- Címkék:
- Heves megye
- magyar táj
- tájnyelv
- bodag
- bodak
A bodag és a bodak nem ugyanaz.
A bodag a kemence nélkül, sparhelten is megsüthető kenyér, hagyományos cigány recept. Az építkezés vagy egyéb okokból sütő nélkül maradók számára is nagyon hasznos technológia és recept, lecsóval fogyasztva zseniális.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt (erős búzalisztből a legruganyosabb, de elbír sokfélét)
- só
- 1 tkanál szódabikarbóna (el is maradhat, eredetileg nem volt benne)
Elkészítés: Annyi vízzel összegyúrom, amennyivel jól dagasztható lesz. Pihentetni nem kell, a tésztából 2 cm vastag lepényt formázok. Mehet a sparheltre vagy a vasserpenyőbe, ahol mindkét oldalát megsütve hamar elkészül. Jó lisztből finom és puha, rendszeresen készítem amióta nincs sütőm, nagyon szeretem, tunkolni is tökéletes.
Más népek számára sem ismeretlen, ugyanígy készül (csak sütőben) a finn rieska is.
A bodak főleg Heves megyében használatos szó. A maradék nyers tésztákból, lisztből, főtt krumpliból gyúrt és kisütött tésztaféleség. Számtalan változata létezik, attól függően, mik a rendelkezésre álló maradékok.