Létfontosságú receptek: Jalapeño poppers

Létfontosságú receptek: Jalapeño poppers

Van pár recept, amelyek megőrzésre érdemesek az idők végezetéig, sorozatunk első résztvevője a jalapeno poppers, azaz sajttal töltött csilipaprika. 

A mexikói töltött paprika (chiles rellenos) prosztósított, Tex-Mex változata a hetvenes években bukkant fel Texasban. A lényeg, hogy ez maga a tökéletes snack, már aki bírja az erőset és szereti a hideg sört, mert fantasztikus párt alkotnak. Érik a csili, időszerű belefogni.

Recept
  • 10 db, akár pirosra érett (akkor édesebb és kevésbé csíp), friss, jalapeño fajtájú csilipaprika kicsumázva, kierezve, vagy csumával együtt, de akkor hosszában fel kell vágni a töltéshez és sokkal erősebb is lesz. Az ecetben eltett jalapeño nem alkalmas a popper célú felhasználásra
  • minden darab paprikára kisujjnyi zsíros sajt, elsősorban cheddar, de lehet krémsajt is 

A töltelékbe lehet még rakni darált húst, vagy fűszereket. 

Alapból ennyi, innentől lehet hagyományos pályán (a fenti mennyiséghez 5 dkg liszt, 1 egész felvert tojás, 5 dkg zsemlemorzsa) panírozni, vagy sörtésztában (1 egész felvert tojás, 5 dkg liszt, 1/2-1 dl sör) simára keverve habverővel és a paprikákat először lisztbe (+5 dkg liszt) majd a masszába mártani) forró zsiradékban kirántani.

Vagy baconbe tekerni és a sütőben sütni, vagy grillezni, vagy smokerben megfüstölni.

Öntet

Bármi könnyű, savas és hűsítő, pl joghurtos-zöldfűszeres-citromos nagyon jól kiegészíti.

A képen sörtésztában van bundázva, és bő sertészsírban kisütve, és bár lemaradt a képről, de kovászos uborka volt a körete.

 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.