- Címkék:
- Karácsony Gergely
- karácsony
- édesség
- desszert
- répa
- 250 g sertészsír
- 250 g rizsliszt (barna, fehér is jó)
- 250 g cukor
- 4 db nagyméretű, egész tojás (kisebb méretű tojásból 5 db)
- 250 g megtisztított, durvára lereszelt répa
- 1 ekanál frissen reszelt gyömbér
- 1 tkanál őrölt szegfűszeg
- 1 tkanál őrölt fahéj
- 1 tkanál őrölt szerecsendió
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ekanál zsír és 1 ekanál liszt a forma kikenéséhez
- só
- dúsítható mazsolával, dióval, csokoládédarabokkal és a fűszer lehet több benne
180 C fokra előmelegítem a sütőt.
Egy 25-28 cm átmérőjű tortaformát kizsírozok, kilisztezek.
A tojások és a cukor kivételével minden alapanyagot összekeverek. A tojásokat kettéválasztom, a sárgájákat simára, fehéredésig keverem a cukorral, az egész masszához keverem.
A fehérjéket kemény habbá verem, szépen összeforgatom az egész masszával.
30 percig sütöm, a formában hagyom kihűlni. Magában is elég szaftos, de köríthető az alábbiakkal:
- keményre vert tejszínhab
- vaníliafagylalt
- friss gyümölcs