Létfontosságú receptek: coleslaw káposztasaláta

Létfontosságú receptek: coleslaw káposztasaláta

Nagyobb adagban egy kánikulai ebédnek is bőven megteszi a coleslaw, vagy amerikai káposztasaláta, vagy majonézes reszelt káposzta répával és sok fekete borssal. Főzni nem kell, így túl sok tudást és időt sem igényel. 

A coleslaw, bár amerikai eredetű, mégis holland, mert bevándorlók vitték New Yorkba szerény kis káposztasalátájukat, ami végül világhírű karriert futott be. Eredetileg nem majonézes öntettel készült, sokkal inkább hasonlított a mi klasszikus felöntőleves káposztasalátánra, amelyről a linken olvashattok. 

Alapvetően ez egy friss, ropogós és nem tocsogós KÁPOSZTAsaláta, ezeket feltétlenül szem előtt kell tartani elkészítésekor. Nem tocsog a majonézben, nincs apróra darálva, és nincs benne két kiló paradicsom. Pont olyan könnyűnek és savasnak kellene lennie, hogy értelmesen passzoljon füstös-szenes húsokhoz, amikhez általában feladják. 

Recept
  • 1/2 kg káposzta durvára, szálasra gyalulva
  • 20 dkg répa, vagy akár cékla meghámozva, durvára reszelve
  • 1/2 fej lilahagyma finomra vágva
  • 1 tkanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 tkanál frissen őrölt fűszerkömény
  • 1 dl felöntőlé, recept a linken
  • adagonként 2-3 ekanál majonéz
  • opcionális: friss kakukkfű

A zöldségeket elkeverem a fűszerekkel és a felöntőlével, ha szükséges, sózom. Hagyom egy órát pihenni, érdemes a hűtőszekrényben, mert hidegen jobb. 

Tálalásnál meglocsolom majonézzel és összekeverem. 

Sorozatunk eddigi részei:

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.