvasztom a szalonna zsírját, megsütöm rajta a húst, hagymát és a kolbászt. 

Összeöntök mindent és készre főzöm.

Szoktam bele rakni babérlevelet és étcsokoládét, szépen lekerekíti, de az egyéni szociális probléma, a képen is azzal készült, sokat sötétít rajta. 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.