Nagyon finom, amit főztél, de ez nem carbonara

Nagyon finom, amit főztél, de ez nem carbonara

A nővérem rendszeresen készítette ezt a receptet, amikor kicsik voltak a gyerekei. Ő carbonarának hívta, én régóta tudom, hogy nem az. Ettől még én is főzöm most, hogy lassan három éves a kisfiam.

A vegyesköret, a finomfőzelék és Benke Laci bácsi (béke poraira) országában elég nehéz elszakadni az "ahogy én szeretem" gasztronómiai képzavartól. Olyan országban élünk, ahol egyesek nem átallanak ketchupot tenni a pörköltbe, készen veszik a nokedlit, olajat tesznek a tésztavízbe, vegetázzák a panírt és cukrozzák a palacsintát. Van itt egy elég erős vonulat, ami az olasz ételek megcsúfolását végzi a legnagyobb megátalkodottsággal elegy biztonságérzettel. Csinálnak itt gépsonka, knorrpor és víz felhasználásával bolognait, paprikás és gombás milánóit... és szalonnás-tejszínes tésztát carbonara néven.

Ez utóbbit én is csinálom, sőt büszke vagyok rá, hogy milyen finom mindig.

Mindenkinek legyen tiszta: ez nem carbonara.

Finom, de nem az. Kambonara, mondjuk.

Az isteni megcsúfoló recept:
Olyan 15 deka füstölt szalonnát apró kockákra vágok, vagy ha szeletelt bacon van itthon, akkor úgy vágom össze, ahogy esik. A legnagyobb serpenyőmben elkezdem kiolvasztani, kicsit meg is pirítom. Ezután rádobok egy fél vöröshagymát és legalább 3 gerezd fokhagymát, előbbit felkockázva, utóbbit késsel szétnyomva és felvágva. Ha a hagymák üvegesek, jöhetnek a szárított zöldfűszerek: kakukkfű, oregánó, bazsalikom. Ezután 4 dl főzőtejszín és 15 deka zsíros gouda vagy trappista jön kockázva. Közben kifőzök fél kiló durumtésztát, lehet spagetti, penne, bucatini, nekem a maccheroni jön be a legjobban. A kifőtt tésztát belekeverem a serpenyőben bugyogó szószba és azonnal tálalom. A tányéron fekete borsot és szerecsendiót kínálok még hozzá.

Ehhez képest a carbonara kissé máshogy néz ki.

Nincs benne tejszín. Guanciale szalonna, pecorino sajt, rengeteg fekete bors és tojás van benne. Utóbbit ráadásul a végén kell összekeverni a többi hozzávalóval, együtt már nem szabad főzni, vagyis csak annyi hőkezelést kap a tojás, amennyit az étel forrósága biztosít számára. A carbonara egyszerű olasz paraszti étel, eredetileg elvileg csak szalonna volt rajta.

A tejszín úgy került bele, hogy azt a krémességet akarták megoldani, ami a tojás hiánya miatt sehol se volt.

Az eredeti receptet itt olvashatjátok el.:

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.