Melyik tej nem alszik meg?

Melyik tej nem alszik meg?

Az egyáltalán nem úgy van, hogy veszek egy véletlenszerűen kiválasztott tejet, kirakom a konyhapultra és ott az aludttej. Egyes eljárások és körülmények ellehetetlenítik az aludttej létrejöttéért felelős mikroorganizmusok munkáját.

Házi tej és tejtermék sorozatunk további részei itt.

Mitől alszik meg a tej?

A tejsavbaktériumok a tejben található laktózt elfogyasztják, így a tej megsavanyodik, tejcukorban szegény, könnyebben emészthető táplálék lesz.

Mitől nem alszik meg?
  • Nincs benne tejsavbaktérium, mert a tartósított tejekben az extrém hőkezelés -ESL, UHT- elpusztít mindent a tejben. Ezek a termékek legfeljebb a levegőből szednek össze baktériumokat és gombákat, többnyire nem megfelelő összetételben és a végeredmény olyan lesz, amilyen, leginkább spicces és vadkovászos, de főleg undorító
  • A tejben nincs, alig van laktóz
  • Nem megfelelő a hőmérséklet (28 C fok az ideális a tejsavbaktériumoknak)
Hogyan lesz aludttejem a legbiztosabban?
  • A teljesen nyers termelői tej 28 C-on megalszik. Én saját szememmel látom, akár tőgytől hozom el a tejet, ismerem a tehenet, tudom hol él, így be merem vállalni, de erre nem bíztatnék senkit.
  • A nyers termelői tejet felforralva, vagy a bolti zacskós pasztörizált tejet tejsavbaktérium kultúrával beoltva tökéletes és biztonságos aludttej készíthető. Élőflórás tejföllel is lehet oltani, aki pedig rendszeresen fogyaszt aludttejet, mindig ugyanazt az el nem mosott befőttesüveget töltse vissza tejjel, így mindig lesz benne élet, ami dolgozik. Nem egy HACCP-kompatibilis módszer, de otthon a négy fal között tökéletes lesz. Aki kultúrát venne, például a Chn22 törzs (Hansen, kapható, rendelhető) megfelelő, adagolás a csomagoláson, de minden kultúraforrásnál szívesen segítenek kiválasztani a megfelelő brigádot a munkára. 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.