Mi a jó zöldségleves titka?

Mi a jó zöldségleves titka?

Nehéz pálya jó zöldséglevest főzni, amúgy annyira azért nem, elég pár dolgot figyelembe venni, és nem belerakni a füstölt csülköt. Jön a melengető ételek ideje, készüljünk fel!

A zöldségek

Mivel ez zöldségleves, nem pedig karfiol-, brokkoli-, vagy gombaleves, érdemes egyensúlyt tartani az alapanyagok között, egyikből se legyen benne sokkal több, mint a másikból.

Innentől pedig mindegy, mindenki azt rak bele amit akar, a zellergumó levelestül (erős ízfokozó) a vöröshagyma és a fokhagyma ne maradjon ki. Minden legyen meghámozva vagy megmosva és egyenlő darabokra vágva, a zeller zöldje mehet bele egészben, azt a végén úgyis kihalásszuk, könnyebb egyben kivenni.

Pörzsanyag

Pont, mint a húsleves esetében. A félbevágott vöröshagymát a vágási felülettel lefelé egy száraz serpenyőben alacsony lángon addig pirítjuk, amíg megfeketedik, így kerül a levesbe. 

Lesütés

Kihagyható lépés, én kevés zsiradékon megpirítom a zöldségeket és utána öntöm fel vízzel, ízletesebb lesz a végeredmény.

A zsiradék nagyon nem mindegy 

Mivel semmiféle állati zsiradék nem oldódik a levesbe, érdemes a lepirítást karakteres, füstös olajjal indítani, ilyen a könnyen beszerezhető, és olcsó hidegen sajtolt napraforgóolaj. Az olíva csúnyán elviszi a levest, a melegen sajtolt olajok és zsírok pedig nem képviselnek hozzáadott értéket. 

A roppanás

A zöldség a főszereplő, így minél jobban szétfőzzük, annál rosszabb lesz a leves. Célszerű még éppen roppanós állagig főzni a levest, ez 15 percnél nem lesz sokkal több. 

Ez jó hír is, mert finom és meleg levest kapunk gyorsan.

GOMBA

Az egyik legfontosabb alkotóelem, rengeteg ízt és mélységet ad a zöldséglevesnek. Erdei gombák jobbak, a termesztett is jó szolgálatot tesz. A szárított gombát megmosás után áztassuk be egy órára vízbe és az áztatólével együtt öntsük a levesbe. A zöldségleves rövid ideig fő, legyen ideje a gomba ízanyagainak kioldódni. 

Mivel a zöldségleves kevésbé karakteres, mint a hús, nem kell túlfűszerezni, ízesitőcsokor pontosan megfelel bele, ezt a húslevesbe is való. Kakukkfű, babérlevél, petrezselyemszár pár szem fekete borssal bőven elég. 

Levesbetét

Zöldséglevesbe a gyömbéres maceszgombóc a kedvencem, a második kedvencem a csipetke. Ezek még adnak a léhez, egy sima cérnametélt túl semleges bele. 

Tálalási extrák

Tálaláskor feltétlenül segítsük meg a levest az alábbiakkal, a végeredmény imádnivaló lesz:

  • finomra vágott friss petrezselyem
  • paprikamagolaj (inkább édes, a csipős könnyen megöl egy zöldséglevest)
  • tejföl
  • füstölt csülökdarabok

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.