- Címkék:
- rétes
- túrós rétes
A töltelék:
1 kg szűrőben fél óráig lecsepegtetett túró
4 db egész tojás
25 dkg cukor
10 dkg mazsola,
2 citrom reszelt héja
15 dkg zsemlemorzsa
só
A túrót kikeverem a tojásokkal, cukorral, citromhéjjal, mazsolával.
A tészta:
- 50 dkg liszt (NEM rétesliszt, félfogós búza a legesélyesebb, hogy működik)
- 25 dkg olvasztott vaj
- 1 egész tojás
- 2 ekanál zsír
- 1 ekanál ecet
- 2-3 dl langyos víz
- 1 csipet só
- 1 dl olaj vagy olvasztott zsír a kenéshez
Meleg helyiségben dolgozok. Az alapanyagokat összedolgozom, a vízzel részletekben gyúrom össze, ne legyen túl ragacsos, éppen álljon össze. Addig gyúrom, amíg fényes gömböt kapok, ez 20 percig is eltarthat. Fél órát pihentetem letakarva meleg helyen.
Közben egy asztalt (nagy étkezőasztalt) leterítek abrosszal/lepedővel, ami van, csak ne legyen öblítőszagú. Semmilyen szagú se legyen, a legjobb erre a célra tartani egy textilt.
A textilt finoman lelisztezem, a tésztát a közepére rakom, a lehető legnagyobbra egy sodrófával kinyújtom. Ha visszaugrik, akkor lezsírozom a tésztát és még pihentetem, mert csak szakad majd. Ha már egy napja pihen és szakad, rossz a liszt, jobbat kell venni. Na de kinyújtottam a tésztát, alaposan lezsírozom egy ecsettel, és elkezdem körbe-körbe kihúzkodni. Megyek körbe és húzom körbe az oldalait, inkább a kezeim aládugva és a kézfejemen végighúzva dolgozok, nem az ujjaimmal fogom meg. Nagy körmökkel lehetetlen küldetés. Amikor már hártyaszerűen áttetsző, az jó. Ha leértem az asztal szélén, a vastag részeket letépkedem.
Fontos, a kinyújtott tészta hamar kiszárad, azt rögtön tölteni, tekerni, sütni kell!
A tésztát meglocsolom a vaj felével, meghintem a zsemlemorzsával. A túrós keveréket a tészta felületén egyenletesen elosztom. Feltekerem az alatta lévő textil segítségével. A maradék vaj felével kikenek egy tepsit.
A rétest belehajtom, megszúrkálom, a maradék vajjal alaposan bekenem.
180 fokos sütőben sütöm ropogósra.