Mi kell a kovászos uborkának?

Mi kell a kovászos uborkának?

A kovászos uborkát egyáltalán nem érdekli a kenyér, nélküle is tökéletesen elkészíthető. Cserébe van pár szabály, amit be kell tartani. 

A kovászos uborka fermentációval, pontosabban tejsavas erjedéssel készül, amely során tejsavbaktériumok a különböző szénhidrátokat anaerob közegben tejsavvá (és más savakká) alakítják. A folyamat közben szén-dioxid keletkezik, ezért a buborékok. A tejsavasan erjesztett zöldségek élettanilag előnyösebbek a nyersanyagnál, és a folyamat során C-vitamin tartalmuk nagy része megmarad. A kész termék 4 fokon hónapokig tárolható. 

A megfelelő végeredmény eléréséhez a tejsavbaktériumok munkáját kell támogatni. Kenyeret fölösleges rakni rá, a fokhagyma, kapor pedig ízlésbeli kérdés, az erjedésnek pont mindegy. 

Mi kell a kovászos uborkának?
  • 3%-os sóoldat (ezzel öntjük fel a zöldségeket, ez akadályozza meg a nemkívánatos mikroorganizmusok szaporodását)
  • 25-30 C fok közötti hőmérséklet
  • anaerob környezet (ne lógjon ki a sós oldaltból az uborka vége, mert az ott penészes lesz)
  • tisztaság (minden használt eszközt forralni kell használat előtt, üveget kifőzni!)
Mi árt a kovászos uborkának? 
  • tűző nyári forróság és direkt napfény
  • koszos eszközök
  • rosszul elöblített, vegyszeres eszközök
  • penészes kenyér

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.