Mi a jó zöldségleves titka?

Mi a jó zöldségleves titka?

Nehéz pálya jó zöldséglevest főzni, amúgy annyira azért nem, elég pár dolgot figyelembe venni, és nem belerakni a füstölt csülköt. Jön a melengető ételek ideje, készüljünk fel!

A zöldségek

Mivel ez zöldségleves, nem pedig karfiol-, brokkoli-, vagy gombaleves, érdemes egyensúlyt tartani az alapanyagok között, egyikből se legyen benne sokkal több, mint a másikból.

Innentől pedig mindegy, mindenki azt rak bele amit akar, a zellergumó levelestül (erős ízfokozó) a vöröshagyma és a fokhagyma ne maradjon ki. Minden legyen meghámozva vagy megmosva és egyenlő darabokra vágva, a zeller zöldje mehet bele egészben, azt a végén úgyis kihalásszuk, könnyebb egyben kivenni.

Pörzsanyag

Pont, mint a húsleves esetében. A félbevágott vöröshagymát a vágási felülettel lefelé egy száraz serpenyőben alacsony lángon addig pirítjuk, amíg megfeketedik, így kerül a levesbe. 

Lesütés

Kihagyható lépés, én kevés zsiradékon megpirítom a zöldségeket és utána öntöm fel vízzel, ízletesebb lesz a végeredmény.

A zsiradék nagyon nem mindegy 

Mivel semmiféle állati zsiradék nem oldódik a levesbe, érdemes a lepirítást karakteres, füstös olajjal indítani, ilyen a könnyen beszerezhető, és olcsó hidegen sajtolt napraforgóolaj. Az olíva csúnyán elviszi a levest, a melegen sajtolt olajok és zsírok pedig nem képviselnek hozzáadott értéket. 

A roppanás

A zöldség a főszereplő, így minél jobban szétfőzzük, annál rosszabb lesz a leves. Célszerű még éppen roppanós állagig főzni a levest, ez 15 percnél nem lesz sokkal több. 

Ez jó hír is, mert finom és meleg levest kapunk gyorsan.

GOMBA

Az egyik legfontosabb alkotóelem, rengeteg ízt és mélységet ad a zöldséglevesnek. Erdei gombák jobbak, a termesztett is jó szolgálatot tesz. A szárított gombát megmosás után áztassuk be egy órára vízbe és az áztatólével együtt öntsük a levesbe. A zöldségleves rövid ideig fő, legyen ideje a gomba ízanyagainak kioldódni. 

Mivel a zöldségleves kevésbé karakteres, mint a hús, nem kell túlfűszerezni, ízesitőcsokor pontosan megfelel bele, ezt a húslevesbe is való. Kakukkfű, babérlevél, petrezselyemszár pár szem fekete borssal bőven elég. 

Levesbetét

Zöldséglevesbe a gyömbéres maceszgombóc a kedvencem, a második kedvencem a csipetke. Ezek még adnak a léhez, egy sima cérnametélt túl semleges bele. 

Tálalási extrák

Tálaláskor feltétlenül segítsük meg a levest az alábbiakkal, a végeredmény imádnivaló lesz:

  • finomra vágott friss petrezselyem
  • paprikamagolaj (inkább édes, a csipős könnyen megöl egy zöldséglevest)
  • tejföl
  • füstölt csülökdarabok

  • 2021.03.06

Tartalmas egytálételek tíz perc munkával

Van pár variálható alaprecept, amelyek sokat segíthetnek az egész családdal otthon dolgozó láthatatlan munkásoknak. A receptek máskor is jól jönnek, és egyiket sem tart tovább tíz percnél összedobni, utána pedig elvan az a sütőben, vagy a gázon.

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy.