Létfontosságú receptek: a répatorta

Létfontosságú receptek: a répatorta

Csillió változat kering mindenhol, ezt sok-sok kísérletezés után alakítottam ki. A klasszikus egyensúlytésztát vettem alapul, ezt rizsliszttel és sertészsírral sütöm. Ezek a répának fantasztikusan jól állnak, és a sütemény így laktóz-, és gluténmentes. Akinek ez számít, örülhet neki, és tényleg ízletesebb így, mint búzaliszttel és vajjal. Amúgy vajjal sütve is finom.

  • 250 g sertészsír
  • 250 g rizsliszt (barna, fehér is jó)
  • 250 g cukor
  • 4 db nagyméretű, egész tojás (kisebb méretű tojásból 5 db)
  • 250 g megtisztított, durvára lereszelt répa
  • 1 ekanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 tkanál őrölt szegfűszeg
  • 1 tkanál őrölt fahéj
  • 1 tkanál őrölt szerecsendió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ekanál zsír és 1 ekanál liszt a forma kikenéséhez
  • dúsítható mazsolával, dióval, csokoládédarabokkal és a fűszer lehet több benne

180 C fokra előmelegítem a sütőt.

Egy 25-28 cm átmérőjű tortaformát kizsírozok, kilisztezek. 

A tojások és a cukor kivételével minden alapanyagot összekeverek. A tojásokat kettéválasztom, a sárgájákat simára, fehéredésig keverem a cukorral, az egész masszához keverem. 

A fehérjéket kemény habbá verem, szépen összeforgatom az egész masszával. 

30 percig sütöm, a formában hagyom kihűlni. Magában is elég szaftos, de köríthető az alábbiakkal:

  • keményre vert tejszínhab
  • vaníliafagylalt
  • friss gyümölcs
  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.

  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan.