A vadas rendkívül egyszerű étel, sokan bonyolítják, attól még el lehet készíteni egyszerűen is korrekt módon.
A hús
Elsősorban a zselatinban gazdag, omlósan olvadósra főzhető húsok jók bele, cserébe szerintem megmenti a fagyasztóban ragadt szárazabb húsokat is. Az alábbiak mind illenek a vadas mártáshoz. A képen stefánia van a mártás alatt:
- marhalábszár
- marhafartő
- stefánia
- marhanyak
- nyúl
- vadnyúl
- szarvas és őzhúsok
A köret
A zsemlegombócot nem lehet megúszni. Szokták, attól még nem lehet.
- 3 db zsemle, szikkadt, száraz jobb
- 3 dl tej
- 4 db egész tojás
- 2 evőkanál zsír
- 30 dkg liszt (fehér búza)
- só
A zsemlét kis kockákra vágom, forró sütőben aranybarnára pirítom. Beáztatom a tejbe, kinyomkodom, majd elkeverem alaposan a többi alapanyaggal. Vizet forralok, sózom és a masszából vizes kézzel formázott kétdiónyi gombócokat 5 percig főzöm, majd kihalászom.
Recept
- 1 kg a fenti húsok közül
- 1 ekanál zsír
- 5 db borókabogyó
- 10 db fekete bors
- 1/2 citrom héja a fehér részek nélkül
- 5 db babérlevél
- 5 db nagyméretű sárgarépa megtisztítva
- 3 db nagyméretű fehérrépa megtisztítva
- 1 db kis zellergumó megtisztítva
- só
A húst a zsiradékon egy lábosban körbesütöm. A fenti alapanyagokból éppen annyi vízzel felteszem főni, ami ellepi. Puhára főzöm a húst, kiveszem a levesből, a fűszereket eldobom, a levest leszűröm, de nem dobom el a levét.
- 4 ekanál cukor
- 2 dl tejföl
- 1-3 evőkanál ecet (5% alma vagy fehérbor) ízlés szerint
- fél citrom leve
- mustár ízlés szerint
A cukrot karamellizálom, cikk végén látható egy videóban hogyan kell. Felöntöm 2 dl főzőlével, simára forralom és a zöldségekkel együtt simára turmixolom. Ezek után állítom be a mártás ízét tejföllel, ecettel, mustárral és citromlével. Van, aki édesebben szereti, van, aki kevésbé.
A húst a mártással és a gombócokkal tálalom.