Melengető ételek: klasszikus gombaleves

Melengető ételek: klasszikus gombaleves

A termesztett gombák egyik legjobb felhasználási módja a klasszikus tejfölös gombaleves, ami csipetkével és kolbásszal súlyosbítva egytálételnek is megteszi, így nem kell több fogással vergődni arra az étkezésre. 

  • 1 kg termesztett gomba, csiperke, laska tökéletes hozzá
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 szál kolbász félcentis szeletekre vágva
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 db sárgarépa megpucolva, felszeletelve
  • 2 db fehérrépa megpucolva, felszeletelve
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kakukkfű
  • 1 ekanál fekete bors
  • 1 ekanál zsír
  • só (óvatosan a kolbász miatt!)
  • opcionális: ha van kéznél szárított erdei gomba, abból pár szem még ízletesebbé teszi

A hagymát a zsíron aranybarnára pirítom. Hozzáadom a többi alapanyagot a tejföl kivételével és alacsony lángon főzve ressre főzöm, kb 30 perc alatt elkészül. A gombát nem érdemes nagyon finomra vágni, főzés közben sok vizet veszít, összemegy úgyis, féldiónyi darabok tökéletesen megfelelnek a célnak.

Egy nagyobb tálba öntöm a tejfölt, a leves levéből kiveszek ugyanannyit, simára keverem és visszaöntöm a levesbe. Lehet habarni liszttel -ehhez a tejfölhöz keverek egy ekanál lisztet, azt öntöm fel a levessel, simára keverem, keverve, lassan öntöm vissza a leveshez és 5 percig együtt főzöm-, én inkább csipetkét főzök bele, az sokkal kellemesebb módja a lisztbevitelnek, de az sem kötelező, legfeljebb könnyebb lesz a leves.

A csipetke így készül és közvetlenül a levesbe kell főzni tálalás előtt.:

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.