Létfontosságú receptek: coleslaw káposztasaláta

Létfontosságú receptek: coleslaw káposztasaláta

Nagyobb adagban egy kánikulai ebédnek is bőven megteszi a coleslaw, vagy amerikai káposztasaláta, vagy majonézes reszelt káposzta répával és sok fekete borssal. Főzni nem kell, így túl sok tudást és időt sem igényel. 

A coleslaw, bár amerikai eredetű, mégis holland, mert bevándorlók vitték New Yorkba szerény kis káposztasalátájukat, ami végül világhírű karriert futott be. Eredetileg nem majonézes öntettel készült, sokkal inkább hasonlított a mi klasszikus felöntőleves káposztasalátánra, amelyről a linken olvashattok. 

Alapvetően ez egy friss, ropogós és nem tocsogós KÁPOSZTAsaláta, ezeket feltétlenül szem előtt kell tartani elkészítésekor. Nem tocsog a majonézben, nincs apróra darálva, és nincs benne két kiló paradicsom. Pont olyan könnyűnek és savasnak kellene lennie, hogy értelmesen passzoljon füstös-szenes húsokhoz, amikhez általában feladják. 

Recept
  • 1/2 kg káposzta durvára, szálasra gyalulva
  • 20 dkg répa, vagy akár cékla meghámozva, durvára reszelve
  • 1/2 fej lilahagyma finomra vágva
  • 1 tkanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 tkanál frissen őrölt fűszerkömény
  • 1 dl felöntőlé, recept a linken
  • adagonként 2-3 ekanál majonéz
  • opcionális: friss kakukkfű

A zöldségeket elkeverem a fűszerekkel és a felöntőlével, ha szükséges, sózom. Hagyom egy órát pihenni, érdemes a hűtőszekrényben, mert hidegen jobb. 

Tálalásnál meglocsolom majonézzel és összekeverem. 

Sorozatunk eddigi részei:

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.