Luxusfőzelék fillérekből, gluténmentesen

Luxusfőzelék fillérekből, gluténmentesen

A toszkán csodaétel, a ribollita inspirálta alábbi kedvencem, annak a mondanivalóját próbáltam az ugaron elérhető alapanyagokra igazítani. Később kitérünk a ribollitára, mert annál meg nincs jobb, csak legyen fodros kel és mángold a boltban. 

  • 200 g fehérbab egy éjszakára kétszeres mennyiségű vízbe áztatva
  • 200 g leveles spenót, lehet fagyasztott is, akkor azt ki kell engedni
  • 200 g hámozott paradicsom
  • 2 db paszternák meghámozva, vékonyra szeletelve
  • 4 db vastag szelet szikkadt kenyér (opcionális pirítva, vagy olajban ropogósra sütve)
  • 1 db nagyobb póréhagyma vékonyra felszeletelve
  • 10 szál kakukkfű
  • 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj

A hagymát az olajon aranybarnára pirítom, beleöntöm a babot, sózom, ressre főzöm. A felét egy botmixerrel pépesítem, felöntöm a paradicsomlével, hozzáadom a paszternákot, kakukkfüvet. Amikor a paszternák megpuhult, ráborítom a spenótleveleket és pár perc alatt készre főzöm, még sózom, ha szükséges.

A kenyérszeletre merve, esetleg paprikamagolajjal meglocsolva tálalom. Elég tartalmas, megáll feltét nélkül is, hatperces tojással esetleg el tudom képzelni. 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.