Citromhéj tartósítása házilag

Citromhéj tartósítása házilag

A citromhéj fanyar frissesége nélkülözhetetlen számtalan imádott receptünkből, ezért érdemes mindig tartani belőle. Ráadásul a citromhéj gyűjtögetésével a limonádénak felhasznált citromok héját se dobjuk ki. 

Mire használjuk a citromhéjat?
  • mákos süteményekbe, töltelékekbe
  • darált diós töltelékekbe
  • hal, csirke, sertés fűszerezésére
  • szappan készítésekor illatosításra, dekorálásra
  • limonádék, italok, koktélok, teák, forralt bor, vermutok, likőrök ízesítésére
Fontos!

Fogyasztásra a kezeletlen és bio citromok héja használható, erről a csomagoláson lehet találni tájékoztatót, szerencsére ezek is elterjedt termékek, a legtöbb élelmiszer áruházban megtalálhatók. A kezelt citromot nem érdemes mosogatni.

A szárításra előkészítés folyamata a videón, igyekezzetek minél kevesebb fehér részt lehámozni, rontja a szárított fűszer minőségét. A héj napon, radiátoron csörgősre szárad és a fűszertárolásról korábban leírtak szerint tárolható. Felhasználás előtt mozsárban lehet apróra törni. 

 

 

  • 2020.07.06

Így kell paradicsomot hámozni

Lecsóba, pürébe, lébe is egyszerűbb feldolgozni a paradicsomot, ha előtte meghámozzuk, ráadásul pár perces, egyszerű műveletről van szó. 

  • 2020.07.05

Gyümölcsös édességek sütés helyett

Nyáron a meleg miatt kevésbé van kedvünk a sütővel vacakolni, ráadásul ilyenkor érnek a gyümölcsök, így eléggé adja magát, hogy ezekből készítsünk gyors desszerteket. Télen pedig elővesszük a szilvás hájas tésztát. 

  • 2020.07.04

Ne dobd ki a kovászos uborka levét!

Itt a szezon, ilyenkor rendszeresen maradunk egy befőttes üvegnyi kovászos uborka lével, ami aranyat ér.