10 hideg étel, amit meleg helyett is feladhatsz

10 hideg étel, amit meleg helyett is feladhatsz

Nincs idő, vagy lehetőség főzni, ezért senki se érezze magát rosszul, pláne, mert vannak parádés hideg ételek, amelyekkel még az előkészületekkel együtt is rengeteg időt meg lehet takarítani. 

A csúcs: gravlax

A gravlax egy, a középkorig, a Skandináv félszigetre visszavezethető tartósítási eljárás. Eredetileg szó se volt sóról, hiszen a só drága volt, a halat simán beásták egy hideg lyukba fűszerekkel és a fermentálódott végeredményt fogyasztották.

A mai változat ennél visszafogottabb, mellékesen rendkívül finom is, ezért készül még mostanában is világszerte, holott van fagyasztónk és globalizációnk is.

  • 1/2 kg lazacfilé egyben
  • 30 dkg tengeri só
  • 20 dkg cukor, helyettesíthető mézzel
  • friss kapor, reszelt citromhéj, ánizsmag is mehet a pácba, bár egy ideje ezek nélkül készítem, kőegyszerűen
  • tálaláshoz: friss zöldfűszer -elsősorban kapor-, natúr krémsajt, rozskenyér vagy extrudált kenyér, mustár

A halból eltávolítom a szálkákat, ha van a bőrén pikkely, eltávolítom. A bőrét több helyen megszurkálom egy erős tűvel. A cukrot elkeverem a sóval és a filét a felébe süllyesztem, a másik felével beborítom. Letakarom, hidegre rakom, 24 óra alatt elkészül, 72 órát maradhat a pácban. 

Nagyjából így fog kinézni, mert levet ereszt:

Két nap után lesöpröm róla a sós keveréket, nagyon vékonyra szeletelem és krémsajttal kenyéren, zöldfűszerrel kínálom.

Édes típusú mustárral kikevert, finomra vágott kaporral is tálalható. 

Vega, vegán és csodás: gesztenyehummusz
  • 20 dkg főtt gesztenye (fagyasztott kiengedve, fontos, a massza ne legyen cukrozott)
  • 1 dl tahini
  • 1 pici gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 tkanál őrölt római kömény

Az alapanyagokat simára turmixolom annyi vízzel hogy szépen kenhető legyen. Pitával, kenyérrel, zöldségekkel is feladható.

A klasszikus: szardíniakrém

A képen avokádóban tálalva, de kenyérrel is tökéletes.

  • 1 konzerv szardínia lecsepegtetve, villával durvára összetörve
  • 2 db érett avokádó meghámozva, félbevágva, vagy felkockázva
  • 2 ekanál finomra vágott vöröshagyma
  • 1 citrom leve
  • 1 csokor petrezselyem finomra vágva
  • 1 ökölnyi zsenge zellergumó lereszelve
  • csiliszósz

Ha az avokádóban tálalom, akkor az avokádó kivételével minden alapanyagot összekeverek és egy kanállal az avokádó magjának helyébe töltöm. Ha nem fogyasztjuk el rögtön, akkor az avokádót alaposan meglocsolom citromlével, így nem barnul be, pár órát kibír, többet nem nagyon.

Aki nem akar bíbelődni, vágja össze az avokádót és keverje össze az egészet. 

Pirítóssal, tortillával tálalom.

Parádés klasszikus: citromos-csilis-joghurtsajtos szardíniás szendvics

A képen kis sós kosárban, de rozskenyéren is fantasztikus és gyorsabb. Ezeket pakoltam rá.

  • 1 db szardínia konzerv (extra szűz olívaolajban eltett jobb, mert az nagyon finom, meg az olaja is felhasználható)
  • 150 g joghurtsajt, elkészítés itt a linken
  • citrom, a képen sóban eltett citrom, elkészítés itt a linken
  • újhagyma finomra vágva
  • csilis szósz ízlés szerint
  • friss zöldfűszer (pl. petrezselyem vagy koriander) ízlés szerint

A kosár így készül, előre is lesüthetsz belőle sokat, hűtőben elvan egy hétig egy dobozban.:

  • a szardíniából mind egy szálig lecsepegtetett extra szűz olívaolaj, ha a konzerv nem ilyen olajjal készült, akkor ilyen olaj, vagy vaj 50 g
  • 1 db egész tojás
  • kb. 200 g sima búzaliszt

Az olajat a tojással és annyi liszttel eldolgozom, hogy jól formázható, gyúrható legyen. Akkora kis palacsintákat nyújtok belőle, amivel ki tudom bélelni a kis kosaraimat, vagy gyűrűket, kinek mi van. 

180 C fokra előmelegített sütőben a kosarakat aranybarnára sütöm -kb. 25 perc, és megtöltöm a többi alapanyaggal.

Laktató vega és vegán: tökmagos pesto
  • 10 dkg tökmag
  • 5 dkg napraforgómag
  • 2 nagy csokor petrezselyem
  • 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 pici gerezd fokhagyma
  • 1 ekanál frissen facsart citromlé
  • 1 ekanál reszelt citromhéj
  • juharszirup

Az alapanyagokat durvára darálom. Tálaláskor juharsziruppal meglocsolom. Paradicsommal nagyon finom.  

