Mi az a szalalkáli?

Mi az a szalalkáli?

Az áruházakban a vaníliás cukor és a sütőpor között még mindig megtalálható a szalalkáli, azaz ammónium-bikarbonát, NH4HCO3. Minek van? 

Ugyanaz a tudománya, mint a sütőpornak, de a kémiai reakció során nem csak szén-dioxid szabadul fel, hanem ammónia is, ami tekintettel annak szagára, nem egy előnyös tulajdonság. Vékony, hosszan pihentetett tészták, például mézeskalács sütésére alkalmas, ha nincs kéznél se szódabikarbóna, se sütőpor.

A szalalkáli azokból az időkből származik, amikor a sütőpor még nem létezett (1891, August Oetker találta fel) és szódabikarbóna éppen nem volt kéznél. 

Lagzikban aprósütemények között még előfordul a szalalkális hatlapos krémes, ennek a receptje van a tasakon is. 

 

 

 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.