Létfontosságú receptek: a csilis bab

Létfontosságú receptek: a csilis bab

A mexikói frijoles charrosból kinőtt a chili con carne, abból pedig a csilis bab, amely rég elvesztette bármi kapcsolatát a pikáns, izgalmas és komplikált őssel. Számtalan esetben három konzerv összeborítását és megmikrózását is csilis babnak nevezik, én ennél kicsit kultúráltabban viselkedek a hétköznapokon és az eredeti, frijoles charrosra esküszöm. Ez a receptje.

  • 1 kg száraz bab, egy éjszakára vízbe áztatva (száraz súly)
  • 1/4 kg húsos szalonna, vagy hasalja gyufásdoboznyi darabokra vágva
  • 1 pár paprikás kolbász ujjnyi szeletekre vágva
  • 1/2 kg sertéscomb vagy lapocka gyufásdoboznyi szeletekre vágva
  • 1 marék moderált csilipaprika pl. jalapeno kicsumázva, felszeletelve
  • 1/2 kg finomra vágott vöröshagyma
  • 1/2 kg paradicsom felkockázva
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor zöldkoriander összevágva a tálaláshoz

A babot a fej fokhagymával sós vízben félpuhára főzöm. Kiolvasztom a szalonna zsírját, megsütöm rajta a húst, hagymát és a kolbászt. 

Összeöntök mindent és készre főzöm.

Szoktam bele rakni babérlevelet és étcsokoládét, szépen lekerekíti, de az egyéni szociális probléma, a képen is azzal készült, sokat sötétít rajta. 

 

  • 2020.12.04

Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére. 

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett. 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.