- Címkék:
- tej
- aludttej
- boldogsajtészítősorozat
Házi tej és tejtermék sorozatunk további részei itt.
Mitől alszik meg a tej?
A tejsavbaktériumok a tejben található laktózt elfogyasztják, így a tej megsavanyodik, tejcukorban szegény, könnyebben emészthető táplálék lesz.
Mitől nem alszik meg?
- Nincs benne tejsavbaktérium, mert a tartósított tejekben az extrém hőkezelés -ESL, UHT- elpusztít mindent a tejben. Ezek a termékek legfeljebb a levegőből szednek össze baktériumokat és gombákat, többnyire nem megfelelő összetételben és a végeredmény olyan lesz, amilyen, leginkább spicces és vadkovászos, de főleg undorító
- A tejben nincs, alig van laktóz
- Nem megfelelő a hőmérséklet (28 C fok az ideális a tejsavbaktériumoknak)
Hogyan lesz aludttejem a legbiztosabban?
- A teljesen nyers termelői tej 28 C-on megalszik. Én saját szememmel látom, akár tőgytől hozom el a tejet, ismerem a tehenet, tudom hol él, így be merem vállalni, de erre nem bíztatnék senkit.
- A nyers termelői tejet felforralva, vagy a bolti zacskós pasztörizált tejet tejsavbaktérium kultúrával beoltva tökéletes és biztonságos aludttej készíthető. Élőflórás tejföllel is lehet oltani, aki pedig rendszeresen fogyaszt aludttejet, mindig ugyanazt az el nem mosott befőttesüveget töltse vissza tejjel, így mindig lesz benne élet, ami dolgozik. Nem egy HACCP-kompatibilis módszer, de otthon a négy fal között tökéletes lesz. Aki kultúrát venne, például a Chn22 törzs (Hansen, kapható, rendelhető) megfelelő, adagolás a csomagoláson, de minden kultúraforrásnál szívesen segítenek kiválasztani a megfelelő brigádot a munkára.