Nagyon finom, amit főztél, de ez nem carbonara

Nagyon finom, amit főztél, de ez nem carbonara

A nővérem rendszeresen készítette ezt a receptet, amikor kicsik voltak a gyerekei. Ő carbonarának hívta, én régóta tudom, hogy nem az. Ettől még én is főzöm most, hogy lassan három éves a kisfiam.

A vegyesköret, a finomfőzelék és Benke Laci bácsi (béke poraira) országában elég nehéz elszakadni az "ahogy én szeretem" gasztronómiai képzavartól. Olyan országban élünk, ahol egyesek nem átallanak ketchupot tenni a pörköltbe, készen veszik a nokedlit, olajat tesznek a tésztavízbe, vegetázzák a panírt és cukrozzák a palacsintát. Van itt egy elég erős vonulat, ami az olasz ételek megcsúfolását végzi a legnagyobb megátalkodottsággal elegy biztonságérzettel. Csinálnak itt gépsonka, knorrpor és víz felhasználásával bolognait, paprikás és gombás milánóit... és szalonnás-tejszínes tésztát carbonara néven.

Ez utóbbit én is csinálom, sőt büszke vagyok rá, hogy milyen finom mindig.

Mindenkinek legyen tiszta: ez nem carbonara.

Finom, de nem az. Kambonara, mondjuk.

Az isteni megcsúfoló recept:
Olyan 15 deka füstölt szalonnát apró kockákra vágok, vagy ha szeletelt bacon van itthon, akkor úgy vágom össze, ahogy esik. A legnagyobb serpenyőmben elkezdem kiolvasztani, kicsit meg is pirítom. Ezután rádobok egy fél vöröshagymát és legalább 3 gerezd fokhagymát, előbbit felkockázva, utóbbit késsel szétnyomva és felvágva. Ha a hagymák üvegesek, jöhetnek a szárított zöldfűszerek: kakukkfű, oregánó, bazsalikom. Ezután 4 dl főzőtejszín és 15 deka zsíros gouda vagy trappista jön kockázva. Közben kifőzök fél kiló durumtésztát, lehet spagetti, penne, bucatini, nekem a maccheroni jön be a legjobban. A kifőtt tésztát belekeverem a serpenyőben bugyogó szószba és azonnal tálalom. A tányéron fekete borsot és szerecsendiót kínálok még hozzá.

Ehhez képest a carbonara kissé máshogy néz ki.

Nincs benne tejszín. Guanciale szalonna, pecorino sajt, rengeteg fekete bors és tojás van benne. Utóbbit ráadásul a végén kell összekeverni a többi hozzávalóval, együtt már nem szabad főzni, vagyis csak annyi hőkezelést kap a tojás, amennyit az étel forrósága biztosít számára. A carbonara egyszerű olasz paraszti étel, eredetileg elvileg csak szalonna volt rajta.

A tejszín úgy került bele, hogy azt a krémességet akarták megoldani, ami a tojás hiánya miatt sehol se volt.

Az eredeti receptet itt olvashatjátok el.:

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.