Létfontosságú receptek: a vadas

Létfontosságú receptek: a vadas

Sorozatunkban azokat a komfortos, és könnyen elkészíthető ételeket soroljuk, amelyekkel egy kezdő háztartás is elboldogul 

A vadas rendkívül egyszerű étel, sokan bonyolítják, attól még el lehet készíteni egyszerűen is korrekt módon.

A hús

Elsősorban a zselatinban gazdag, omlósan olvadósra főzhető húsok jók bele, cserébe szerintem megmenti a fagyasztóban ragadt szárazabb húsokat is. Az alábbiak mind illenek a vadas mártáshoz. A képen stefánia van a mártás alatt: 

  • marhalábszár
  • marhafartő
  • stefánia
  • marhanyak
  • nyúl 
  • vadnyúl
  • szarvas és őzhúsok
A köret

A zsemlegombócot nem lehet megúszni. Szokták, attól még nem lehet.

  • 3 db zsemle, szikkadt, száraz jobb
  • 3 dl tej
  • 4 db egész tojás
  • 2 evőkanál zsír
  • 30 dkg liszt (fehér búza)

A zsemlét kis kockákra vágom, forró sütőben aranybarnára pirítom. Beáztatom a tejbe, kinyomkodom, majd elkeverem alaposan a többi alapanyaggal. Vizet forralok, sózom és a masszából vizes kézzel formázott kétdiónyi gombócokat 5 percig főzöm, majd kihalászom. 

Recept
  • 1 kg a fenti húsok közül
  • 1 ekanál zsír
  • 5 db borókabogyó
  • 10 db fekete bors
  • 1/2 citrom héja a fehér részek nélkül
  • 5 db babérlevél
  • 5 db nagyméretű sárgarépa megtisztítva
  • 3 db nagyméretű fehérrépa megtisztítva
  • 1 db kis zellergumó megtisztítva

A húst a zsiradékon egy lábosban körbesütöm. A fenti alapanyagokból éppen annyi vízzel felteszem főni, ami ellepi. Puhára főzöm a húst, kiveszem a levesből, a fűszereket eldobom, a levest leszűröm, de nem dobom el a levét. 

  • 4 ekanál cukor
  • 2 dl tejföl
  • 1-3 evőkanál ecet (5% alma vagy fehérbor) ízlés szerint
  • fél citrom leve
  • mustár ízlés szerint

A cukrot karamellizálom, cikk végén látható egy videóban hogyan kell. Felöntöm 2 dl főzőlével, simára forralom és a zöldségekkel együtt simára turmixolom. Ezek után állítom be a mártás ízét tejföllel, ecettel, mustárral és citromlével. Van, aki édesebben szereti, van, aki kevésbé.

A húst a mártással és a gombócokkal tálalom. 

 

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett. 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz.