Létfontosságú receptek: túrós rétes

Létfontosságú receptek: túrós rétes

A rétestészta nyújtása nyűgös, aki nem akarja, vegyen lapot, azt meg gondolom úgy kell használni, ahogy a zacskóra van írva. 

A töltelék: 

  • 1 kg szűrőben fél óráig lecsepegtetett túró

  • 4 db egész tojás

  • 25 dkg cukor

  • 10 dkg mazsola,

  • 2 citrom reszelt héja

  • 15 dkg zsemlemorzsa

  •  

 

A túrót kikeverem a tojásokkal, cukorral, citromhéjjal, mazsolával.

A tészta:

  • 50 dkg liszt (NEM rétesliszt, félfogós búza a legesélyesebb, hogy működik)
  • 25 dkg olvasztott vaj
  • 1 egész tojás
  • 2 ekanál zsír
  • 1 ekanál ecet
  • 2-3 dl langyos víz
  • 1 csipet só
  • 1 dl olaj vagy olvasztott zsír a kenéshez

Meleg helyiségben dolgozok. Az alapanyagokat összedolgozom, a vízzel részletekben gyúrom össze, ne legyen túl ragacsos, éppen álljon össze. Addig gyúrom, amíg fényes gömböt kapok, ez 20 percig is eltarthat. Fél órát pihentetem letakarva meleg helyen.

Közben egy asztalt (nagy étkezőasztalt) leterítek abrosszal/lepedővel, ami van, csak ne legyen öblítőszagú. Semmilyen szagú se legyen, a legjobb erre a célra tartani egy textilt.

A textilt finoman lelisztezem, a tésztát a közepére rakom, a lehető legnagyobbra egy sodrófával kinyújtom. Ha visszaugrik, akkor lezsírozom a tésztát és még pihentetem, mert csak szakad majd. Ha már egy napja pihen és szakad, rossz a liszt, jobbat kell venni. Na de kinyújtottam a tésztát, alaposan lezsírozom egy ecsettel, és elkezdem körbe-körbe kihúzkodni. Megyek körbe és húzom körbe az oldalait, inkább a kezeim aládugva és a kézfejemen végighúzva dolgozok, nem az ujjaimmal fogom meg. Nagy körmökkel lehetetlen küldetés. Amikor már hártyaszerűen áttetsző, az jó. Ha leértem az asztal szélén, a vastag részeket letépkedem. 

Fontos, a kinyújtott tészta hamar kiszárad, azt rögtön tölteni, tekerni, sütni kell!

A tésztát meglocsolom a vaj felével, meghintem a zsemlemorzsával. A túrós keveréket a tészta felületén egyenletesen elosztom. Feltekerem az alatta lévő textil segítségével. A maradék vaj felével kikenek egy tepsit.

A rétest belehajtom, megszúrkálom, a maradék vajjal alaposan bekenem. 

180 fokos sütőben sütöm ropogósra.

 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.