A pácolt tojások: szójaszószban 

A szójaszószban marinált tojás krémes, sós ereje a japán konyha stílusa, ami hiába áll távol a magyar konyhától, sok alapfogáshoz, pláne főzelékekhez jól illik, és bármikor előkapható segítség. 

  • 5 db hatperces tojás szépen, hibátlan felületűre megpucolva
  • 2 dl jó minőségű szójaszósz
  • 1 ekanál rizsecet

A marinád alapanyagait összekeverem. Az egész tojásokat egy szűk üvegbe rakom és felöntöm a marináddal. Lezárom, hűtőszekrénybe rakom, egy éjszaka alatt összeérik. 2-3 nap alatt túl sós lesz, nem érdemes túl sokáig tárolni.

Ezekbe mind kiváló. Fontos, hogy az ételeket érdemes moderáltan sózni, mert a tojás elég sós lesz:

  • fokhagymás főzelékekre feltét: spenót, zöldbab, kelkáposzta
  • bab-, és lencsefőzelékre
  • zöldséglevesbe betét
  • tőkehalmájjal
  • vajas-fokhagymás pirítóssal
  • salátára 
  • rizzsel és salátával tálalva tökéletes főétel
  • zöldborsóval

Aki szereti a kocsonyalébe kötött főtt tojást, próbálja ki ezzel, vad lesz és jó, talán ez a legjobb párosítása a magyar ugaron.

Curryvel, ecetesen 

Hűtőszekrényben eláll egy hónapig is és széles körben népszerű, mutatós előétel, vagy sörkorcsolya az ecetes tojás. Elkészíteni sem bonyolult. 

Amennyiben tartósítószer-mentes, a megmaradt savanyúság levét is fel lehet erre a célra használni, a cékla különösen alkalmas, mert szépen megszínezi a tojást.

Fontos, mivel a színes marinádban eltett tojásokat elszínezi a lé, csak hibátlan tojásokat érdemes felhasználni, ezért érdemes kétszer annyi tojást főzni, és ami reped, szétesik aznap este jó lesz tojáskrémbe.

A képen egy curry-vel ízesített változat látható, az alábbiak szerint készült.:

  • 5 db tojás (illetve 10, ld. két sorral fentebb)
  • 1 dl 5%-os alma-, vagy borecet, lehet balzsamecet is
  • 1 dl víz
  • 1 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér szétnyomkodva
  • 1 ekanál currypor
  • 1 ekanál cukor
  • 1 tkanál só

A tojásokat lobogó vízben 6 percig főzöm, rögtön hideg vízbe rakom. Aki kemény tojásból szeretné készíteni főzze a tojásokat 10 percig.

Óvatosan megpucolom a tojásokat, és egy akkora tiszta befőttesüvegbe rakom, amiben éppen elférnek. 

A többi alapanyagot összemelegítem annyira, hogy a cukor elolvadjon, langyosan a tojásra öntöm. Lezárom, 2-3 nap alatt összeérik, 4 C fokos hűtőszekrényben eláll egy hónapig is. 

Utopenec

A sós, zsíros virslihez jól illik a savanyúság.

  • 1 kg bőrös virsli
  • 1 fej vöröshagyma feldarabolva
  • 5 db babérlevél
  • 10 szem fekete bors
  • 2 ekanál cukor
  • 1 l 5%-os ecet
  • 1 l víz

A virsliket a hagymával együtt befőttesüvegekbe gyömöszölöm. Jobb magas üvegeket választani, abba beleférnek.

Felforralom a vizet és az ecetet a fűszerekkel, megkóstolom, ízlés szerint lehet korrigálni. Lehet bele sót rakni, én egy ideje nem szoktam, mert minden virsli úgyis túl sós. Forrón a virslikre öntöm a levet, a fűszereket is beleöntöm, lezárom és 2-5 napig hagyom állni a hűtőszekrényben.

Hidegen tálalom sörhöz. 

Majonézes cékla nyers céklából
  • 1/2 kg cékla meghámozva, lereszelve, vagy vékonyra gyalulva
  • 1/2 dl majonéz
  • 5 dkg kék sajt (a képen gorgonzola piccante)
  • 1 ekanál frissen facsart citromlé
  • 1 ekanál dióolaj
  • durvára tört fekete bors

A céklát egy tálba halmozom, a többi alapanyagot elkeverem és meglocsolom vele a céklát. 

Extrás desszert: zöldborsó és kókuszkrém citrommal és kardamommal
  • 2 dl kókusztej (inkább fémdobozos konzerv, azok jó zsírosak)
  • 20 dkg zöldborsó
  • ½ citrom reszelt héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál durvára tört kardamommag

A zöldborsót a kókusztejjel egy botmixerrel pépesítem. Elkeverem a cukorral, egy csipet sóval, a citromhéjjal és a kardamommal fűszerezem.

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.