- Címkék:
- recept
- paprika
- töltött paprika
- paradicsommártás
A töltött paprika egy univerzális, és bárhol, bármikor működőképes étel, ráadásul mindenki el tudja készíteni. Ez talán a legegyszerűbb változat, a paradicsom sava, a cukor és a sok bors adják erejét.
- 15 db TV paprika kicsumázva (aki akarja, készítheti bogyiszlóival, szerintem beteg dolog)
- 1 kg jó zsíros darált sertéshús az ideális, aki elég bátor, csülköt is daráljon bele
- 20 dkg rizs
- 1 1/2 kg sűrű paradicsompüré
- 10 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- 2 evőkanál zsír
- só
- rengeteg, frissen őrölt fekete bors
- opcionális: 2 dl sonka főzőlé, ha nincs, akkor víz, vagy a paradicsomlé legyen kicsit hígabb
A lisztet a zsírral aranybarnára pirítom egy nagy lábosban, fokozatosan, folyamatosan egy habverővel keverve felöntöm a paradicsomlével, cukrozom, sózom, simára keverem, ha túl sűrű, a sonkalével higítom.
A rizst felteszem főni kétszeres mennyiségű vízben, alacsony lángon, fedő alatt főzöm, amikor elfő a leve leveszem, úgy forrón elkeverem a darált hússal, sózom, alaposan megborsozom. Teletöltöm vele a paprikákat és azokat szépen a lábosba helyezem a paradicsomba.
Ha kimarad hús, félökölnyi gombócokat gyúrok belőle, és azokat is a szószba rakom megfőni. Alacsony lángon, fedő alatt 30 percig főzöm, néha ránézek hogy csak halkan poszogjon, ne égjen le.
Hidegen is jó.
Van aki, fűszerpaprikázza a tölteléket, rak bele tojást, a szószt zöldségeli, váljon egészségére, nekem ez a kőegyszerű változat működik.