- Címkék:
- főzőbanán
Minek van?
Európában luxus és fölösleges, mert egy trópusi növény, itt tényleg csak arra jó, ha leárazzák, lecsapjunk rá, mert akkor tenyleg érdemes lecsapni. Ráadásul az aktuális zöldségárak ott tartanak, hogy majdnem egy árban van velük valami, ami egycsillió kilométert utazott. A főzőbanán ugyanis inkább zöldségként használható, keményítőtartalma magasabb, rostosabb és kevésbé édes.
Felhasználása és íze is valahol az édesburgonya és a közismert banán közé teszi, ami egy elég szerencsés csillagzat.
Mihez illik?
- gyökérzöldségek: répa, cékla, zeller
- sütőtök
- édesburgonya
- burgonya
- rizs
- hal
- baromfi
Előkészítés
Zölden is felhasználható, szerintem érdemes megvárni a képen látható állapotot, finomabb lesz. A héja nem jön le kézzel hámozással, ez zöldséghámozó, vagy kés segítségével tudjuk meghámozni.
Sütés
Feldarabolva, kevés zsiradékon, közepes lángon mindkét oldalát 4-5 percig kell sütni. Összekeverhető azonos méretűre darabolt sütőtökkel, répával, zellergumóval is, jó köretet adnak együtt.
Főzés
Nagyobb darabokra vágva 20-25 percig gőzölni szoktam a kis bambuszgőzölőben, a végén a banán egy ízletes pürévé változik, amit akár krumplipüré helyett is fel lehet szolgálni köretnek.
Nagy darabokban, magában felszolgálva is megállja a helyét, akkor érdemes hozzá pikáns szószt készíteni, pl földimogyoróvajat selymesre keverni frissen facsart citromlével és még egy kis csiliszószt adni mellé. Abbahagyhatatlan.