Létfontosságú receptek: túrós rétes

Létfontosságú receptek: túrós rétes

A rétestészta nyújtása nyűgös, aki nem akarja, vegyen lapot, azt meg gondolom úgy kell használni, ahogy a zacskóra van írva. 

A töltelék: 

  • 1 kg szűrőben fél óráig lecsepegtetett túró

  • 4 db egész tojás

  • 25 dkg cukor

  • 10 dkg mazsola,

  • 2 citrom reszelt héja

  • 15 dkg zsemlemorzsa

  •  

 

A túrót kikeverem a tojásokkal, cukorral, citromhéjjal, mazsolával.

A tészta:

  • 50 dkg liszt (NEM rétesliszt, félfogós búza a legesélyesebb, hogy működik)
  • 25 dkg olvasztott vaj
  • 1 egész tojás
  • 2 ekanál zsír
  • 1 ekanál ecet
  • 2-3 dl langyos víz
  • 1 csipet só
  • 1 dl olaj vagy olvasztott zsír a kenéshez

Meleg helyiségben dolgozok. Az alapanyagokat összedolgozom, a vízzel részletekben gyúrom össze, ne legyen túl ragacsos, éppen álljon össze. Addig gyúrom, amíg fényes gömböt kapok, ez 20 percig is eltarthat. Fél órát pihentetem letakarva meleg helyen.

Közben egy asztalt (nagy étkezőasztalt) leterítek abrosszal/lepedővel, ami van, csak ne legyen öblítőszagú. Semmilyen szagú se legyen, a legjobb erre a célra tartani egy textilt.

A textilt finoman lelisztezem, a tésztát a közepére rakom, a lehető legnagyobbra egy sodrófával kinyújtom. Ha visszaugrik, akkor lezsírozom a tésztát és még pihentetem, mert csak szakad majd. Ha már egy napja pihen és szakad, rossz a liszt, jobbat kell venni. Na de kinyújtottam a tésztát, alaposan lezsírozom egy ecsettel, és elkezdem körbe-körbe kihúzkodni. Megyek körbe és húzom körbe az oldalait, inkább a kezeim aládugva és a kézfejemen végighúzva dolgozok, nem az ujjaimmal fogom meg. Nagy körmökkel lehetetlen küldetés. Amikor már hártyaszerűen áttetsző, az jó. Ha leértem az asztal szélén, a vastag részeket letépkedem. 

Fontos, a kinyújtott tészta hamar kiszárad, azt rögtön tölteni, tekerni, sütni kell!

A tésztát meglocsolom a vaj felével, meghintem a zsemlemorzsával. A túrós keveréket a tészta felületén egyenletesen elosztom. Feltekerem az alatta lévő textil segítségével. A maradék vaj felével kikenek egy tepsit.

A rétest belehajtom, megszúrkálom, a maradék vajjal alaposan bekenem. 

180 fokos sütőben sütöm ropogósra.

 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.