- Címkék:
- Karácsony Gergely
- töltelék
Az alap zsemlés csirketöltelék
A lenti mennyiségek egy egészen kicsi csirkére, egy kisebb japán tökre, vagy két csirkecombra a képen látható módon elég, jut mellé gombócnak.
- 2 szikkadt zsemle felkockázva 1x1 cm-es méretre
- 1 dl tej
- 2 egész tojás
- 2 csokor petrezselyem finomra vágva
- 1 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- 3 ekanál sörélesztő (elhagyható, ám rendkívül jól fűszerezi, érdemes kipróbálni)
- só
A zsemléket száraz serpenyőben magas lángon rázogatva aranybarnára pirítom, egy kis tálba rakom, leöntöm a tejjel, hagyom, hogy beszívja. Az alapanyagokat összekeverem.
A combokon a bőrt óvatosan felemelem és alátömködök annyi tölteléket, amennyit tudok. A maradékból gombócokat formázok és mellérakom. 180 C fokra előmelegített sütőben másfél-2 óra alatt készre sül, villával ellenőrzöm a húst, ha az ízületnél már foszlik, jó.
Egész csirkének a testüregébe töltöm. Egész csirkét/baromfit a cikk végén linkelt anyagban ismeretetett módon lehet megsütni.
Kiegészíthető:
- puha, bélből kifordított kolbásszal
- magas lángon megpirított, apróra vágott gombával
- beáztatott szárított gombával, főleg sötét trombitagombával, az jól megy csirkéhez/sütőtökhöz
- apróra vágott főtt tojással
- durvára összedarabolt csirkemájjal
- apróra vágott érlelt sonkával
- durvára tört dióval
- darált dióval, mandulával, mogyoróval a zsemle teljes egészében kiváltható
- a zsemle helyettesíthető kaláccsal
A parmezános-zsemlemorzsás
Elsősorban zöldségeket -padlizsán, cukkíni, paprika, paradicsom, sütőtök, stb. - érdemes vele megtölteni. Ennyi elég egy kis japán tökbe.
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 15 dkg reszelt parmezán
- 1 csokor petrezselyem finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- 1/2 dl olívaolaj
- só, frissen őrölt fekete bors
Az alapanyagokat összegyúrom, a zöldség anatómiájának megfelelő helyre töltöm és megsütöm.
Gesztenye+aszalt szilva+alma
- 20 dkg főtt gesztenye
- 1 nagy alma lereszelve, leve kinyomkodva
- 10 dkg aszalt szilva durvára összevágva
- 1/2 tkanál őrölt fahéj
- só
A gesztenyét egy mozsárban pépesítem. Elkeverem a többi alapanyaggal és oda töltöm, ahova tetszik, univerzális ünnepi töltelék, sertéshez, marhához is jó.
Véres hurkás
Meg kell venni egy nyers véres hurkát (szegfűborssal fűszerezett, sváb módra zsemlés az ideális), kibontani a bélből és tölteléknek felhasználni. Tintahalba a legjobb, de sütőtökbe, almába is hibátlan.
Ugyanígy lehet eljárni a májas hurkával és a sütőkolbásszal is.