Magyar paraszti csoda 4 alapanyagból: a dödölle

Magyar paraszti csoda 4 alapanyagból: a dödölle

Fajsúlyosabb pörköltek, például marha vagy vaddisznó körete is lehet a zalai dödölle, de önmagában is kiad egy teljes étkezést. 

  • 1 kg szétfővő típusú burgonya
  • kb. 30 dkg liszt
  • 4 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
  • 15 dkg zsír
  • opcionális: 1/2 l tejföl

A burgonyát meghámozom, felkockázom. Annyi vízben, ami éppen ellepi gyöngyözve puhára főzöm. 

Egy nagy, mély serpenyőben felolvasztom a zsírt, aranybarnára pirítom rajta a hagymát.

A burgonyát, amikor már puhára főtt, fent hagyom a lángon és a főzőlével együtt, egy törőv segítségével pépesítem. Egy fakanállal folyamatosan keverve kanalazom bele a lisztet. Végig közepes lángon dolgozok, minden egyes kanál lisztet eldolgozok. Legyen sima és sűrű, sokáig tart, nehéz munka.

Zsírba mártott evőkanállal a krumplimasszából a hagymás zsírba szaggatok evőkanálnyi galuskákat, rázogatva körbepirítom.

  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan. 

  • 2020.11.29

Sütésmentes ünnep: füstölt sós, kávés csokoládékrém

Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig. 

  • 2020.11.27

Ki ne dobd a kolbászzsírt!

Itt a sütőkolbászok, disznótorosok ideje, egyre többször jutunk a tepsi aljában maradó fűszeres zsírmaradékhoz, amelyet többféleképpen lehet hasznosítani.