- Címkék:
- szilva
- gombóc
- szilvás gombóc
- krumplis tészta
- 1 kg szétfővő burgonya
- 30 dkg búzaliszt (lehet, hogy nem kell mind)
- 1 db egész tojás
- 20 db kimagozott szilva
- 20 dkg porcukor
- 2 púpozott ekanál őrölt fahéj
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg vaj
- só
Nagy serpenyőben felolvasztom a vajat és aranybarnára pirítom rajta a zsemlemorzsát. Annyit hagyok benne, hogy kb. egy centi vastagon fedje az alját, a többit félrerakom. Azért így, mert nem biztos, hogy egyszerre belefér az összes gombóc. Félreteszem.
A burgonyát héjában puhára főzöm, meghámozom és krumplinyomón átnyomom. Langyosan eldolgozom egy tojással, sózom és annyi liszttel, hogy a tészta még lágyan puha legyen, ne kemény. Lisztezett felületen félcentis tésztát lapítok belőle, azt 10x10 centis négyzetekre vágom, és az alábbi képeken látható módon megtöltöm a kimagozott szilvákkal, a mag helyébe kiskanálnyi cukrot és nagy csipet fahéjat kanalazok, a meghajtogatott gombócokat óvatosan a két tenyerem között hengergetve sorjázom le. Ne lyukadjon ki.
A gombócokat gyöngyöző, -nem lobogó!- bő vízbe helyezem óvatosan egy kanállal és 6-7 percig főzöm. A videón látható nagyobb méret főzési ideje 7 perc.
A gombócokat egy szűrőkanállal a zsemlemorzsába rakom, annyi gombócot, amennyi kényelmesen elfér. a serpenyőben. Nagyon finoman rázogatva körbeforgatom a gombócokat a morzsában. Aki először csinálja, inkább egy kanállal gurítsa körbe a gombócokat, akkor kevésbé esélyes, hogy kiszakadnak.
Porcukorral, vagy fahéjas porcukorral tálalom.
A gombócok kiválóan fagyaszthatók, ha formázás után, főzés előtt anélkül, hogy összeérnének, egy tálcán lefagyasztjuk őket, majd zacskózzuk.