Melengető ételek: klasszikus gombaleves

Melengető ételek: klasszikus gombaleves

A termesztett gombák egyik legjobb felhasználási módja a klasszikus tejfölös gombaleves, ami csipetkével és kolbásszal súlyosbítva egytálételnek is megteszi, így nem kell több fogással vergődni arra az étkezésre. 

  • 1 kg termesztett gomba, csiperke, laska tökéletes hozzá
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 szál kolbász félcentis szeletekre vágva
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 db sárgarépa megpucolva, felszeletelve
  • 2 db fehérrépa megpucolva, felszeletelve
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kakukkfű
  • 1 ekanál fekete bors
  • 1 ekanál zsír
  • só (óvatosan a kolbász miatt!)
  • opcionális: ha van kéznél szárított erdei gomba, abból pár szem még ízletesebbé teszi

A hagymát a zsíron aranybarnára pirítom. Hozzáadom a többi alapanyagot a tejföl kivételével és alacsony lángon főzve ressre főzöm, kb 30 perc alatt elkészül. A gombát nem érdemes nagyon finomra vágni, főzés közben sok vizet veszít, összemegy úgyis, féldiónyi darabok tökéletesen megfelelnek a célnak.

Egy nagyobb tálba öntöm a tejfölt, a leves levéből kiveszek ugyanannyit, simára keverem és visszaöntöm a levesbe. Lehet habarni liszttel -ehhez a tejfölhöz keverek egy ekanál lisztet, azt öntöm fel a levessel, simára keverem, keverve, lassan öntöm vissza a leveshez és 5 percig együtt főzöm-, én inkább csipetkét főzök bele, az sokkal kellemesebb módja a lisztbevitelnek, de az sem kötelező, legfeljebb könnyebb lesz a leves.

A csipetke így készül és közvetlenül a levesbe kell főzni tálalás előtt.:

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.