- Címkék:
- leves
- gomba
- melengető étel
- 1 kg termesztett gomba, csiperke, laska tökéletes hozzá
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 1 szál kolbász félcentis szeletekre vágva
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 db sárgarépa megpucolva, felszeletelve
- 2 db fehérrépa megpucolva, felszeletelve
- 2 dl tejföl
- 1 csokor kakukkfű
- 1 ekanál fekete bors
- 1 ekanál zsír
- só (óvatosan a kolbász miatt!)
- opcionális: ha van kéznél szárított erdei gomba, abból pár szem még ízletesebbé teszi
A hagymát a zsíron aranybarnára pirítom. Hozzáadom a többi alapanyagot a tejföl kivételével és alacsony lángon főzve ressre főzöm, kb 30 perc alatt elkészül. A gombát nem érdemes nagyon finomra vágni, főzés közben sok vizet veszít, összemegy úgyis, féldiónyi darabok tökéletesen megfelelnek a célnak.
Egy nagyobb tálba öntöm a tejfölt, a leves levéből kiveszek ugyanannyit, simára keverem és visszaöntöm a levesbe. Lehet habarni liszttel -ehhez a tejfölhöz keverek egy ekanál lisztet, azt öntöm fel a levessel, simára keverem, keverve, lassan öntöm vissza a leveshez és 5 percig együtt főzöm-, én inkább csipetkét főzök bele, az sokkal kellemesebb módja a lisztbevitelnek, de az sem kötelező, legfeljebb könnyebb lesz a leves.
A csipetke így készül és közvetlenül a levesbe kell főzni tálalás előtt.: