Létfontosságú receptek: a csilis bab

Létfontosságú receptek: a csilis bab

A mexikói frijoles charrosból kinőtt a chili con carne, abból pedig a csilis bab, amely rég elvesztette bármi kapcsolatát a pikáns, izgalmas és komplikált őssel. Számtalan esetben három konzerv összeborítását és megmikrózását is csilis babnak nevezik, én ennél kicsit kultúráltabban viselkedek a hétköznapokon és az eredeti, frijoles charrosra esküszöm. Ez a receptje.

  • 1 kg száraz bab, egy éjszakára vízbe áztatva (száraz súly)
  • 1/4 kg húsos szalonna, vagy hasalja gyufásdoboznyi darabokra vágva
  • 1 pár paprikás kolbász ujjnyi szeletekre vágva
  • 1/2 kg sertéscomb vagy lapocka gyufásdoboznyi szeletekre vágva
  • 1 marék moderált csilipaprika pl. jalapeno kicsumázva, felszeletelve
  • 1/2 kg finomra vágott vöröshagyma
  • 1/2 kg paradicsom felkockázva
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor zöldkoriander összevágva a tálaláshoz

A babot a fej fokhagymával sós vízben félpuhára főzöm. Kiolvasztom a szalonna zsírját, megsütöm rajta a húst, hagymát és a kolbászt. 

Összeöntök mindent és készre főzöm.

Szoktam bele rakni babérlevelet és étcsokoládét, szépen lekerekíti, de az egyéni szociális probléma, a képen is azzal készült, sokat sötétít rajta. 

 

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj. 

  • 2021.02.23

Tiszta rizslisztből gyúrt tészta formázása

A rizsliszt gluténmentes, ezért rendkívül nehezen formázható, törik, szakad, rettenet. Az alábbiakban mutatunk egy trükköt a formázásra, töltésre, hogy színtiszta rizslisztből is tudjatok finomakat főzni, mert a rizsliszt nem csak gluténmentes, hanem kifejezetten finom, édeskés alapanyag is, és a töltött tésztát megsütve szuper roppanósságot lehet belőle előcsalogatni.