Miért esik olyan jól a szénsavas ital?

Miért esik olyan jól a szénsavas ital?

A többség ismeri az érzést, amikor egy hideg szénsavas ital, legyen az csak egy szóda, micsoda kielégítő megnyugvással képes eltölteni. Utánajártunk, mi ennek az oka. 

Foto: Wafer WAN

Amúgy fáj

Technikailag gyűlölnünk kellene, mert a fájdalomérzékelő sejtekre hat, és a többi emlős sem fogyasztja el a szúrós vizet, még akkor sem, ha nagyon szomjasak. Valószínűleg azért utasítják el, mert így képesek kiszűrni a romlott élelmiszert, mert egyes bomlási folyamatok is buborékképződéssel járnak.

Az ember valamiért kivétel, és keresi a szénsavas vízzel, és italokkal járó kellemetlenséget.

Ennek lehet az a magyarázata, hogy az ember egyes példányai bevállalósabbak, kockázatkeresőbbek, mint a többi faj. Vadul hangzik, pedig nem feltétlenül őrültség, hiszen a csípős ízzel is a veszélyre figyelmeztet minket a szervezetünk, mégis hányan élvezik ezt az élményt, és fogyasztanak csípős ételeket. Paul Rozin pszichológus is erre mutat rá, egyesek élvezik, hogy a testük jelzi a veszélyt, de ők tudják, hogy igazából szó sincs veszélyről. 

Egy kis fájdalom pedig lehet finom, erősíti meg az elméletet Thomas Finger biológus.

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.