Magyar paraszti csoda 4 alapanyagból: a dödölle

Magyar paraszti csoda 4 alapanyagból: a dödölle

Fajsúlyosabb pörköltek, például marha vagy vaddisznó körete is lehet a zalai eredetű dödölle, de önmagában is kiad egy teljes étkezést.

  • 1 kg szétfővő típusú burgonya
  • kb. 30 dkg liszt
  • 4 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
  • 15 dkg zsír
  • opcionális: 1/2 l tejföl

A burgonyát meghámozom, felkockázom. Annyi vízben, ami éppen ellepi gyöngyözve puhára főzöm. 

Egy nagy, mély serpenyőben felolvasztom a zsírt, aranybarnára pirítom rajta a hagymát.

A burgonyát, amikor már puhára főtt, fent hagyom a lángon és a főzőlével együtt, egy törőv segítségével pépesítem. Egy fakanállal folyamatosan keverve kanalazom bele a lisztet. Végig közepes lángon dolgozok, minden egyes kanál lisztet eldolgozok. Legyen sima és sűrű, sokáig tart, nehéz munka.

Zsírba mártott evőkanállal a krumplimasszából a hagymás zsírba szaggatok evőkanálnyi galuskákat, rázogatva körbepirítom.

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.