- Címkék:
- Zala
- krumpli
- burgonya
- tejföl
- dödölle
- magyar konyha
- magyar táj
- 1 kg szétfővő típusú burgonya
- kb. 30 dkg liszt
- 4 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
- 15 dkg zsír
- opcionális: 1/2 l tejföl
A burgonyát meghámozom, felkockázom. Annyi vízben, ami éppen ellepi gyöngyözve puhára főzöm.
Egy nagy, mély serpenyőben felolvasztom a zsírt, aranybarnára pirítom rajta a hagymát.
A burgonyát, amikor már puhára főtt, fent hagyom a lángon és a főzőlével együtt, egy törőv segítségével pépesítem. Egy fakanállal folyamatosan keverve kanalazom bele a lisztet. Végig közepes lángon dolgozok, minden egyes kanál lisztet eldolgozok. Legyen sima és sűrű, sokáig tart, nehéz munka.
Zsírba mártott evőkanállal a krumplimasszából a hagymás zsírba szaggatok evőkanálnyi galuskákat, rázogatva körbepirítom.