Létfontosságú receptek: tiramisù

Létfontosságú receptek: tiramisù

A tiramisù rendkívül egyszerű és szigorú recept, minden variálással és az alapanyagok helyettesítésével csak elrontani lehet. 

Két korrekt receptet ismerek, az egyik egy luxus a klasszikus olasz szakácskönyvől, az Ezüst kanálból (Cucchiaio d'Argento, magyarul nem elérhető könyv, angol kiadása van, egy csoda) a másik annak hétköznapi, szikár változata egy technológiai könnyítéssel.

Alapvetések, amiket be kell tartani a megfelelő harmóniához:
  • A kávé ristretto, sűrű, krémes és jó minőségű
  • A kakaópor minél magasabb kakaóvaj tartalmú és NEM cukrozott
  • A tojás jó minőségű, bio, mélyalmos
  • Nyáron nem készítjük a nyers tojás miatt
  • Arányok: 10 dkg mascarpone+1 egész tojás+5 dkg savoiardi
  • A kávé mennyiségét érezni kell, éppen löttyinteni a piskótákra, nem locsolni!
  • A likőr Cointreau, elég belőle pár csepp, és az is elhagyható

A recept: 

  • 40 dkg mascarpone
  • 20 dkg savoiardi (babapiskóta is jó, ha van az egyik oldalán cukorréteg!)
  • 4 db egész tojás
  • 3 db ristretto kávé
  • kakaópor
  • cointreau

A mascarponét egy habverő segítségével simára keverem a tojásokkal.

Lerakok egy réteg háromrét tört piskótát, finoman lelöttyintem a kávéval, likőrrel, megkenem annyi krémmal, emi éppen befedi. Addig kell rétegezni, amig tartanak az alapanyagok, a tetejére krémet kell rakni, és az egészet befedem szitált kakaóporral.

3 réteg teljesen jó, az már össze tud szépen ázni.

Alaposan becsomagolom és a hűtőszekrénybe rakom 10-12 órára.  

Az Ezüst kanál receptje:

  • 40 dkg mascarpone
  • 20 dkg savoiardi
  • 15 dkg porcukor
  • 200 g keserűcsokoládé
  • 4 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 2 db ristretto kávé
  • kakaópor

A fehérjét kemény habbá verem, a sárgájákat simára keverem a cukorral, majd elkeverem a mascarponéval, beleforgatom a felvert tojásfehérjét. Ebből kimarad a likőr, a rétegek közé reszel csokoládét, a rétegezés és hűtés megegyezik a fenti receptben leírtakkal.

  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan. 

  • 2020.11.29

Sütésmentes ünnep: füstölt sós, kávés csokoládékrém

Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig. 

  • 2020.11.27

Ki ne dobd a kolbászzsírt!

Itt a sütőkolbászok, disznótorosok ideje, egyre többször jutunk a tepsi aljában maradó fűszeres zsírmaradékhoz, amelyet többféleképpen lehet hasznosítani.