- Címkék:
- kávé
- olasz konyha
- babapiskóta
- mascarpone
- tiramisu
Két korrekt receptet ismerek, az egyik egy luxus a klasszikus olasz szakácskönyvől, az Ezüst kanálból (Cucchiaio d'Argento, magyarul nem elérhető könyv, angol kiadása van, egy csoda) a másik annak hétköznapi, szikár változata egy technológiai könnyítéssel.
Alapvetések, amiket be kell tartani a megfelelő harmóniához:
- A kávé ristretto, sűrű, krémes és jó minőségű
- A kakaópor minél magasabb kakaóvaj tartalmú és NEM cukrozott
- A tojás jó minőségű, bio, mélyalmos
- Nyáron nem készítjük a nyers tojás miatt
- Arányok: 10 dkg mascarpone+1 egész tojás+5 dkg savoiardi
- A kávé mennyiségét érezni kell, éppen löttyinteni a piskótákra, nem locsolni!
- A likőr Cointreau, elég belőle pár csepp, és az is elhagyható
A recept:
- 40 dkg mascarpone
- 20 dkg savoiardi (babapiskóta is jó, ha van az egyik oldalán cukorréteg!)
- 4 db egész tojás
- 3 db ristretto kávé
- kakaópor
- cointreau
A mascarponét egy habverő segítségével simára keverem a tojásokkal.
Lerakok egy réteg háromrét tört piskótát, finoman lelöttyintem a kávéval, likőrrel, megkenem annyi krémmal, emi éppen befedi. Addig kell rétegezni, amig tartanak az alapanyagok, a tetejére krémet kell rakni, és az egészet befedem szitált kakaóporral.
3 réteg teljesen jó, az már össze tud szépen ázni.
Alaposan becsomagolom és a hűtőszekrénybe rakom 10-12 órára.
Az Ezüst kanál receptje:
- 40 dkg mascarpone
- 20 dkg savoiardi
- 15 dkg porcukor
- 200 g keserűcsokoládé
- 4 tojássárgája
- 2 tojásfehérje
- 2 db ristretto kávé
- kakaópor
A fehérjét kemény habbá verem, a sárgájákat simára keverem a cukorral, majd elkeverem a mascarponéval, beleforgatom a felvert tojásfehérjét. Ebből kimarad a likőr, a rétegek közé reszel csokoládét, a rétegezés és hűtés megegyezik a fenti receptben leírtakkal.