Amúgy fáj
Technikailag gyűlölnünk kellene, mert a fájdalomérzékelő sejtekre hat, és a többi emlős sem fogyasztja el a szúrós vizet, még akkor sem, ha nagyon szomjasak. Valószínűleg azért utasítják el, mert így képesek kiszűrni a romlott élelmiszert, mert egyes bomlási folyamatok is buborékképződéssel járnak.
Az ember valamiért kivétel, és keresi a szénsavas vízzel, és italokkal járó kellemetlenséget.
Ennek lehet az a magyarázata, hogy az ember egyes példányai bevállalósabbak, kockázatkeresőbbek, mint a többi faj. Vadul hangzik, pedig nem feltétlenül őrültség, hiszen a csípős ízzel is a veszélyre figyelmeztet minket a szervezetünk, mégis hányan élvezik ezt az élményt, és fogyasztanak csípős ételeket. Paul Rozin pszichológus is erre mutat rá, egyesek élvezik, hogy a testük jelzi a veszélyt, de ők tudják, hogy igazából szó sincs veszélyről.
Egy kis fájdalom pedig lehet finom, erősíti meg az elméletet Thomas Finger biológus.