Létfontosságú receptek: a vadas

Létfontosságú receptek: a vadas

Sorozatunkban azokat a komfortos, és könnyen elkészíthető ételeket soroljuk, amelyekkel egy kezdő háztartás is elboldogul 

A vadas rendkívül egyszerű étel, sokan bonyolítják, attól még el lehet készíteni egyszerűen is korrekt módon.

A hús

Elsősorban a zselatinban gazdag, omlósan olvadósra főzhető húsok jók bele, cserébe szerintem megmenti a fagyasztóban ragadt szárazabb húsokat is. Az alábbiak mind illenek a vadas mártáshoz. A képen stefánia van a mártás alatt: 

  • marhalábszár
  • marhafartő
  • stefánia
  • marhanyak
  • nyúl 
  • vadnyúl
  • szarvas és őzhúsok
A köret

A zsemlegombócot nem lehet megúszni. Szokták, attól még nem lehet.

  • 3 db zsemle, szikkadt, száraz jobb
  • 3 dl tej
  • 4 db egész tojás
  • 2 evőkanál zsír
  • 30 dkg liszt (fehér búza)

A zsemlét kis kockákra vágom, forró sütőben aranybarnára pirítom. Beáztatom a tejbe, kinyomkodom, majd elkeverem alaposan a többi alapanyaggal. Vizet forralok, sózom és a masszából vizes kézzel formázott kétdiónyi gombócokat 5 percig főzöm, majd kihalászom. 

Recept
  • 1 kg a fenti húsok közül
  • 1 ekanál zsír
  • 5 db borókabogyó
  • 10 db fekete bors
  • 1/2 citrom héja a fehér részek nélkül
  • 5 db babérlevél
  • 5 db nagyméretű sárgarépa megtisztítva
  • 3 db nagyméretű fehérrépa megtisztítva
  • 1 db kis zellergumó megtisztítva

A húst a zsiradékon egy lábosban körbesütöm. A fenti alapanyagokból éppen annyi vízzel felteszem főni, ami ellepi. Puhára főzöm a húst, kiveszem a levesből, a fűszereket eldobom, a levest leszűröm, de nem dobom el a levét. 

  • 4 ekanál cukor
  • 2 dl tejföl
  • 1-3 evőkanál ecet (5% alma vagy fehérbor) ízlés szerint
  • fél citrom leve
  • mustár ízlés szerint

A cukrot karamellizálom, cikk végén látható egy videóban hogyan kell. Felöntöm 2 dl főzőlével, simára forralom és a zöldségekkel együtt simára turmixolom. Ezek után állítom be a mártás ízét tejföllel, ecettel, mustárral és citromlével. Van, aki édesebben szereti, van, aki kevésbé.

A húst a mártással és a gombócokkal tálalom. 

 

  • 2020.08.09

Fontos receptek az életben: kokoven

Tudom, hogy coq au vin, de senkitől se várhatjuk el, hogy vágja a francia kiejtést, amit ebben az esetben érdemes megjegyezni, mert itthon is fontos recept a boros kakas, ami se nem feltétlenül boros, se nem feltétlenül kakas. 

  • 2020.08.08

A mozsár minek van?

A mozsár rendkívül sokoldalú, jól kihasználható konyhai eszköz, ráadásul egyszerűen el lehet mosogatni, és egyáltalán nem fogyaszt se áramot, se gázt, csak a csuklót koptatja. 

  • 2020.08.05

A marhapörkölt nekem

A marhapörkölt nekem olyan étel, amit úgy szeretek a legjobban, ha én készítem el. Én megadom neki, ami jár: türelmet és törődést. És megkapom cserébe én is, ami jár: tökéletes állagot és gazdag ízélményt. Mindazt, amiért az ember húsevő.