Mi az a bodag, bodak?

Mi az a bodag, bodak?

Tájnyelvi sorozatunk következő része. 

Előző részek itt. 

A bodag és a bodak nem ugyanaz.

A bodag a kemence nélkül, sparhelten is megsüthető kenyér, hagyományos cigány recept. Az építkezés vagy egyéb okokból sütő nélkül maradók számára is nagyon hasznos technológia és recept, lecsóval fogyasztva zseniális. 

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt (erős búzalisztből a legruganyosabb, de elbír sokfélét)
  • 1 tkanál szódabikarbóna (el is maradhat, eredetileg nem volt benne)

Elkészítés: Annyi vízzel összegyúrom, amennyivel jól dagasztható lesz. Pihentetni nem kell, a tésztából 2 cm vastag lepényt formázok. Mehet a sparheltre vagy a vasserpenyőbe, ahol mindkét oldalát megsütve hamar elkészül. Jó lisztből finom és puha, rendszeresen készítem amióta nincs sütőm, nagyon szeretem, tunkolni is tökéletes.

Más népek számára sem ismeretlen, ugyanígy készül (csak sütőben) a finn rieska is. 

A bodak főleg Heves megyében használatos szó. A maradék nyers tésztákból, lisztből, főtt krumpliból gyúrt és kisütött tésztaféleség. Számtalan változata létezik, attól függően, mik a rendelkezésre álló maradékok.

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.