Nagyon finom, amit főztél, de ez nem carbonara

Nagyon finom, amit főztél, de ez nem carbonara

A nővérem rendszeresen készítette ezt a receptet, amikor kicsik voltak a gyerekei. Ő carbonarának hívta, én régóta tudom, hogy nem az. Ettől még én is főzöm most, hogy lassan három éves a kisfiam.

A vegyesköret, a finomfőzelék és Benke Laci bácsi (béke poraira) országában elég nehéz elszakadni az "ahogy én szeretem" gasztronómiai képzavartól. Olyan országban élünk, ahol egyesek nem átallanak ketchupot tenni a pörköltbe, készen veszik a nokedlit, olajat tesznek a tésztavízbe, vegetázzák a panírt és cukrozzák a palacsintát. Van itt egy elég erős vonulat, ami az olasz ételek megcsúfolását végzi a legnagyobb megátalkodottsággal elegy biztonságérzettel. Csinálnak itt gépsonka, knorrpor és víz felhasználásával bolognait, paprikás és gombás milánóit... és szalonnás-tejszínes tésztát carbonara néven.

Ez utóbbit én is csinálom, sőt büszke vagyok rá, hogy milyen finom mindig.

Mindenkinek legyen tiszta: ez nem carbonara.

Finom, de nem az. Kambonara, mondjuk.

Az isteni megcsúfoló recept:
Olyan 15 deka füstölt szalonnát apró kockákra vágok, vagy ha szeletelt bacon van itthon, akkor úgy vágom össze, ahogy esik. A legnagyobb serpenyőmben elkezdem kiolvasztani, kicsit meg is pirítom. Ezután rádobok egy fél vöröshagymát és legalább 3 gerezd fokhagymát, előbbit felkockázva, utóbbit késsel szétnyomva és felvágva. Ha a hagymák üvegesek, jöhetnek a szárított zöldfűszerek: kakukkfű, oregánó, bazsalikom. Ezután 4 dl főzőtejszín és 15 deka zsíros gouda vagy trappista jön kockázva. Közben kifőzök fél kiló durumtésztát, lehet spagetti, penne, bucatini, nekem a maccheroni jön be a legjobban. A kifőtt tésztát belekeverem a serpenyőben bugyogó szószba és azonnal tálalom. A tányéron fekete borsot és szerecsendiót kínálok még hozzá.

Ehhez képest a carbonara kissé máshogy néz ki.

Nincs benne tejszín. Guanciale szalonna, pecorino sajt, rengeteg fekete bors és tojás van benne. Utóbbit ráadásul a végén kell összekeverni a többi hozzávalóval, együtt már nem szabad főzni, vagyis csak annyi hőkezelést kap a tojás, amennyit az étel forrósága biztosít számára. A carbonara egyszerű olasz paraszti étel, eredetileg elvileg csak szalonna volt rajta.

A tejszín úgy került bele, hogy azt a krémességet akarták megoldani, ami a tojás hiánya miatt sehol se volt.

Az eredeti receptet itt olvashatjátok el.:

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?