Mi az a bodag, bodak?

Mi az a bodag, bodak?

Tájnyelvi sorozatunk következő része. 

Előző részek itt. 

A bodag és a bodak nem ugyanaz.

A bodag a kemence nélkül, sparhelten is megsüthető kenyér, hagyományos cigány recept. Az építkezés vagy egyéb okokból sütő nélkül maradók számára is nagyon hasznos technológia és recept, lecsóval fogyasztva zseniális. 

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt (erős búzalisztből a legruganyosabb, de elbír sokfélét)
  • 1 tkanál szódabikarbóna (el is maradhat, eredetileg nem volt benne)

Elkészítés: Annyi vízzel összegyúrom, amennyivel jól dagasztható lesz. Pihentetni nem kell, a tésztából 2 cm vastag lepényt formázok. Mehet a sparheltre vagy a vasserpenyőbe, ahol mindkét oldalát megsütve hamar elkészül. Jó lisztből finom és puha, rendszeresen készítem amióta nincs sütőm, nagyon szeretem, tunkolni is tökéletes.

Más népek számára sem ismeretlen, ugyanígy készül (csak sütőben) a finn rieska is. 

A bodak főleg Heves megyében használatos szó. A maradék nyers tésztákból, lisztből, főtt krumpliból gyúrt és kisütött tésztaféleség. Számtalan változata létezik, attól függően, mik a rendelkezésre álló maradékok.

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.