Mi az a matcha tea?
Árnyékban nevelt teacserje szárított zöld levelei porrá őrölve. Az árnyékban nevelés miatt a levelekben magasabb a klorofill-tartalom, mint napoztatott cserjék leveleinek esetében. Mivel a matcha fogyasztásakor magát a levelet is elfogyasztjuk, így a zöld tea ereje és tápanyagai nagyobb mennyiségben jutnak be a szervezetbe mint amikor a leveleket forró vízbe áztatjuk. És ez a formátum teszi olyan könnyen kezelhető fűszerré is.
Tudományos kutatások igazolták élénkítő, koncentrációs képességet növelő hatását (L-theanine tartalomnak köszönhetően), ezt érdemes figyelembe venni mielőtt legurítjuk az ötödik matcha teás panna cottát.
Milyen az íze?
Fás, lágyan kesernyés és friss, amik mind nagyon is rendjén vannak egy fűszer esetében, mert pont ez az, ami olyan jó partnerré teszi desszertek készítéséhez, az édest nagyon szereti.
Leveles zöldségekhez, vörös húsokhoz, belsőségekhez az azokban érezhető fémes íz miatt nagyon nem illik.
Matcha teából is több minőségi kategória kapható, főzéshez megelégedhetünk az egyszerűbbekkel, arra azonban érdemes figyelni, hogy tiszta port vegyünk, ne matcha latte 3 in 1 típusú kotyvalékot 2 % matcha tartalommal, mert léteznek ilyenek is a piacon.
Mihez illik?
- tej
- tejszín
- mascarpone
- fehér csokoládé
- citrusok
- illatos gyümölcsök: ananász, barack, eper, málna, mangó, passió gyümölcs
- erdei gyümölcsök
- citromfű
- tenger gyümölcsei
- kardamom
- vanília
- mandula
- kókusz
Matcha panna cotta
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál matcha tea
- 2 g zselatin (ez nagyon remegős végeredményt ad, aki keményet akar, tegyen bele 3-4 -et)
- 2 csipet fahéj
- 1/4 rúd vanília
- 1 csipet só
A tejszínt a cukorral, virággal, vaníliával, fahéjjal és a zselatinnal 5 percig kevergetve forralom, a vanília magjait belekaparom. A teát 2-3 evőkanál vízben feloldom, ehhez szükséges lesz egy teaecset, vagy akinek van tálaláshoz finom szőrű egyéb ecsete, azzal is meg tudja oldani, a teaport nem könnyű simára keverni vízzel, villával, habverővel nem fog sikerülni. Amikor szépen kikevertem, a tejszínhez keverem. Formába öntöm és hűtőszekrényben behűtöm.
Tálaláskor vizet forralok, a panna cottát tartalmazó formát belemerítem 1 percre (a víz bele ne menjen a formába!), így könnyen kicsúszik egy tányérba.
Erdei gyümölcs jól illik hozzá.