Vajalternatíva, anyám borogass!

Vajalternatíva, anyám borogass!

Pálmaolajat úgy eladni Európában, mintha feltalálták volna a fenntartható csodát, hát, bátor gondolat. 

Azt mondja a Rama, hogy itt van ez a vajalternatíva, nem ám margarin, hanem vegán vajalternatíva. Értem én a problémát, a margarin nem menő 1997 óta, valamit tenni kell, hogy menjen a bolt. Idézzük:

"Te is odafigyelsz, hogy ételeid fenntarthatóbb forrásból érkezzenek? Akkor hadd mutassuk be a 100%-ban növényi alapú Rama vajalternatívát, ami 50%-ban fenntarthatóbb módon készül, mint az állati eredetű vaj. Az íze ugyanolyan jó, ráadásul főzni és sütni is ugyanolyan jól lehet."

Már amikor elolvastam, tudtam, hogy pálmaolaj lesz valami olyan marhasággal kikeverve, és tényleg az.:

Összetevők: Fenntartható forrásból származó pálmaolaj*, napraforgóolaj, víz, lóbabkészítmény, emulgeálószerek (napraforgólecitin), aroma

Nagyon örülök, hogy fenntartható, de itt, Európa közepén nehéz kihozni fenntarthatóra valamit, ami több ezer kilométerre terem, még akkor is, ha mindent megtesznek a fair és csodás és korrekt termesztés érdekében. Itt írtunk a pálmaolajról, meg arról is, hogy miért annyira kínos termék. 

A termék amúgy vajárban megy, ami egy kis pálmaolajért nagyon erős.

Jó, de mi az a margarin?

A margarin nem szükségszerűen vegán, a szabályozás így írja le.

Maga a margarin: növényi és/vagy állati zsírokból előállított termék, amelynek zsírtartalma legalább 80 %, de kevesebb, mint 90 %.

  • Háromnegyed-zsíros margarin: növényi és/vagy állati zsírokból előállított t termék, amelynek zsírtartalma legalább 60 %, de legfeljebb 62 %. .
  • Fél-zsíros margarin növényi és/vagy állati zsírokból előállított termék, amelynek zsírtartalma legalább 39 %, de legfeljebb 41 %..

Kenhető zsír X%: Növényi és/vagy állati zsírokból előállított termék, amelynek zsírtartalma:kevesebb, mint 39 %;

  • több, mint 41 %, de kevesebb, mint 60 %;
  • több, mint 62 %, de kevesebb, mint 80 %.

A hazai üzletekben találtható margarinok -főleg a laktózmentesek között- rengeteg 100%-ban növényi alapú, vegán termék található, van közöttük vegyes olajból készült termék is, nem csak csupa pálmazsíros. Pálmától menteset a hiperekben nem találtam. 

Néhány, itthon forgalomban lévő, magas zsírtartalmú és 100% növényi margarin és összetevőik.:

Rama laktózmentes sütőmargarin

Növényi zsírok és olajok (pálma, repce, napraforgó, változó arányban), Víz, Emulgeálószerek (napraforgó-lecitin, zsírsavak mono- és digliceridjei), Só 0,2%, Étkezési sav (citromsav), Aromák, Vitaminok (A, D), Színezék (karotinok)

Vénusz sütőmargarin

Növényi zsírok és olajok (pálma, repce, kókusz), Víz, Emulgeálószerek (lecitinek, zsírsavak mono- és digliceridjei), Só (0,4%), Tartósítószer (kálium-szorbát), Aroma, Savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), Aroma, Vitaminok (A,D), Színezék (karotinok)

Tesco sütőmargarin

Növényi zsír (pálma), Ivóvíz, Növényi olajok (repce, napraforgó változó arányban), Emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei, lecitinek, zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav-észterei), Étkezési só (0,5%), Tartósítószer (kálium-szorbát), Étkezési sav (citromsav), Színezék (karotinok), Aroma

 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.