Mi kell a kovászos uborkának?

Mi kell a kovászos uborkának?

A kovászos uborkát egyáltalán nem érdekli a kenyér, nélküle is tökéletesen elkészíthető. Cserébe van pár szabály, amit be kell tartani. 

A kovászos uborka fermentációval, pontosabban tejsavas erjedéssel készül, amely során tejsavbaktériumok a különböző szénhidrátokat anaerob közegben tejsavvá (és más savakká) alakítják. A folyamat közben szén-dioxid keletkezik, ezért a buborékok. A tejsavasan erjesztett zöldségek élettanilag előnyösebbek a nyersanyagnál, és a folyamat során C-vitamin tartalmuk nagy része megmarad. A kész termék 4 fokon hónapokig tárolható. 

A megfelelő végeredmény eléréséhez a tejsavbaktériumok munkáját kell támogatni. Kenyeret fölösleges rakni rá, a fokhagyma, kapor pedig ízlésbeli kérdés, az erjedésnek pont mindegy. 

Mi kell a kovászos uborkának?
  • 3%-os sóoldat (ezzel öntjük fel a zöldségeket, ez akadályozza meg a nemkívánatos mikroorganizmusok szaporodását)
  • 25-30 C fok közötti hőmérséklet
  • anaerob környezet (ne lógjon ki a sós oldaltból az uborka vége, mert az ott penészes lesz)
  • tisztaság (minden használt eszközt forralni kell használat előtt, üveget kifőzni!)
Mi árt a kovászos uborkának? 
  • tűző nyári forróság és direkt napfény
  • koszos eszközök
  • rosszul elöblített, vegyszeres eszközök
  • penészes kenyér

 

  • 2020.07.06

Így kell paradicsomot hámozni

Lecsóba, pürébe, lébe is egyszerűbb feldolgozni a paradicsomot, ha előtte meghámozzuk, ráadásul pár perces, egyszerű műveletről van szó. 

  • 2020.07.06

Vegyétek meg a ronda zöldséget!

Érdemes körülnézni a piacon, a zöldségesnél, vajon rejteget e másnapos zöldségeket, mert lecsónak, befőzni, jó' van az úgy, a szépet meg vigye csak haza az úri közönség.

  • 2020.07.05

Gyümölcsös édességek sütés helyett

Nyáron a meleg miatt kevésbé van kedvünk a sütővel vacakolni, ráadásul ilyenkor érnek a gyümölcsök, így eléggé adja magát, hogy ezekből készítsünk gyors desszerteket. Télen pedig elővesszük a szilvás hájas tésztát.